10 skäl att utöva yoga

Joga zmniejsza stres

Har du någonsin undrat vad fördelarna med att utöva yoga är? Enkelt uttryckt, varför du ska utöva yoga avgörs av var och en av oss individuellt. Så många människor blir förälskade i yoga, men alla kan hitta en lite annorlunda anledning till denna form av aktivitet, vilket är den främsta anledningen. Framför allt blir de dock förälskade i yoga eftersom de upptäcker hur underbart det är för sinnet, kroppen och själen. Om du fortfarande inte är övertygad, här är de tio främsta anledningarna till varför yoga är så fantastiskt.

10 skäl att utöva yoga
10 skäl att utöva yoga

1. Yoga ökar kroppens flexibilitet

Du kanske blir förvånad, men det är just därför många människor börjar med yoga och det finns verkligen en stor fördel med att utöva det. Yogaställningar och sekvenser hjälper till att öka kroppens rörelseomfång. En medveten inställning till yoga hjälper till att säkerställa säker stretching, så att nervsystemet kan slappna av musklerna i mjuka, effektiva sträckningar. Detta minskar risken för ligament- och senskador som kan uppstå med ett mer aggressivt tillvägagångssätt för flexibilitetsträning. Avslappnande muskelspänningar kan också hjälpa dig att slappna av, vilket hjälper hela kroppen att öppna upp sig mer. Så om du undrar om yoga är värt att utöva – och du skulle vilja ha ett färdigt sätt att bli flexibel och avslappnad, här är svaret.

2. Yoga hjälper till att bygga styrka

Även om chansen är stor att många människor förbiser just denna fördel med att utöva yoga, och bara ser fördelarna med yoga i förhållande till kroppens flexibilitet – måste du erkänna att denna fysiska aktivitet faktiskt också är en fantastisk stärkande övning. Yoga hjälper till att stärka de muskler som bär upp kroppsvikten, vilket leder till funktionell styrka. Det är också fantastiskt för att bygga kärnstyrka. Detta förbättrar den atletiska prestationen och funktionaliteten i vardagen, samtidigt som det skyddar dig mot skador.

Yoga hjälper till att bygga upp styrka
Yoga hjälper till att bygga upp styrka

3. Yoga hjälper till att hålla dina leder friska

När du tittar på fördelarna med yoga måste du också erkänna att det verkligen kan stärka musklerna runt dina leder, vilket hjälper till att stabilisera dem. Det rör lederna genom hela deras rörelseomfång, så det kan bidra till att förbättra deras hälsa. Ledmobilisering förbättrar flödet av ledvätska, vilket gör att benen kan röra sig smidigt och hälsosamt. Synovialvätskan tillför också nytt syre och näringsämnen till ledbrosket, vilket hjälper till att återuppbygga det och hålla det friskt, vilket också har en positiv effekt i samband med yoga. Intressant nog innebär allt detta att denna form av aktivitet även kan hjälpa människor med mer allvarliga ledproblem, såsom artrit, genom att förbättra konditionen och minska smärtan.

4. Yoga minskar stress

Många börjar med yoga för att förbättra sin flexibilitet, men fortsätter att komma tillbaka eftersom de tycker att de mår så mycket bättre. De glömmer att det finns en annan viktig aspekt som svarar på vad yoga hjälper till med – stress! Yogans fokus och andning hjälper till att minska den avsevärt och kan därför vara det perfekta motgiftet mot en upptagen, modern livsstil. Delvis är detta en annan stor fördel med att bara utöva yoga. Detta beror också på den positiva effekten av ökad aktivitetsnivå och träning, samt den avslappning och minskning av fysisk spänning som det medför.

Yoga minskar stress
Yoga minskar stress

Enkelt uttryckt kan yoga få dig att känna dig:

  • avslappnad.
  • fysiskt utvilad,
  • mentalt utvilad,
  • energisk.

5. Yoga sänker blodtrycket

Högt blodtryck är ett allvarligt tillstånd som är förknippat med en ökad risk för både hjärtinfarkt och stroke. Förutom att minska stress, som kan vara en bidragande faktor till högt blodtryck, anses flera aspekter av yogapraxis direkt förbättra blodtrycket. Avslappningen och djupandningen i yoga kan sänka högt blodtryck även efter att yogan har avslutats, samtidigt som det ger ytterligare ett svar på varför yoga är värt att utöva. Vissa asanas, t.ex. den stödda broställningen eller ställningen med benen uppåt – är särskilt fördelaktiga för personer med högt blodtryck.

6. Yoga är ett kraftfullt sätt att utöva mindfulness

Yoga handlar om att förena sinne, kropp och andetag. Genom att göra detta kommer du in i nuet. Mindfulness har visat sig vara fördelaktigt för många medicinska tillstånd och är särskilt effektivt för att främja positiv mental hälsa.

I synnerhet har det visat sig att mindfulness

  • stärka immunförsvaret,
  • förbättra sociala relationer.
  • minska depression, ångest och neuroticism.

Fördelarna med ökad mindfulness genom yoga sträcker sig uppenbarligen långt bortom mattan.

7. Yoga förbättrar din hållning

En av de största fördelarna med stärkande och stretchande yoga är att det är en balanserande praktik. Yoga kan hjälpa till att ta itu med eventuella muskulära obalanser, förlänga trånga områden och stärka svaga områden. Vår hållning kan ofta försämras när vi blir äldre, till stor del på grund av våra rörelsevanor under dagen. Med tiden försvagas ryggmusklerna och bröstmusklerna stramas åt, vilket förvärrar en dålig hållning. Yoga kan hjälpa dig att sträcka ut bröstkorgen och stärka ryggmusklerna. Det kan också göra dig mer medveten om din kropp och hållning, så att du automatiskt korrigerar dig själv för en hälsosammare hållning under hela dagen.

8. Yoga stöder kroppens naturliga läkningsprocess

Kroppen har en fantastisk förmåga att läka sig själv under rätt förhållanden, och fördelarna med yoga har också att göra med detta. Att utöva yoga kan vara ett utmärkt sätt att skapa en miljö som gör att kroppens medfödda läkande krafter kan aktiveras. Yogans stärkande och förlängande effekter kan förbättra rörlighet och funktion och hjälpa kroppen att återhämta sig från fysiska skador. Fördelarna för den mentala hälsan kan leda till förbättrade sömnmönster och ökat välbefinnande, vilket avsevärt förbättrar livskvaliteten.

Yoga förbättrar andningen
Yoga förbättrar andningen

9 Yoga förbättrar andningen

Grunden för yogans andningsövningar är pranayama, eller yogiska andningstekniker. Dessa tekniker, som ingår i de flesta yogaklasser, kan vara fantastiska för att återställa balans och vitalitet i kropp och sinne. Kontrollerad andning kan öka energinivåerna och slappna av musklerna, samtidigt som det minskar stress, ångest och depression. På en fysiologisk nivå har regelbunden yogapraktik visat sig förbättra lungkapaciteten och andningen hos både friska vuxna och personer med astma.

10. Yoga hjälper dig att göra hälsosammare val i livet

Det finns en berättelse i Yoga om en elev som frågade sin yogalärare om hans rökvanor skulle störa hans yoga. Läraren log och svarade. ”Nej, men yogan kommer att störa din rökning.” Oavsett om det var så eller inte är en av de fantastiska sakerna med yoga att den hjälper dig att anpassa dig till vad du gör, och därför kommer du inte längre att ha några tvivel om huruvida yoga är värt att utöva – det kommer att övertyga dig om det själv!

Yoga hjälper dig att göra hälsosammare val i livet
Yoga hjälper dig att göra hälsosammare val i livet

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *