Akrofobi – hur övervinner man rädsla för höjder?
Akrofobi, eller rädsla för höjder, är ett vanligt problem. Många människor lider av denna rädsla och klarar inte av att hantera den på egen hand. Det finns dock sätt på vilka akrofobi kan övervinnas.
Akrofobi – vad är det för fobi?
Akrofobi (höjdskräck) är en specifik typ av fobi som kännetecknas av panik för att befinna sig på höga höjder och klättra på stegar, balkonger eller högre nivåer i byggnader. Höjdskräck är mycket vanligt och drabbar många människor, men en person som lider av akrofobi kan uppleva allvarliga rädslosymtom även på låga höjder.
Symtom på höjdskräck hos en person som lider av akrofobi kan uppstå även när personen bara tänker på att vara uppe på hög höjd, och ibland även när de är nere på låg höjd. En person som lider av akrofobi kan uppleva darrande händer, yrsel, svettningar, hjärtklappning, andnöd, att falla sönder, ångest och en önskan att fly. Alla dessa ångestsymtom kan förvärras när den som lider av akrofobi befinner sig i en miljö på hög höjd.
Akrofobi är ofta relaterat till traumatiska upplevelser som den som lider av höjdskräck har varit med om tidigare. Det kan vara en rädsla för att falla eller helt enkelt en instinktiv rädsla för att falla från en hög höjd. Ångestterapi är en effektiv och långvarig behandling för akrofobi, där de som lider av denna fobi kan lära sig att hantera sina rädslor och även ändra sitt tänkande om höjder.
Symtom på rädsla för höjder
Ångest för höjder är en av de vanligaste ångeststörningarna. Personer som drabbas av denna ångest upplever intensiv rädsla på platser med betydande höjd, t.ex. våningar i skyskrapor, högkapacitetsbroar eller bergstoppar. De somatiska och psykologiska symtomen på höjdskräck varierar och kan omfatta panikattacker, bröstsmärtor, ångestkänslor, illamående, hjärtklappning, tryck över bröstet, yrsel, kallsvettningar och andningssvårigheter.
Personer med höjdskräck kan uppleva fysiska symtom som skakningar eller darrningar i kroppen, liksom tydliga psykologiska symtom som svår rädsla, irritabilitet och ångest. Rädslan för höjder kan vara så allvarlig att personen undviker platser med betydande höjd.
Behandling av höjdrädsla kan omfatta psykoterapi, farmakoterapi eller kognitiv beteendeterapi. Psykoterapi kan hjälpa patienten att förstå orsakerna till ångesten och hitta sätt att hantera den. Läkemedelsbehandling kan bidra till att minska ångestsymtomen, medan kognitiv beteendeterapi fokuserar på att ändra beteende och övervinna ångest genom små steg.
Om du har symtom på höjdrädsla bör du kontakta en psykoterapeut för att få professionell hjälp och rådgivning. En psykoterapeut kan hjälpa dig att identifiera symtomen på höjdrädsla och föreslå effektiva behandlingar. Att arbeta med en psykoterapeut hjälper dig att lära dig att hantera din höjdrädsla och återfå kontrollen över ditt liv.
Orsaker till rädsla för höjder
Rädsla för höjder är en av de vanligaste fobierna. Begreppet fobi används för att beskriva en persons rädsla för situationer eller föremål som framkallar rädsla och som orsakar ångest eller illamående. Personer som lider av höjdskräck känner rädsla för visuella stup, fall från höga höjder, flera meter mellan plattformar, att klättra uppför en stege, att flyga i ett flygplan och att åka hiss.
Orsakerna till höjdrädsla är komplexa och inte helt klarlagda. Psykologer tror att specifika fobier, inklusive höjdrädsla, har sitt ursprung i det förflutna, dvs. i våra tidiga erfarenheter. Rädsla för höjder kan utlösas av trauman, fall ur en barnvagn, farliga situationer på höga höjder eller helt enkelt av åsynen av höga byggnader.
Även ett spädbarn kan uppleva höjdskräck. Allt beror på hur allvarlig rädslan är. Ett barn som känner sig otryggt på en högre våning i en nöjespark kan till exempel bli av med sin rädsla om en förälder stöttar honom eller henne och ni utforskar de olika attraktionerna tillsammans.
Höjdskräck är en av de svåraste rädslorna att övervinna. För att övervinna den kan du försöka lära dig mer om begreppet fobi och använda virtuell verklighet, där du kan öva på din rädsla från en säker plats. Det viktiga är att inte få panik och springa iväg från situationer som orsakar rädsla, utan att vänja sig vid dem gradvis, steg för steg.
Hur övervinner man rädsla för höjder?
Att övervinna höjdrädsla, så kallad akrofobi, är möjligt. Det innebär att personer som lider av höjdskräck kan börja fungera normalt igen och njuta av nöjet att befinna sig på hög höjd. Behandling av höjdrädsla kräver dock arbete av patienten och stöd för behandlingen från en terapeut eller psykiater. För att övervinna höjdrädsla finns det ett antal tekniker och metoder. En av dessa är metoden med små steg, som innebär att man gradvis vänjer sig vid att vara på höjder. Personer med akrofobi kan hoppa fallskärm, gå i trappor eller klättra upp i ett torn – allt gradvis och i små steg. En annan metod är att bekämpa fobin genom att titta på sin rädsla och arbeta med sin självkänsla. Med den här metoden förklarar vi för oss själva orsakerna till akrofobi och lär oss hur man bekämpar den. Det finns också stödgrupper som hjälper människor som lider av olika typer av fobier.
Om du inte kan hantera din höjdrädsla på egen hand är det tillrådligt att söka professionell hjälp. Det finns ett antal läkemedel på marknaden, t.ex. bensodiazepiner, som tillfälligt kan hjälpa en person som lider av höjdskräck. Olika avslappningstekniker, t.ex. yoga, kan också användas för att hjälpa till med rädslan.
Att övervinna höjdrädsla är visserligen möjligt, men det kräver tid och uthållighet. Chansen att lyckas är dock stor, eftersom upp till 80 % av alla som behandlas för höjdrädsla upplever en förbättring. Oavsett om du vill hoppa bungyjump eller bara gå upp och ner för trappor, kan du övervinna din höjdrädsla och njuta av en avslappnad vardag.