Alzheimers patient – hur kan man kontrollera?

Osoba chora na Alzheimera - jak kontrolować?

Att ta hand om en person med Alzheimers sjukdom kan ibland vara mycket svårt. Att ensam ta hand om patienten kräver en hel del uppoffringar och en hel del fritid. Alla har inte råd att ta hand om en person med Alzheimers 24/7, särskilt inte i ett skede när de inte längre förstår vad som händer runt omkring dem.

Det är oerhört sorgligt att se en sådan situation, men det är ett ögonblick då åtgärder är särskilt nödvändiga. Men vad kan man göra om Alzheimerpatienten går igenom ”resestadiet” utan att någon vet om det? Att få reda på det för sent kan få mycket allvarliga konsekvenser.

Vård dygnet runt

Det är det första man tänker på när man ser en patient som börjar smita ut ur huset och absolut inte vet hur man ska ta sig in igen. Familjen har dock oftast inte råd att tillbringa 24 timmar per dag vid sidan av en person i nöd – även om de verkligen skulle vilja det. Det enorma ansvaret och deras egna aktiviteter, och ofta deras egna familjer och barn som också behöver vård, innebär att en vårdare ofta används.

Alzheimers patient - hur kan man kontrollera?
Alzheimersjuka – hur kontrollerar man?

För personer med Alzheimers bör dock en vårdare vara tillgänglig dygnet runt. Det räcker nämligen inte med ett kort besök under dagen – du behöver någon som kan kontrollera din älskade hela tiden. Sådana lösningar är dock tyvärr mycket dyra och den drabbade familjen kan ofta inte täcka kostnaderna för vård dygnet runt, och få kommer frivilligt att välja att placera sin älskade på ett center.

App för telefonen

En telefon med en app som gör det möjligt att övervaka en närstående skulle kanske klara testet om den sjuka personen alltid kan ha sin telefon med sig. För personer vars sjukdom ännu inte är så avancerad och som fortfarande kan ta sig runt på egen hand, om än med svårigheter, kommer en sådan möjlighet att vara användbar, men den kommer inte att fungera för ”nattflykter”, som sjuka personer med mer avancerad sjukdom gillar att organisera. Då planerar de inte medvetet att lämna huset och de tar inte med sig några saker när de ”rymmer”. Ofta går de ut i samma kläder som de har på sig varje dag, ingen jacka, inga skor, inga nycklar….

Sökare

Själva idén att spåra en sjuk person med hjälp av lokalisering – är en hit. Att köpa en lokaliseringsenhet som kan fästas på en del av den sjuka personens kläder, till exempel en skjortkrage eller byxficka, är en bra idé så att vi alltid vet var vår älskade är. Detta kommer att undvika situationer där den sjuka personen lämnar huset och vi spenderar timmar på att leta efter dem. Naturligtvis kommer den sjuka personen fortfarande att behöva vår vård – lokaliseringen utesluter inte det – men det kommer att säkerställa att vi alltid har vår sjuka person under kontroll om han eller hon bestämmer sig för att gå någonstans och dra nytta av ett ögonblicks ouppmärksamhet.

Sådana upptåg är relativt vanliga under sjukdom. En lokaliseringsenhet kommer också att fungera bra för personer i de mildare stadierna av Alzheimers sjukdom – istället för en eventuell betald app för telefonen kan vi ju använda en köpt GPS- eller Bluetooth-lokaliseringsenhet. När allt kommer omkring är det ofta så att Alzheimerpatienter fortfarande arbetar, ibland fortsätter att lära sig och klättra på karriärstegen. Det är inte bara en sjukdom för äldre – den kan också drabba medelålders personer. Eftersom sjukdomen ibland inte utvecklas särskilt snabbt och patienten fortfarande vill försöka klara sig på egen hand – en sådan sökare kommer att vara en bra idé, som kommer att göra det möjligt för oss att hitta en älskad person i deras ögonblick av särskild svaghet.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *