Blommande klätterväxter, vintergröna växter – för sommaren och perenner

Pnącza do domu – aranżacje

Klätterväxter är ett intressant sätt att dekorera vilket rum som helst på vilket sätt som helst. Med deras hjälp kan vi skapa en unik inredning för balkongen, terrassen eller till och med huset. De är lämpliga för plantering i trädgården. De kan vara växter för sommaren eller för hela säsongen. Beroende på hur de används kan klätterväxter bilda en bakgrund för en komposition av stående blommor (ett nät, en stege eller hängande krukor, bland andra, är användbara för detta ändamål). Ibland är de en självständig dekoration av ett utrymme, t.ex. en balkong.

Ett urval av dekorativa klättrare gör att du kan välja en viss art och arrangemang av hängande växter. Vi kommer att fokusera på klättrare för sommaren, fleråriga växter, vintergröna växter, skuggälskande växter och rödblommande växter etc. Vi uppmuntrar dig att läsa vår artikel.

Vintergröna blommande klättrare

Detta är ett anmärkningsvärt patent för att skapa en grön bakgrund till en förfallen vägg eller staket. Eventuella brister i fasaden eller väggen kommer att döljas under den vintergröna rankan. Vintergröna rankor är en intressant dekoration för staketnät. Växter av denna typ kan vara gröna under flera säsonger. Vissa av dem blommar på sommaren. Här är några vintergröna klättrare som är värda att överväga. På grund av de olika temperaturområdena kan vi inte ge garantier för att vintergröna klätterväxter tål frost. Bland de många växtarterna har vi valt ut de mest intressanta sorterna som fyller tre viktiga funktioner. De är fleråriga, blommande och tål minusgrader. Här är några exempel:

Creepers för balkongen
Vinrankor för balkongen
  • Klätterhortensia – Hydrangea anomala subsp. petiolaris

En typ av klätterväxt med runda, gröna blad. De blir gula på hösten. Placerade på oavsiktliga skott kan de växa från 5 till 10 meter. Bredden på den vintergröna kompositionen kan variera från 3-4 meter. De vita, något krämfärgade blomställningarna bildar kluster i form av en platt baldakin. Blombladen påminner om en klöver med 3-4 blad. Blomningen sker från juni till juli.

Klätterhortensian är motståndskraftig mot frost upp till -29 grader Celsius. Den växer på genomsnittliga och leriga jordar. Den kan växa i något sura och fuktiga jordar pH 5,5-6,5. Växten är anpassad till skugga eller halvskuggiga platser.

  • Colchis murgröna ’Dentata Variegata’

Detta är en typ av klätterväxt med intressant bladfärgning. Colchis murgröna har gröna blad med en karakteristisk vitaktig kant. Den kan bli upp till 10 meter hög. Murgröna kan breda ut sig upp till 3 meter. Det hjärtformade bladet med en oregelbunden kant är fäst vid hypofysstammen. Den vintergröna klätterväxten har vita eller krämfärgade blommor. Blomställningen är ordnad i en karakteristisk rhizom. Blomningen sker från september till oktober.

Denvintergröna murgrönan vill ha en alkalisk jord med ett pH-värde på 7,2-7,5. Växten tål frost ner till -18 grader Celsius. Substratet för murgröna kan vara standard eller lerigt. Murgröna gillar fukt och klättrare är växter för skugga.

Krypare för balkongen

Växter för balkongen måste följa några viktiga regler. En av dem är låg tillväxt. På grund av det begränsade utrymmet måste växter vara underskurna. Fleråriga klättrare som svarar bra på beskärningssaxar kommer att vara perfekta balkongväxter. Ofta måste klätterväxter flyttas, t.ex. till källare eller lägenheter. Allroundväxter som kan flyttas till skugga, soliga rum, som gillar att flyttas kan vara intressanta arter för balkongen. Detsamma gäller säsongsväxter för till exempel sommaren. Här är några exempel på arter som är värda att överväga.

  • Vinranka (Ipomea)

Det här är klätterväxter som blommar i rött, blått, vitt, lila eller rosa. De skålformade blommorna kommer mellan juli och september. Bladen är hjärtformade med en karakteristisk bladskaft. Växterna kan bli upp till 3 meter breda.

Oriole gillar platser med hög luftfuktighet. Den tål torka dåligt, så se till att hålla den vattnad. Trädgårdsklättrare gillar soliga lägen.

  • Klematis

Det här är klätterväxter som är perfekta för balkongen. Några av sorterna Mrs N. Thompson’, ’Multi Blue’ eller ’Niobe’ blir 1,5 meter höga eller mer. Bredden på sommarväxterna kan uppgå till maximalt 2 meter, vilket är mycket funktionellt eftersom balkonger vanligtvis når denna höjd. Dubblaren har, beroende på sort, rankor som blommar i rött (Niobe), lila (Mrs N. Thompson) eller blått (Multi Blue). Det råder ingen brist på blommor i vitt, rosa eller vitrosa. Blommorna visar sig från maj till augusti. Blommans struktur består av droppformade kronblad som är arrangerade i form av en stjärna. Formen av en resande droppe antas också av bladen.

Doublofen gillar en solig eller något halvskuggig position. Den behöver sandig, måttlig eller lerig jord. Viktigare i detta fall är ett pH-värde på 6,5-7,2 (neutral reaktion). När du tar hand om vinstockarna i doublofen är det nödvändigt att komma ihåg att vattna dem, eftersom det gillar ett fuktigt substrat. När det gäller frosthårdhet kommer trädgårdsklättrare att överleva temperaturer på -34 grader Celsius.

Klätterväxter för terrassen

Vi kan plantera praktiskt taget alla klättrare för en stående terrass. Här är två typer som gör att vi kan njuta av terrassen från vår till höst.

  • Fembladig acebia

Denna trädgårdsklättrare blir upp till 10 meter hög och 2 meter bred. De styva gröna bladen bildar ett slags platt paraply. De lila blommorna består av 3 kronblad med karakteristiska ståndare. Blomningen sker under maj månad. Den halvgröna växten gillar skuggiga eller halvskuggiga lägen. Den accepterar bördiga, genomsnittliga och lerjordar med ett pH-värde på 6,5-7,2 och tål frost på -23 grader.

  • Dr Szymanowskis” lejongap actinidia

Detta är en buske som blir upp till 5 meter hög och 2 meter bred. Den har äggformade blad med en karakteristisk vitrosa färg. Den blommar i maj, till en krämfärgad färg. Växten gillar ett soligt läge. Den tål frost ner till -34 grader. Gillar måttlig, fuktig jord med ett pH-värde på 6,5-7,2.

Vinrankor för hemmet - arrangemang
Vinrankor för hemmet – arrangemang

Vinrankor för hemmet – arrangemang

Trädgårdsväxter i form av dekorativa klätterväxter är den perfekta lösningen för att skapa din egen vinterträdgård hemma eller på balkongen. När du använder klätterväxter i hemmet kan du få intrycket att de är mycket svårare att ordna än vanliga krukväxter. Ingenting kan vara längre från sanningen. Med hjälp av några intressanta typer av blomsterbäddar eller krukor kan du skapa en intressant dekoration för ditt utrymme.

  • Horisontella blomrabatter

Detta är en typ av ställning med fastsatta baser. De är lämpliga för växter som inte kräver speciella stöd. Denna typ av lösning består av en ram med baser på 3 olika höjder. Det finns modeller med 5 olika placerade baser. Blomrabatter för klätterväxter är vanligtvis tillverkade av metall. Det råder ingen brist på krukor där designen kan vara gjord av trä eller rotting.

  • String baser

Detta är vävda korgar gjorda av starkt garn. De kan användas för att hänga krukväxter och klätterväxter. På grund av användningen av garn är det tillrådligt att använda underlägg hemma. Om du vill ställa ut dem på balkongen är det bra att komma ihåg att ta bort dem vid storm eller starka vindar. Innan du hänger krukor är det lämpligt att utrusta dig med lämpliga krokar. Du kan hitta tallriksmodeller på marknaden i form av fashionabla makramémönster. Deras färgschema hänvisar till ljusbeige eller grädde.

  • Nät för klätterväxter

Vissa växter kräver ett fast stöd. För att tillhandahålla det kan vi nå för trädgårdsnät. Dessa är en fyrkantig typ av nät som vanligtvis är gjorda av metall. De kan tillverkas av naturliga material som jute. För klätterväxter används trädnät med ett tvärgående rutnät. Denna typ kan kombineras med en fyrkantig träkruka.

Hur tar man hand om klätterväxter?

Omedelbart efter plantering av en klättrare är det nödvändigt att vattna den regelbundet. I två år är det nödvändigt att ta hand om korrekt vattning. Efter två år, vattna växterna i tider av torka.

För att sommarblommande växter ska få vackra blommor är det värt att gödsla dem med ett lager av 10 kg/m3 kompost eller ett sammansatt gödselmedel.

Döda skott bör klippas ner på våren. De äldsta skotten behöver också trimmas. Vinrankor som skymmer sikten utanför fönstret, inkräktar på grannens tomt eller kan skada telefonledningar behöver klippas ned – antingen direkt efter blomningen eller tidigt på våren.

Under vintern är det en god idé att täcka klätterväxter med en halmmatta eller en 30 cm hög jordhög. Undantag är vintergröna växter.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *