Ceremoniell kakao – vad är det, hur påverkar det kroppen och hur förbereder man det?

kakao ceremonialne

Ceremoniell kakao, i sättet den tillagas och i själva smaken, skiljer sig mycket från den som dyker upp på våra bord. Det är inte bara ceremoniellt att konsumera den, utan den tillagas också enligt vissa regler.

Ceremoniell kakao, vad är det?

Kakaon kom till Europa tack vare Hernan Cortez, som efter sin expedition till aztekerna spred ryktet om denna dryck som fortfarande var okänd för spanjorerna. Själva kakaon blev förmodligen känd omkring 1000 f.Kr. av olmekerna, som bebodde den centralamerikanska halvön. Så småningom blev kakao också en populär produkt på våra bord, i en mycket annorlunda form än den traditionella. Vad är ceremoniell kakao? Ceremoniell kakao kan endast framställas av specifika inhemska kakaotyper som inte har förändrats av människan. Vi skiljer mellan följande

 • Criollo – en sort som härstammar från Guatemala, men som även finns i Venezuela.
 • Chuncho – med ursprung i Peru.

Dessa sorter kännetecknas av små och känsliga bönor som inte tål kemikalier.

Ceremoniell kakao är rå, fettfri kakao som har genomgått en mild fermentering. Tack vare denna process är det möjligt att få rätt arom och bättre biotillgänglighet för de aktiva ingredienser som den innehåller. Till utseendet liknar kakaon en pressad pasta.

Hur tillverkas ceremoniell kakaomassa?

Pastan tillverkas genom att följa vissa regler:

 • Jäsning av kakaobönorna,
 • Uppvärmning och torkning av bönorna vid låga temperaturer,
 • Malning av kakaobönorna med traditionella metoder i stenkärl.

Kakaons näringsmässiga egenskaper?

När Hernan Cortez själv åt kakao märkte han hur värdefullt det var för hans kropp. Han kände sig starkare, mer koncentrerad och mindre hungrig. Vilka näringsvärden har kakao?

 • Rik på järn – 7,3 mg per 100 g.
 • Innehåller 54 % fett.
 • 31 % kolhydrater – främst fibrer,
 • 11 % protein,
 • 3 % polyfenoler – organiska kemiska föreningar med intensiv antioxidantverkan.
 • Rik på magnesium – stödjer nervsystemet, musklerna, minskar känsligheten för stress och trötthet,
 • innehåller höga halter av kalcium, som stärker det osteoartikulära systemet, förebygger frakturer och hormonrelaterade benförändringar,
 • har en hög kopparhalt, som stöder transporten av järn i kroppen, reglerar glukosmetabolismen och är en katalysator för många processer i kroppen.

Tack vare sina näringsämnen har ceremoniell kakao en bra effekt på gravida kvinnors kropp, och det rekommenderas också att drickas av personer med anemi, liksom de som upplever stressiga situationer eller gör mentalt arbete. Dessutom stöder ceremoniell kakao koncentration, hjälper till att avblockera känslor, slappnar av och ökar också libido.

kakao-ceremoni
ceremoniell kakao / foto: canva.com

Till vem rekommenderas inte ceremoniell kakao?

På grund av några av dess ingredienser rekommenderas inte inhemsk kakao för personer som tar antidepressiva medel, personer som lider av högt blodtryck och de som kämpar med hjärtsjukdomar på grund av teobrominet i kakao, vilket kan orsaka en accelererad hjärtslag.

Kakao för ceremonier

Ceremoniell kakao konsumeras oftast under en kakaoceremoni, som är en slags ritual av glädje, kärlek och tacksamhet. Älskare av drycken samlas i en cirkel. Mycket ofta är ceremoniell kakao en del av kvinnocirklar, manscirklar, workshops för kroppsmedvetenhet och många andra former av arbete med medvetande, firande av livet, men också under meditation. Kakao bereds oftast under en ceremoni, men detta är inte regeln. Kryddor som honung, vanilj, kardemumma, muskotnöt, chili eller kanel kan tillsättas i drycken. Det är viktigt att kryddorna tillsätts i slutet av kakaoberedningen. Under ceremonin dricker deltagarna kakaon och firar samtidigt sina värderingar, t.ex. kärlek till naturen (aztekerna förknippades med kakaogudinnan), tacksamhet eller kärlek i allmänhet. Konsumtionen av drycken åtföljs av en avsikt, så varje deltagare har en avsikt som de håller fast vid under ceremonin. Kakaon dricks långsamt, i små klunkar, med full medvetenhet om smaken och med fokus på nuet och den medföljande intentionen. Hela ritualen kan ackompanjeras av brinnande ljus, palo santo, vit salvia eller spel på olika instrument. Under firandet och festligheterna kan det också förekomma gemensam dans, sång eller, som tidigare nämnts, kan det vara introduktionen till en specifik workshop, där konsumtionen av ceremoniell kakao är en del.

Ceremoniell kakao är alltså en lämpligt tillredd dryck som utgör en del av ett gemensamt firande av ögonblicket i en krets av andra. Ceremoniella kakaoceremonier anordnas över hela landet och är öppna för alla som vill delta. Det är därför inte bara en ceremoni för vänner och nära och kära, cirklarna besöks ofta av människor som inte känner varandra och helt enkelt firar den tid de tillbringat tillsammans medan de dricker kakao.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *