Ett drömyrke, eller hur man blir utredare

Wymarzony zawód, czyli jak zostać detektywem

De flesta barn har sina favorityrken som de skulle vilja arbeta med i framtiden. I sina drömmar blir de bland annat läkare, veterinärer, poliser eller detektiver. Lyckligtvis behöver många av dessa yrken inte stanna i drömmarnas värld. Och hur ser det ut för en detektiv?

Pipa, förstoringsglas och rutig poncho

En detektiv förknippas oftast med den här bilden. Naturligtvis har den moderna detektiven inte mycket gemensamt med den fiktiva hjälten i en roman. De verkar ha en sak gemensamt: önskan att lösa ett kriminellt mysterium. Så är det förvisso i många fall, men numera tar detektivbyråerna på sig en mängd olika uppdrag. Till en detektivs uppgifter hör att söka efter egendom eller saknade personer, samla in information, samarbeta med polisen i brottmål, men också att till exempel spåra otrogna makar. Man bör också komma ihåg att privatdetektivens yrke inte är detsamma som polisdetektivens. Den senare är en polis som utför order från en överordnad. Det är hans/hennes uppgift att samla in information i ett visst fall och använda den i praktiken.

Tålamod och… tålamod, dvs. egenskaperna hos en bra detektiv

Polis- och privatdetektiver bör uppvisa liknande karaktärsdrag. Fysisk styrka är viktigt, men sinnesstyrka är ännu viktigare. Briljans, perceptivitet, smarthet, minne för ansikten – det är viktiga egenskaper hos en bra detektiv. Dessutom mental motståndskraft, mod och tålamod, inte bara när du arbetar utan också på väg till ditt drömyrke.

Hur man blir polisdetektiv – sätt ett

En polisdetektiv är helt enkelt en annan term för en utredare. Vägen till detta yrke kan ta två vägar. Ett sätt är att gå med i polisen och bli kriminalpolis genom successiva befordringar. Detta innebär också att man väljer en utbildning vid polishögskolan. Det är också möjligt att göra en sex månaders yrkesutbildning för utexaminerade med ett annat studieområde. Dessutom måste du ta examen från polisskolan med minst en kandidatexamen eller, om det gäller ett annat universitet, en magisterexamen. Befordran till utredare föregås dessutom av en officersexamen. Det är en lång väg till drömyrket, som ofta planeras redan under gymnasietiden. Därför beslutas det av de som är helt övertygade om att de vill associera sin framtid med detektivyrket.

Hur man blir polisdetektiv – sätt två

Först 2019 finns det en ny möjlighet för älskare av detta yrke. På polisskolan i Szczytno skapades kursen ”Polisvetenskap”. Utbildningen varar i fyra år och avslutas med en tjänst som biträdande polischef. Även i detta fall måste man dock först klara rekryteringen till polisyrket. Därefter kan du ansöka om antagning till universitetet, varvid specifika ämnen vid baccalaureate är viktiga, liksom betyg. Endast de bästa gymnasieexamen har chansen att komma in på universitetet.

Hur man blir privatdetektiv

Fram till för några år sedan var en kandidat för att bli privatdetektiv tvungen att klara en statlig examen. Detta täckte ämnen inom olika områden, särskilt inom rättsområdet. Detta gjorde det möjligt för dem som var bättre förberedda när det gäller meriter att ta detta jobb. Numera är det enklare att bli privatdetektiv – det räcker med att ha en lämplig licens. Kandidaten måste dock uppfylla flera villkor och dokumentera dem med ansökan. Licensansökan kan lämnas in skriftligen eller elektroniskt till avdelningen för administrativa förfaranden vid det provinsiella polishögkvarteret i det aktuella vojvodskapet. Ett svar inväntas i upp till 30 dagar.

Villkor för att erhålla en licens för privatdetektiv:

– minst 21 års ålder

– minst gymnasieutbildning

– rättslig handlingsförmåga

– Intyg om ostraffat förflutet.

– Läkarintyg om lämplighet att utöva yrket.

– Polskt medborgarskap, och för medborgare i Europeiska unionen eller Efta-länderna, kunskaper i polska språket på avancerad nivå.

– bevis på avslutad utbildning i: skydd av personuppgifter och sekretessbelagd information, bestämmelser som reglerar en detektivs rättigheter och skyldigheter, regler för verksamhet inom detta yrke

Författare till artikeln
Medförfattare till publikationen är Focus Detective Agency – Privatdetektiv från Poznan.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *