Gå i skogen – 6 skäl till varför du bör gå i skogen. Kolla in det här!

Spacer po lesie

En promenadi skogen – det låter så vanligt, eller hur? Men i skogen är det extraordinärt och det är ett tidsfördriv som kan bli en stor passion för naturen, men också ett sätt att lära känna sig själv och lugna ner sig. Alla har varit i skogen, men med tiden kan det hända att det var länge sedan vi senast tog en promenad i en avskild skogsdunge. Vi är vana vid liv och rörelse och turistattraktioner, och glömmer vad som verkligen finns nära – som skogen .

En promenad i skogen – 4 anledningar att gå till skogen

”Vi var inte där – det fanns en skog. Det kommer inte att finnas oss – det kommer att finnas en skog”, säger ett polskt ordspråk. Det handlar om förgänglighet, men i skogen har vi möjlighet att stanna upp och lugna ner oss. För hundägare är skogen verkligen ingen främling, inklusive de som går till den regelbundet. Den här artikeln är tillägnad människor som letar efter ett sätt att vara aktiva, att lugna ner sig, att få en ny passion, att vilja förändras. Och även om skogen kan låta så vanlig – det är omöjligt att inte bli kär i den. När tillträdet till skogen förbjöds under pandemin. Många människor insåg hur viktiga skogspromenader var i deras liv. Om du inte förstår skogens charm, kolla in våra anledningar till varför du borde börja gå till den.

1. Att promenera i skogen – får dig att sakta ner

Naturligtvis kan du också springa i skogen, men det handlar inte om att stanna rent fysiskt, utan ett sådant känslomässigt. Forskare har visat att en promenad i skogen sänker stresshormonnivåerna och därför hjälper till att lindra ångest samt minska trötthet. Läkare rekommenderar ofta människor som arbetar under stressiga förhållanden att gå till skogen. Detta lugnar dig, låter dig andas, att titta på vardagliga problem på avstånd.

2 – Frisk luft

Skogen låter oss andas – bokstavligen. Träden absorberar giftiga ämnen som koldioxid, tungmetaller och svaveldioxid. Och de avger föreningar som hämmar tillväxten av bakterier och svampar, s.k. phytoncider. Och inte nog med det! De föreningar som utsöndras av tallar hjälper till och med till att bekämpa tuberkulos. Och det är därför olika spa och sanatorier ligger på platser nära naturen, särskilt tallskogar. En promenad i den friska luften hjälper till att ta hand om lungorna, dekontaminera luftvägarna och helt enkelt syresättas. Dessutom har luften i skogen negativa joner, vilket stöder immun-, nerv- och cirkulationssystemen. Det hjälper till och med vid behandling av allergier och reumatism. Flest negativa joner finns i luften direkt efter en storm – så så snart solen tittar fram är det värt att ta en promenad.

3. för kondition och figur

En promenad i skogen innebär trots allt också rörelse och det är mycket fördelaktigt för vår kondition och figur. Den ojämna marken som är karakteristisk för skogen aktiverar och stärker musklerna, så att vaderna får en mer attraktiv form. Förutom benmusklerna tränar promenader också mag- och midjemusklerna. Regelbundna promenader kan göra att vi tappar några extra kilon – särskilt om vi går med stavar för stavgång. De är också bra för lederna och ryggraden.

Den 4:e skogen för sömnproblem

Har du svårt att sova och har provat många metoder, men ingen av dem har haft en tillfredsställande effekt? Skogen kan vara din nyckel till en hälsosam sömn. En promenad omgiven av skogsnatur reglerar dag- och nattrytmen och är dessutom avslappnande och lugnande. Några till ett dussin kilometer i frisk luft syresätter, avkopplar och tröttar ut dig fysiskt – vilket är bra för matsmältningen. Och en lugn tarm gör det lättare för oss att somna. En promenad i skogen rekommenderas också för personer som kämpar med restless legs syndrome – RLS.

5. Stimulerar sinnena

Shinrin-yoku-terapi kommer ursprungligen från Japan och betyder ”skogsbad”. Den förbättrar den kognitiva funktionen och är utformad för alla. Hur mycket kostar det? Det kostar ingenting. Det är bara vår promenad i skogen och fördjupning i naturen med hjälp av våra sinnen.

  • Hörselsinnet – låter oss lyssna på ljuden runt omkring oss i skogen, som fågelsång eller prasslet från löv och gräs.
  • Synsinnet – gör att vi kan uppfatta naturens färger – färgen på löv, träd, ljus och skuggor – och se skogens invånare, som fåglar, rävar och rådjur.
  • Luktsinnet – tack vare detta sinne kan vi känna skogens dofter – gräs, löv, doften av träd och blommor.
  • Beröringssinne – på en skogspromenad kan du sträcka ut handen mot träden, känna deras bark, krama dem, känna vinden mot kinden, solen som bryter igenom trädkronorna, smaka på skogsbären.

6. En promenad i skogen inspirerar

De som arbetar kreativt eller letar efter inspiration i vardagen kommer säkert att hitta en handfull idéer i skogen. Skogen lugnar ner oss, uppmuntrar oss att stänga av våra telefoner och koppla bort tekniken, och ett klart och stimulansfritt sinne gör att vi kan öppna upp för nya idéer. Så om du saknar inspiration kan du ta en promenad i skogen – naturen är en mycket graciös musa.

En promenad i skogen är ett kostnadsfritt och universellt tillgängligt tidsfördriv, inspiration, underhållning och ett gym. Denna passion kan vara mycket smittsam; de som får en smak av skogen brukar återvända till den regelbundet. Kanske blir skogspromenader också din nya passion.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *