Gestaltpsykoterapi – vad innebär det?
Gestaltpsykoterapi är en av de mest använda metoderna inom kognitiv beteendeterapi. Den utvecklades på 1950-talet av psykologerna Fritz Perls och Laura Perls. Det är ett effektivt verktyg för behandling av många psykologiska problem som depression och ångest, samt för att hantera stress och svåra känslor. I den här artikeln kommer jag att försöka diskutera grunderna i gestaltpsykoterapi och dess fördelar och effektivitet vid behandling av olika störningar. När du läser vidare kommer du att lära dig hur gestaltpsykoterapi kan hjälpa dig att förbättra din mentala hälsa och livskvalitet.
Gestaltterapi – vad innebär det?
Gestaltterapi är en inriktning av psykoterapi som utvecklades på 1950-talet av psykologerna Fritz Perls och Laura Perls. Namnet kommer från det tyska ordet ”Gestalt”, som betyder ”helhet”. I gestaltterapi är patienten en aktiv deltagare i den terapeutiska processen och terapeuten hjälper patienten att uppleva och bli medveten om sina känslor och tankar.
Huvudsyftet med gestaltterapi är att hjälpa patienten att upptäcka och tillgodose sina behov och att klargöra hur det förflutna påverkar de nuvarande reaktionerna. Terapeuten försöker också hjälpa patienten att känna igen och hantera rädslor, blockeringar och andra psykologiska problem. Terapin fokuserar på nuet och syftar till att uppnå full medvetenhet om vad som händer här och nu.
Gestaltmetoden bygger på flera grundläggande antaganden: helhet (varje person har styrkor och svagheter), holistisk medvetenhet (personen kan vara medveten om sin kropp, sina tankar, känslor etc.), acceptans (terapeuten accepterar patienten som han eller hon är) och uttryck (patienten har möjlighet att uttrycka sina tankar och känslor).
Gestaltterapi kan användas individuellt eller i grupp. Individuell gestaltterapi innebär att terapeuten arbetar med patienten individuellt – genom samtal, fysiska övningar etc., för att hjälpa dem att hantera sina psykiska problem. Gestaltterapi i grupp fokuserar på interaktion mellan gruppmedlemmar – genom gruppövningar, diskussioner etc., för att hjälpa dem att bättre förstå sig själva och andra människor.
Gestaltterapi skiljer sig också från psykoanalys – medan psykoanalys fokuserar på att patienten analyserar det förflutna och behandlar psykologiska problem genom att avslöja deras psykologiska rötter, fokuserar gestaltterapi på nuet och tillhandahåller verktyg för att hantera psykosomatiska problem. Gestaltterapeuter försöker hjälpa sina klienter att bättre förstå sig själva och att hantera stress, ångest etc. Genom denna ström kan verktyg också tillhandahållas för att hantera svårigheter i vardagen.
Historik över utvecklingen av gestaltpsykoterapi
Gestaltpsykoterapi är en psykoterapeutisk strömning som uppstod på 1950-talet med Fritz Perls, Laura Perls och Paul Goodman. Tanken bakom Gestalt psykoterapi är att hjälpa patienten att förstå sig själv och lära känna sin personlighet bättre. Det är en terapeutisk metod som fokuserar på nuet och på den terapeutiska processen mellan terapeut och klient. Syftet med denna typ av psykoterapi är att stödja patienten i självutveckling och självreglering och att göra det möjligt för patienten att lära känna sig själv bättre genom att delta i terapin.
Gestalt rekommenderas för behandling av en mängd olika störningar såsom psykosomatiska störningar, personlighetsstörningar, ångeststörningar, emotionella störningar, ätstörningar eller andra psykiska svårigheter. Det är viktigt att Gestalt kan användas inte bara individuellt utan också i grupper. Under gestaltterapi har patienterna möjlighet att utforska och uppleva sina behov och deras källor – det vill säga de oförformade behov och önskningar som finns i barndomsmiljön.
Gestalt kan tillämpas med hjälp av en mängd olika terapeutiska tekniker – inklusive: problemfokuserade tekniker (problemcentrerad terapi), karaktärsfokuserade tekniker (karaktärspsykologi), gruppövningar eller andningsövningar etc., med målet att hjälpa patienter att uppnå självkontroll och bättre klara av svåra livssituationer.
Sammanfattningsvis är gestaltpsykoterapi en form av humanistisk terapi som fokuserar på den terapeutiska processen mellan den andra personen och klienten och behandlar dem som en oskiljaktig helhet. Genom denna psykoterapeutiska ström har patienterna möjlighet att lära känna sig själva bättre och förstå sin progressiva utveckling, och att forma nya sätt att hantera stress och svåra livssituationer.
Patient och gestaltpsykoterapeut – hur ser processen ut?
Gestaltterapins metoder och tekniker är inriktade på självförståelse, självreglering och självutveckling. Gestaltterapeuten försöker hjälpa patienten att förstå sina svåra upplevelser genom att använda en gestaltmetod för att hjälpa patienten att lära känna sig själv bättre. Terapin fokuserar på att upptäcka och uppleva de behov och önskningar som inte uppfylldes i barndomen.
Gestaltterapi är en terapiform som kan användas för att behandla olika typer av psykosomatiska problem, t.ex. personlighetsstörningar, emotionella störningar, ångest och ätstörningar. Syftet med denna typ av terapi är att hjälpa patienten att lära känna sig själv och se sig själv på nytt.
Den terapeutiska processen innebär ett möte mellan terapeuten och patienten eller grupper av patienter, under vilket terapeuten erbjuder sina tjänster. Under mötena kan terapeuten använda gestaltpsykoterapitekniker (t.ex. karaktärspsykologi) för att hjälpa patienten att lära känna sig själv bättre och hantera svåra situationer i vardagslivet och den oskiljaktiga helheten av personlig-emotionell-miljörelation.
Gestalt är en välkänd humanistisk inriktning inom psykoterapi som fokuserar på nuet och självförståelse. Syftet är att hjälpa människor att lära känna sig själva genom medvetet beslutsfattande om sina egna behov och önskningar och kontroll över sina egna liv.
Så när det gäller den terapeutiska processen – den äger rum mellan patient och terapeut i individuell terapi eller gruppterapi – kan gestaltterapi vara en mycket användbar behandlingsform för människor som lider av alla typer av psykiska problem – från depression till interpersonella problem.
Gestaltpsykoterapi – för vem?
Gestaltpsykoterapi är ett effektivt sätt att behandla många psykiska störningar. Det är en metod som fokuserar på att utveckla medvetenhet och en bättre förståelse av patientens jag. Det är en terapi som kan användas i klinisk praxis för att behandla olika typer av störningar som depression, ångest, fobier, neuroser och andra. Metoden kan också användas för självreglering och självutveckling.
Gestaltpsykoterapi rekommenderas för personer som lider av olika typer av psykiska störningar. Den rekommenderas också för personer som vill göra varaktiga och positiva förändringar i sina liv. Dessa personer kan ha svårt att hantera stress eller ha en oupplöslig helhet av psykiska hälsoproblem. Gestaltpsykoterapi kan hjälpa dem att bättre förstå sig själva och hitta källorna till sina problem samt lära dem självreglering och kontroll över sina liv. Syftet med denna terapeutiska metod är att göra det möjligt för patienten att göra varaktiga och positiva förändringar i sitt liv genom en bättre förståelse av sig själv, sin omgivning och sina relationer med andra.
Nutidsfokuserad terapi syftar till att hjälpa patienten att upptäcka sina inre behov och önskningar, som kanske inte har uppfyllts i barndomen och är källan till problem i vuxen ålder.