Hur startar man valrossar? En guide till iskallt vatten efter badet

Jak zacząć morsowanie

Hur startar vivalrossar om vi hittills bara har varit hemlighetsfulla observatörer av dessa metoder? Var ska man börja och hur ska man förbereda sig? Är walrushing för alla? Vilka är fördelarna och kontraindikationerna med walruses? Dessa frågor kommer att besvaras i följande text.

Hur börjar man med valrossning? De första valrossarna

Låt oss börja med vad walrting är. Walrting definieras som nedsänkning eller ett kort bad i kallt vatten i någon vattenkropp. Första gången du går walrting bör komma med rätt förberedelse. Först och främst är det nödvändigt att ta reda på om walrting är något för dig. Även om man tror att alla kan valrossa eftersom det är mycket hälsosamt, kommer det alltid att finnas kontraindikationer. För att vara säker på att bad inte kommer att skada oss bör vi börja med att besöka en läkare. Baserat på patientens undersökning och medicinska historia kommer läkaren att kunna avgöra om valrossning är tillrådligt. Vad mer bör du veta innan ditt första valrossbad?

 • En kall dusch – även om det inte är någon ersättning för vad som händer i kroppen under valrossar, är det en bra bas. Först och främst är det ett träningspass för sinnet, vars tro oftast hindrar oss från att hoppa i kallt vatten. Dessutom hjälper kalla bad (särskilt på morgonen) till att minska risken för termisk chock under walruses, liksom krympande blodkärl och åtdragning av huden, vilket har en gynnsam effekt på sinnets arbete. Så det är värt att träna i ditt badrum genom att gradvis sänka vattentemperaturen.
 • Sök upp andra valrossar – framför allt, bestäm dig aldrig för att valrossa ensam. Gå inte ut i vattnet ensam. Det bästa är att hitta en grupp människor eller helt enkelt gå med i en lokal valrossklubb. På så sätt lär du känna människor som har erfarenhet av kalla bad och de kommer också att vara bra mentorer under ditt första dopp.

Om du har klarat av denna ganska teoretiska del är det dags att gå vidare till praktiken.

Hur man kommer igång med valrossar – ditt första bad i iskallt vatten

Ditt första besök i kallt vatten bör börja med att du förbereder nödvändig utrustning. Du bör ta med badbyxor, mössa, handskar och torra kläder och underkläder för ombyte. Det är också en bra idé att skaffa vattenskor i neopren, som gör att du kan ta dig ner i vattnet utan att göra intrång, skyddar dina fötter mot kylan och mot eventuella skador från vass is. När du kommer upp ur badet är det viktigt att du sveper in dig i något varmt, så det är tillrådligt att ta med morgonrock, filt, handduk och även varmt te i en termos. Se till att kläderna du tar på dig när du kommer upp ur vattnet är tillgängliga, dvs. att de ligger så att du lätt kan ta på dig dem. Det är viktigt att kläderna du tar på dig efter walrusen är så lätta att ta på sig som möjligt – dvs. en träningsoverall är bättre än kläder som klibbar.

Uppvärmning inför simning

Innan du simmar i kallt vatten bör du värma upp. Uppvärmningen får inte vara för intensiv så att man inte blir svettig. Uppvärmningen bör pågå i ca 15-20 minuter och är avsedd att värma upp dina muskler, men också att ge din kropp en större portion syre, vilket också kommer att påverka termoregleringsprocessen. En säker uppvärmning bör följa specifika kriterier:

 • Börja träningen i en jacka och ta av dig ytterligare ett klädesplagg efter några minuter tills du bara har kvar baddräkten, mössan och handskarna.
 • Under uppvärmningen är det bra att jogga samtidigt som du gör böjningar, knäböjningar, situps, upphopp, upphopp, arm- och benförlängningar.
 • När du är klar med uppvärmningen ska du gå mot vattnet, stå inte stilla i kylan.

Valrossens första steg i det kalla vattnet

När du har värmt upp börjar du sakta men säkert att gå ner i vattnet. Håll händerna ovanför huvudet, om de blir blöta kommer värmen att börja strömma ut genom dem. Om de blir kalla blir det svårt för dig att ta på dig kläderna när du kommer upp ur vattnet. Du kan doppa dig upp till midjan eller upp till halsen – var uppmärksam på var din gräns går. Kom ihåg att när du är i vattnet ska du röra på dig, göra upphopp, inte stå stilla. Avsluta din första simning ganska snabbt, på så lite som 30-60 sekunder. När du kommer upp ur vattnet ska du klä på dig direkt, även om det är varmt. Efter ett vinterbad har vi de så kallade gyllene fem minuterna, en tid då vår kropp inte känner av kylan. När du kommer hem är det dock lämpligt att ta ett varmt bad, dricka varmt te och äta en värmande måltid. Ingen mer motion rekommenderas den dagen. Ta det bara lugnt.

Kontraindikationer för valrossbad

Kalla bad har ett antal fördelar, men också kontraindikationer i vissa fall. Det är värt att överväga att regelbundna valrossar har en positiv effekt på vår hälsa, men bara när de utförs på rätt sätt. Tiden som spenderas i vattnet är mycket viktig, även om vi mår bra bör de första isbaden vara korta. Med tiden kan vi tillåta oss att walrus längre, och längden på vistelsen i kallt vatten för alla kan vara helt annorlunda – allt beror på vår träningsnivå. Risken för hypotermi bör dock hållas i åtanke. Visserligen är risken för hypotermi liten om vi inte stannar i vattnet i mer än en halvtimme. Valrossbad är en aktivitet för alla oavsett ålder eller kondition – men om du har vissa medicinska tillstånd bör isbad undvikas helt och hållet.

Kontraindikationer för valrossar inkluderar:

 • hjärtproblem, kardiovaskulär sjukdom eller kardiopulmonell insufficiens
 • graviditet
 • sjukdomar i de övre luftvägarna
 • neurologiska störningar
 • sjukdomar associerade med intolerans mot kyla

Framför allt är det nödvändigt att träffa en läkare först, som kommer att utesluta eller tillåta valrossar.

Fördelar med valrossar

Det finns ett antal hälso- och välbefinnandefördelar med walrting: kalla bad har positiva effekter på kroppen, såsom

 • bättre kroppsimmunitet
 • förbättrat hudtillstånd – under kalla bad blir huden av med toxiner
 • öka effektiviteten i det kardiovaskulära systemet
 • hjälpa till med behandling av skador.

Men glöm inte att förbereda sig för badet. Det viktigaste i valrossutrustningen är en baddräkt, men också promenadskor för att gå i vattnet, som inte bara skyddar mot låga temperaturer utan också skyddar dina fötter från skador. Kom ihåg att gå i vattnet med en keps på, och de första försöken bör vara en kort nedsänkning i vattnet. Låt oss inte tänja på våra gränser! När du väl är ute ur den iskalla sjön är varje extra sekund i kylan viktig – så se till att du klär på dig så snabbt som möjligt när du är ute ur vattnet. Kom ihåg att värma upp på ett hälsosamt och säkert sätt före valrossarna. Och om något händer i vattnet, t.ex. en plötslig kramp i diafragman, ska du genast kliva upp ur vattnet och byta till torra kläder. Om du har några tvivel om fördelarna med kalla bad – är det värt att konsultera din läkare för att avgöra om du kan delta eller inte.

Hur man startar valrossar: när man ska starta valrossäventyret

I Polen börjar säsongen för valrossar på hösten och varar fram till tidig vår. Du kan välja att träna redan på hösten, så att du är tillräckligt förberedd för vintern och det inte blir en extrem upplevelse för dig. Du kan också börja på vintern, som många gör. Men om du gillar valrossar kommer du då att ha mycket mindre tid på dig innan säsongen tar slut.

Walrushing är en metod som har blivit mycket populär i Polen. Det är värt att ge dig själv en chans att uppleva ett kallt bad, naturligtvis efter att ha följt de viktigaste reglerna för säker walrting.

Se även: Wim Hofs metod – eller andningens KRAFT – yogalifestyle.com

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *