Hur tar man hand om rottingfåtöljer?

Jak dbać o fotele rattanowe?

Rottingfåtöljer är möbler som kan hittas i många trädgårdar. De är eleganta och praktiska och fungerar bra i många arrangemang, oavsett om de är klassiska eller moderna. De ger bekvämlighet och komfort för avkoppling och är samtidigt extremt estetiskt tilltalande, vilket förskönar trädgården. För att rottingfåtöljer ska behålla sitt ursprungliga utseende i många år måste de dock skötas ordentligt. Hur tar man hand om dem?

Rotting – ett material som är känt sedan många år

Rotting är ett material som har varit känt i många år. I Europa dök möbler vävda av det upp först på 1800-talet, men i Asien har det varit populärt i århundraden. Rottingmöbler användes främst i trädgårdar och på terrassen. De flexibla stjälkarna från den sydasiatiska klätterpalmen rotang kan användas för att väva alla typer av möbler, från fåtöljer, bord, bord och stolar till soffor och soffor.

Att fåtöljer och bord i rotting är så populära beror på materialets ovanliga egenskaper. Det är böjligt och formbart, men ändå okrossbart. När det läggs ut och vävs deformeras det inte. Rottingfåtöljer är också lätta och eleganta. De uppfyller förväntningarna även hos de mest krävande kännarna av vackra arrangemang och passar också in i karaktären hos många stilar. Detta naturliga råmaterial är särskilt populärt i den moderna skandinaviska stilen, liksom i boho-, retro- och vinatge-design. Rottingfåtöljer får inte heller saknas i en minimalistisk eller modern trädgård.

Det är också värt att nämna att estetik inte är den enda fördelen med rotting. Den är också extremt motståndskraftig mot mekaniska skador, temperaturförändringar, fukt och solljus. Under påverkan av dessa atmosfäriska faktorer bleknar, deformeras eller försämras inte rotting. Det betyder dock inte att rottingfåtöljer kan stå på terrassen eller i trädgården hela vintern. För att de ska behålla sitt ursprungliga vackra utseende måste de ställas undan på en säker plats under vintern – torrt och med en stabil temperatur över 0 grader Celsius.

Kontrollera också: Hur väljer man en badrumsvärmare som garanterar termisk komfort och mer?

Hur underhåller man rottingfåtöljer?

Rottingmöbler är de som inte orsakar många problem och inte kräver tidskrävande och dyr vård. Smuts som utvecklas på dem kan enkelt rengöras med en torr borste eller en flanellduk indränkt i tvålvatten. För att rengöra rottingfåtöljer kan du också använda speciella kemikalier som finns i trädgårdsbutiker eller en hemlagad lösning gjord av vatten med tillsats av väteperoxid och citronsaft. Förutom rengöring och tvätt bör rottingfåtöljer dammsugas regelbundet. Detta beror på att materialet inte gillar damm särskilt mycket. Det är en bra idé att dammsuga möblerna en gång varannan vecka med en smal spets eller en risborste.

En gång om året är det också en bra idé att fräscha upp rottingmöbler genom lackering. Före lackeringen måste det gamla lackskiktet avlägsnas med sandpapper eller lösningsmedel. Den nya lacken appliceras enligt instruktionerna som medföljer lacken. En gång om året är det också en bra idé att vattentäta rottingmöbler. Detta görs bäst efter säsongens slut, innan möblerna ställs in i garaget eller källaren. Impregneringsmedlet ska appliceras på säten som är rena, torra och avfettade.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *