Kanna egenskaper, odling, vård. En handfull information om Kanna

Kanna Kwiat

Kanna, eller beadleaf, är en ganska populär växt i polska trädgårdar. Den charmar med sitt utseende och det är därför den ser bra ut både i marken och i en kruka. Kontrollera hur man odlar Kanna och njut av dess skönhet under lång tid.

Kanna egenskaper

Kanna är en blomma som tillhör familjen Cannacea, som innehåller dussintals växtarter. De finns i tropikerna i Nordamerika, Sydamerika och Asien. Dess mest populära sort är den indiska beadle, som odlas främst i trädgårdar för dekorativa ändamål. Blomman kännetecknas av äggformade och långsträckta blad på styva, ihåliga stjälkar som toppas av en blomställning. Växten kan bli upp till två meter lång. Blommorna kan vara röda, rosa, gula, orangea, vita eller en blandning av flera färger.

Odling av Kanna

Streptocarpus behöver framför allt en varm och solig plats; det är trots allt en exotisk växt. Eftersom växten är känslig för låga temperaturer bör dess jordstammar hållas vid en temperatur på minst 10 grader Celsius på vintern. Odlingen bör påbörjas så tidigt som i mars, till en början i en kruka på grund av dess intolerans mot låga temperaturer. I marken bör vi plantera den i mitten av maj, när nätterna inte längre är svala. Paciorella gillar ett fuktigt substrat, så det rekommenderas att vattna 3 gånger i veckan, i händelse av varma och torra dagar bör vi vattna det dagligen. Dessutom, från juni till september, mata canna med ett sammansatt gödselmedel för blommande växter var 8-10 dagar. Om du vill odla canna i en kruka, och du ändå bör ta ut den ur trädgården på grund av höst och vinter, måste du komma ihåg att förse växten med en lämpligt stor kruka. Dessutom bör dränering och ett genomträngligt, bördigt humussubstrat tillhandahållas för att förhindra att rhizomen ruttnar.

Förökning

Kanna förökas från januari till februari, genom att så frön och genom att dela rhizomerna tidigt på våren. Frönas tjocka skal kräver att vi blötlägger dem i varmt vatten i cirka 24 timmar innan de sås. Vi planterar dem sedan individuellt i krukor och ställer dem på en ljus plats vid 18 grader Celsius. Rhizomerna bör separeras så att varje del har minst en välutvecklad knopp. Det är en bra idé att strö skärområdet med krossat kol.

Kanna i trädgården

Kanna har etablerat sig i Polen som en trädgårdsblomma. Det är inte så konstigt, eftersom dess utseende är imponerande och de färgglada blommorna gör trädgården vackrare. I trädgården ser den bra ut omgiven av andra växter, men den kan också planteras i krukor på terrassen, balkongen eller i trädgårdsgångar. Det är dock nödvändigt att valet av plats är så gynnsamt för växten som möjligt. Detta innebär att växten måste ha minst 6 timmars solljus under dagen. Canna vill också ha en varm och humös, måttligt kompakt, näringsrik jord med ett pH-värde på 6,5-7,0.

Skadedjur och sjukdomar

Paciorella är ganska sjukdomsresistenta växter, men om de blir sjuka är det främst genom virussjukdomar. Detta manifesterar sig som ljusa fläckar på bladen och olika deformiteter; dessutom blommar inte växten. Kanna kan påverkas av svamp- och bakteriesjukdomar. Skadedjur som kan förekomma på vår växt är sniglar, bladlöss, trådmaskar och nematoder. Sjukdomar och skadedjur bör bekämpas med lämpliga näringsämnen och rengöringsmedel som finns i trädgårdsbutiker.

Kanna på vintern

Som redan nämnts kan canna inte övervintra i trädgården, så den bör transplanteras till en kruka och hållas vid en temperatur på minst 10 grader Celsius. När de första höstfrostarna dyker upp grävs växten ur marken. Skär sedan av den ovanjordiska delen på en höjd av 10-15 cm. Skaka jordstammarna lätt från jorden, torka och förvara täckta med fuktig torv.

Kanna sorter

Undrar du över den bästa canna för din trädgård? Kolla in sorterna av denna blomma.

  • Kanna Crozy – denna sort kännetecknas av sin höjd som når upp till 1,6 meter. Den har ett överdrag av gröna eller lila blad, medan dess form liknar svärdstjärtar.
  • Småblommiga kanna – de blir 3 meter höga och har stora blad i grönt, lila eller violettgrönt. Blommorna är å andra sidan små, upp till 6 cm.
  • Orkidékanna – blir upp till 2 meter hög, har gröna eller grönlila blad och orkidéliknande blommor.
  • Dvärgkanna – här finns två huvudsorter, den ena når 60-90 cm och den andra upp till 50 cm. Den har laxröda, blekgula eller orange blommor.
  • Vattenkanna – även om kanna är specifikt skapad för att växa i marken, men ”akvatiska” hybrider har fötts upp. De kan dekorera vattendrag tillsammans med näckrosor.

Canna är en vacker växt som, bortsett från tillräckligt med solljus och bevattning, inte har några större krav. Även om det bör komma ihåg att tillbringa vintrarna på en tillräckligt varm plats. Så om du planerar en sommarträdgård, kom ihåg de viktigaste reglerna för att ta hand om canna.

Indisk pärlväxt – intressanta fakta om canna

Denindiska beadweed, eller canna, är verkligen en av de mest kända blommorna i världen. Vi har redan diskuterat odling och vård av denna växt i detalj, så det är nu värt att ta en titt på olika intressanta fakta om den indiska beadweed.

  • Den indiska pärlan anses vara en symbol för kärlek och trohet. De forntida grekerna hade en tradition att bära blommorna på sin bröllopsdag för att åberopa och bevara kärlek mellan makar. Dessutom trodde grekerna att blomman kunde hjälpa till att bota förgiftning, förkylning och andra sjukdomar.
  • Kanna betraktades också som en religiös symbol i det gamla Egypten. Den var en symbol för evigt liv och tron på en gud.
  • Kanna är en av de äldsta blommorna i världen. Det finns uppgifter om den så långt tillbaka som 1590 f.Kr.
  • Den indiska beadlen anses också vara en symbol för våren. Dess vackra och ljusa blommor anses vara en symbol för glädje och hopp.
  • Intressant nog används beadleberry i matlagning och inom konsten. Blomman används för att krydda rätter, t.ex. sallad, och den används också för att snida och måla.

Som du kan se ger den indiska pärlväxten oss inte bara skönhet i trädgården och smak i köket, utan den behandlas också som en symbol för skönhet och kan användas av konstnärer för att komplettera konstverk.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *