Nässla – medicinska egenskaper, användning av nässla

Pokrzywa – właściwości lecznicze, zastosowanie pokrzywy zwyczajnej

Nässlor är en växt som vi alla känner till – oftast har vi inte helt trevliga första minnen av den. Vem av oss har inte minst en gång ramlat in i en nässelbuske och bränt sig på huden? På grund av detta underskattar vi den ofta och behandlar den som bara ett ogräs att vara försiktig med. Samtidigt har nässlor en mängd medicinska egenskaper som är värda att känna till.

Egenskaper hos nässlor

Nässla, en art i nässelfamiljen, finns i Europa, Asien, Nordafrika och Nordamerika. Den är mycket populär i Polen och kan hittas på nästan varje mark. Det är en flerårig växt som kan bli upp till två meter hög. Den kännetecknas av en förgrenad rot, en styv upprätt stam, mörkgröna hjärtformade blad med en spetsig spets. Den är täckt av kortare och längre skabbiga hårstrån som innehåller myrsyra. Den skördas i april och maj – det är då dess egenskaper är som mest hälsosamma, även om den blommar fram till september. Vanlig nässla innehåller en stor mängd C-vitamin samt folsyra, kalcium, kisel, järn och klorofyll. Denna växt har varit känd för oss i århundraden. Slaverna betraktade den som en magisk växt som skyddade mot demoner och trolldom. Man gjorde en infusion av den och strödde den sedan på kläder och hus. Hippokrates, Hildegard av Bingen och Albert den store talade dock redan om dess helande egenskaper.

Egenskaper för nässlor

Brännässla har ett brett spektrum av medicinska egenskaper, men används också i matlagning – när den är ordentligt beredd smakar den ungefär som spenat. Nässelextrakt finns i populära läkemedel mot lever-, bukspottkörtel- och njursjukdomar, men också i kosmetika, tvål och schampo. Nässlor används för att behandla blödningar, såsom hematuri, näsblod, livmoderblödning, hemoptys och hemofili. Dessutom stöder den behandlingen av anemi, rakitis, hjälper kroppen med svaghet, såväl som med brännskador och dermatit. Den lindrar besvär relaterade till klimakteriet, artrit, urinblåsa, njurproblem, leverstenar, magsår, gulsot eller de tidiga stadierna av diabetes. Nässlor stimulerar och ökar produktionen av hemoglobin och röda blodkroppar. Den används också för att bekämpa lupus, minska allergier, sänka kolesterol-, urea- och natriumkloridnivåerna. Den minskar också inflammation och lindrar smärta, men har också en positiv effekt på vårt hårs hälsa – därav dess populära användning i många hårvårdsprodukter. Nässlor motverkar håravfall, behandlar mjäll och seborré.

Nässla används också som behandling mot överdriven svettning, eftersom den minskar svettningen genom att hjälpa till att rensa kroppen från gifter och minska vattenansamlingar. Det har en diuretisk effekt. Dessutom används den vid orala infektioner och gingivit – särskilt i fall av blödning, och används också när man kämpar med tröst och tonsillit.

Kontraindikationer för nässla

Som med allt annat bör nässlor tas med måtta. Drick inte nässelte mer än fyra gånger om dagen. I överskott kan mineralsalter spolas ut ur kroppen med urinen. Eftersom växten har blodsockersänkande egenskaper bör personer med diabetes rådgöra med sin läkare innan de påbörjar en nässelbehandling. Nässelfusion bör inte heller intas vid sjukdomar i fortplantningsorganen – tumörer, myom. Om du har kronisk njursjukdom bör du rådfråga din läkare om du använder nässelterapi.

Kontraindikationer mot nässlor
Kontraindikationer för nässlor

Nässla för att dricka – juice och infusioner

Nässelfusion är mycket enkel att förbereda. Häll två matskedar torkade nässelblad i en kopp eller mugg och häll sedan kokande vatten över dem – efter några minuter är drycken redo att drickas. Det är bäst att dricka teet 2-3 gånger om dagen för att uppnå tillfredsställande resultat. Nässelfusion har en gynnsam effekt på hälsan, stöder de processer som nämns tidigare i denna artikel och rensar också kroppen. Infusionen kan därför användas för att stödja behandlingen av sjukdomar relaterade till njurarna, levern, magen, överdriven svettning, hudproblem och många andra sjukdomar.

Vi kan köpanässelsaft från örtbutiker eller förbereda den själva. Hur gör man nässelsaft? Du behöver cirka ett halvt kilo unga nässelblad för att göra cirka 250 ml juice. Bladen ska tvättas noggrant, torkas och sedan mixas (t.ex. i en juicepress). Den mixade nässlan silas sedan och saften förvaras i ca 2-3 dagar i kylskåp. Det är lämpligt att dricka den färdiga nässelsaften en gång om dagen, en matsked i taget, i fjorton dagar – ta sedan en paus i behandlingen i ca 5-7 dagar och upprepa den igen.

Brännässla är en underbar växt som har mycket rika medicinska användningsområden. Det är därför värt att överväga när man letar efter huskurer för att behandla vissa sjukdomar.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *