Olika sorters te – upptäck nya smaker!

Co się kryje w herbacianym suszu?

Polska kvinnor dricker fortfarande främst svart te, men vi har många färgade teer på marknaden som förtjänar uppmärksamhet inte bara för sin ursprungliga smak och arom, utan också för sina värdefulla hälsofrämjande egenskaper.

Varje typ av te har en unik infusionskaraktär. Låt oss ta en närmare titt på grönt te, rött te, vitt te och mycket mer. Det är värt att veta att varje te bryggs på olika sätt och att varje te har en något annorlunda effekt. Följ med oss på en resa genom det torkade teets land.

Olika sorters te - upptäck nya smaker!
Olika typer av te – upptäck nya smaker!

Grön kopp

Grönt te är den största konkurrenten till svart te. Det finns i många olika former och smaker. Japanska forskare tror att grönt te innehåller ämnen som förlänger ungdomstiden. Det innehåller polyfenoler och flavonoider, som har ett brett spektrum av effekter på människokroppen. Dessa ämnen minskar risken för åderförkalkning och skyddar mot hjärtinfarkt. Deras verkan har erkänts i förebyggandet av cancer, eftersom epigallocatechin gallate som finns i infusionen förhindrar tillväxten av cancerceller. Tanninerna i drycken har antiseptiska effekter – de hämmar effektivt förökningen av patogena bakterier och virus.

Munfullar av grönt te ska inte hällas över kokande vatten och enligt den kinesiska bryggningsritualen ska de först tvättas, dvs. den första delen av den resulterande infusionen ska hällas ut (känd som ”sich ha”). Enligt kineserna är drycken drickbar först efter en andra 2-3 minuters bryggning. Samma blad kan hällas med 70-8 °C varmt vatten upp till tre gånger.

Pu-erhs hemligheter

Efter publiceringen av en studie utförd vid Kunming University började överviktiga amerikaner referera till Pu-erh rött te som en ”fettdödare”. Viktminskningseffekten i samband med konsumtion av denna typ av te var mest uttalad hos patienter i åldern 40-60 år. Pu-erh är en skattkista av flavonoidföreningar som förseglar och stärker blodkärlen. Deras verkan beskrivs som antikoagulerande. Dessutom sänker de blodtrycket, binder metaller och toxiner. De har också en antiradikal effekt. De föreningar som finns i drycken aktiverar enzymer för utsöndring av matsmältningssaft och stimulerar tarmperistaltik, vilket hjälper till att bekämpa övervikt.

Pu-erh munfullar ska hällas över kokande vatten och dra i 7-8 minuter. Kom ihåg att vitt socker som tillsätts teet neutraliserar de flesta av dess välgörande egenskaper. Teet dricks bäst efter en måltid och bör drickas ganska regelbundet för att gå ner i vikt.

Utforska nya typer av te
Upptäck de nya typerna av te

Vitt te

Vitt te är även känt som Pai Mu Tan. Det är mycket uppskattat i Asien, men är fortfarande föga känt i Europa. Vitt te görs av de unga knopparna på teplantan, som sq bara torkas. I koppen vecklar hela den vackra blomman ut sig. Det ger en mycket delikat och något söt infusion. Det är utmärkt i kampen mot fria radikaler och motverkar åldrandet av kroppens celler, vilket hjälper till att bevara ungdomen. Vitt te hälls över kylt vatten och dras i ca 7 minuter.

Blått te

Ulung-te – finns under olika namn: oolong, wu-lung, bohea, blått eller smaragd-te. Det är ett halvfermenterat te med ursprung i Kina och Taiwan. Ulung kännetecknas av en hög halt av tanniner, katekiner och relativt lite koffein. Blått te normaliserar blodtrycket. Det kan utan problem drickas av gravida kvinnor och små barn. Blått te är lämpligt för upprepad bryggning. Vanligtvis bryggs ulung 3 till 5 gånger.

Rökt te

Lapsang Souchong är ett rökt te, även känt som ryskt te eller karavante. Den distinkta aromen kommer från den traditionella kinesiska processen där teet röks i moln av tall- eller cederrök. Det ger mycket starka och torra brygder, vilket är anledningen till att det anses vara ett typiskt maskulint te. Smaken jämförs ibland med den hos cigarrer eller whisky. Det dricks ofta med mjölk.

Vad döljer sig i det torkade teet?
Vad döljer sig i torkat te?

Vad döljer sig i det torkade teet?

Teets hälsoegenskaper är resultatet av många faktorer: kvaliteten på det torkade teet, bryggningsmetoden, men framför allt konsumtionsfrekvensen. Kvaliteten på det torkade teet avgör till viss del kvaliteten på den slutliga brygden. Te finns tillgängligt i form av bryggblad (grund), expresspåsar och ibland används deras tillsats för fruktblandningar. Det antas att ju större och mindre fragmenterade bladen är, desto högre är kvaliteten på teet. Gröna teblad rullas vanligtvis till pastoraler (små bollar). Torkat gott te innehåller endast blad och knoppar, medan sämre te kan innehålla kvistar, pinnar och andra fragment som inte bryggs. Expresste har å andra sidan sina standardiseringskrav – bladen måste krossas så att infusionen övervinner tepåsens barriär och blir nödvändig.

Tillsatsen av aromer eller smakessenser tjänar inte infusionen, eftersom dessa sällan är naturliga, utan oftast syntetiska eller identiska med naturliga aromer. Det finns ett så stort utbud av teer på marknaden för närvarande att det är lätt för alla att hitta något som passar deras smak

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *