Ön Ciovo i Kroatien och dess bästa sevärdheter

Co zobaczyć na Wyspie Ciovo?

En av de mer intressanta platserna i Kroatien för en semestervistelse är ön Ciovo. Den ligger nära Trogir och är ett något billigare alternativ, samtidigt som den ger enkel och snabb tillgång till de största attraktionerna i Dalmatien – de omgivande öarna, Trogir eller Split.

Artikel i samarbete med bilportalen vwzone.pl

En annan fördel med Ciovo är det stora utbudet av boende – hotell, lägenheter, rum, villor – det finns något för alla. Och om vi till detta lägger det utmärkta vädret och omgivningen av vacker medelhavsvegetation, har vi den perfekta platsen för en semester.

Ön Ciovo
Ön Ciovo

Ön Ciovo (regionen Centrala Dalmatien i Kroatien) är förbunden med fastlandet, och mer specifikt med staden Trogir, genom en vindbrygga. Flygplatsen i Split ligger 8 km bort, färjehamnen, också i Split, ligger 25 km bort – detta gör det enkelt för turister från hela Europa att ta sig till ön, samtidigt som man snabbt och enkelt kan besöka olika destinationer på fastlandet och öarna. Ciovo har en befolkning på 6100 personer. Det är en kraftigt kuperad ö med den högsta punkten 209 meter över havet, belägen i byn Rudine. De mest kända turistorterna på ön Ciovo inkluderar städerna och orterna Okrug Gornji, Okrug Donji, Arbanija, Slatine.

Ciovo, en ö i centrala Dalmatien med en yta på 28,8 km² (längd 15,3 km, bredd upp till 3,5 km) har mer än 6 000 invånare och dess högsta höjd är Rudine (218 m). I öster ligger Ciovo ca 2 km från fastlandet (Kap Marjan), medan den i nordväst är förbunden med fastlandet genom en vindbrygga (i Trogir). Ön Ciovo omsluter i själva verket Kastelabukten. Den årliga nederbörden är ca 900 mm. Den södra sidan av ön är utsatt för sirocco-vindar, men är skyddad mot bora, till skillnad från den norra kusten (skyddad mot sirocco men utsatt för bora). Det finns inget rinnande vatten på öns yta. Saltvatten finns i Slatine, Saldun och nära Sveti Kriz. Det finns också flera grottor, de mest kända är Bilosaj och Anicina Jama (Annas brunn).

Okrug ligger på den västra delen av ön Ciovo, 3 km från Trogir, och är uppdelat i Okrug Gornji och Okrug Donji, med en total befolkning på cirka 3 000 personer.Det är också ett mycket populärt turistmål med många restauranger, nattklubbar och strandfester. Okrug Gornji erbjuder ett magnifikt panorama – du kan se den närliggande skärgården med öarna Solta, Drvenik den stora och den lilla. Huvudattraktionen på Okrug Gornji är den över 2 km långa vackra klapperstensstranden, känd som Copacabana.

Vad finns att se på ön Ciovo?
Vad finns att se på ön Ciovo?

Arbanija ligger på den nordöstra delen av ön Ciovo, med en befolkning på cirka 500 personer. Arbanija kännetecknas av vackra stränder och skogar och väljs därför ofta för en avkopplande och fridfull semester.

Slatine ligger på östra sidan av ön Ciovo och har en befolkning på ca 1.100. Det var tidigare en bosättning som huvudsakligen levde på fiske och boskapsuppfödning, men idag är turismen den största lönsamma verksamheten här.

Några av de största sevärdheterna på ön Ciovo är ruinerna av den förromanska kyrkan St Peter nära Slatine, den medeltida kyrkan St Mauro i Zedno, kyrkan och klostret St Cross ca 5 km från Trogir, kyrkan St Fumija på holmen Fumija, helgedomen i Slatine, kyrkan från 1400-talet i Arbanija.

Ön Ciovo är också en plats som erbjuder många möjligheter till aktiv semester. Förutom alla typer av vattensporter är vandring, ridning och cykling populärt här.

När du letar efter ett intressant semestermål i Kroatien kan du överväga en av byarna på ön Ciovo.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *