Rotavtryck: Vad är det och hur hanterar man det?

Odcisk z korzeniem

Problemet med liktornar på fötterna drabbar många av oss, men visste du att det finns något som heter rotkorn? Ta reda på mer om denna åkomma och lär dig om effektiva behandlingar.

Rotavtryck – egenskaper

Rotavtryck är specifika förtjockningar av överhuden som kännetecknas av en hård bas som kan kännas vid beröring. Inuti dem finns en så kallad hornpivot, allmänt känd som en rot. Detta är skador som kan orsaka stort obehag, särskilt när man går. Dessa liktornar skiljer sig från förhårdnader genom att de är mer begränsade och tränger djupt in i huden. De bildas huvudsakligen på grund av konstant tryck eller friktion, ofta orsakat av otillräckliga skor. Centralt i liktornarna finns den tidigare nämnda hornpussen, som är konformad. Dess vassa spets är riktad djupt in i huden, vilket är den främsta orsaken till smärta när man går. Det är också värt att notera att liktornar med en rot kan förväxlas med förhårdnader, men de senare är mer omfattande och saknar den karakteristiska ”roten”. Liktornar med en rot är mer smärtsamma, särskilt när de utsätts för konstant tryck.

Orsaker till liktornar med rot

Liktornar av denna typ uppstår oftast som ett resultat av att man bär dåligt passande skor som gnuggar eller trycker på huden. Långvarig exponering för sådana faktorer leder till bildandet av liktornar på foten med en rot. Skor är dock inte den enda orsaken till att de bildas. Andra faktorer är fetma, onormal gång, långvarigt stående och utövande av vissa sporter. Andra orsaker är att man bär strumpor som sitter dåligt, vilket kan orsaka friktion på vissa delar av foten. Det är värt att nämna att liktornar kan uppstå inte bara på grund av för trånga skor, utan också för lösa, vilket inte ger tillräckligt stöd för foten och leder till felaktig gång. Alla dessa faktorer leder till ökat tryck på vissa delar av foten, vilket resulterar i bildandet av liktornar med en rot.

Huskurer för liktornar med rot

Om liktornarna inte är alltför stora kan vi försöka bli av med dem på egen hand. En populär huskur är att blötlägga fötterna i läsk. Ett annat effektivt botemedel är vitlök, som har antibakteriella egenskaper och påskyndar läkningen.

Steg 1: Blötlägg fötterna i bakpulver

Att blötlägga fötterna i bakpulver hjälper till att mjuka upp huden och gör det lättare att ta bort liktornarna. Förbered helt enkelt en skål med varmt vatten, tillsätt 2-3 matskedar bakpulver och blötlägg dina fötter i cirka 20-30 minuter. Efter denna tid gnuggar du försiktigt det drabbade området med en pimpsten.

Blötlägg fötterna i bakpulver
Huskurer för liktornar med rot / canva

Steg 2: Användning av vitlök

Vitlök är känd för sina antibakteriella egenskaper. För att använda den i kampen mot liktornar, skär en vitlöksklyfta i hälften och gnugga den över området för liktornarna. Du kan också förbereda en vitlöksplåster – placera en vitlöksskiva på liktornarna och säkra med ett bandage över natten.

Användning av vitlök för majs
Applicering av vitlök / canva

Steg 3: Återfuktande och exfolierande krämer

Regelbunden användning av återfuktande krämer kan hjälpa till att förebygga liktornar. Men om liktornarna redan har uppstått är det värt att använda exfolierande krämer som finns på apotek. Dessa innehåller ingredienser, såsom urea, som hjälper till att avlägsna den förtjockade huden.

Krämer för liktornar
Fuktgivande och exfolierande krämer / canva

Steg 4: Plåster mot liktornar

Det finns särskilda plåster för liktornar på apotek som hjälper till att behandla dem. Dessa plåster innehåller exfolierande ämnen som påskyndar läkningsprocessen av liktornarna. Det är en bra idé att applicera dem enligt tillverkarens rekommendationer.

Även om hemmetoder kan vara effektiva i kampen mot liktornar är det värt att konsultera en podiatrist för djupa och smärtsamma liktornar med en rot.

Corns plåster
Plåster för liktornar / canva

Professionella metoder för att ta bort liktornar

För stora och smärtsamma liktornar är det värt att konsultera en podiatrist. Specialisten kan använda olika behandlingsmetoder, såsom nötning eller sågning. Det finns också speciella behandlingsplåster som hjälper till att ta bort liktornar på fotroten. Här är några professionella metoder för borttagning av liktornar:

  • Borttagning av liktornar med laser: Detta är en av de nyaste och mest effektiva metoderna. Behandlingen är minimalt invasiv, vanligtvis ett engångsingrepp och ger snabba resultat.
  • Mekanisk borttagning av avtryck: Här används verktyg som mejsel, fräsmaskin eller skalpell. Detta är den vanligaste metoden som används av podiatriker.
  • Elektrokoagulering: Denna metod innebär att en elektrisk ström används för att avlägsna liktornarna. Den utförs under lokalbedövning.
  • Kryokirurgi: Avtrycket fryses på ett kontrollerat sätt, vilket leder till att det förstörs. Detta är en metod som ofta används av hudläkare.
  • Läkande plåster: Dessa är indränkta i speciella ämnen som hjälper till att mjukt avlägsna liktornarna. Plåstren ska fästas på liktornarna och bytas ut regelbundet.
Professionella metoder för borttagning av liktornar
Professionella metoder för borttagning av liktornar / canva

Förhårdnader, liktornar och liktornar – skillnader

Det är viktigt att veta att liktornar är förtjockade områden på händer eller fötter som är mer begränsade än förhårdnader. Förhårdnader är mer omfattande, medan liktornar på fötterna tränger djupt in i huden och har en rot. Förhårdnader är smärtsamma förtjockningar som skiljer sig från liktornar i struktur och placering.

Förhårdnader bildas av långvarigt tryck eller friktion, oftast på fötterna, men kan även förekomma på händerna. Det är skador som inte orsakar smärta, men som kan vara fula. Liktornar är smärtsamma förtjockningar av huden som utvecklas på områden som utsätts för tryck, t.ex. fingrarnas leder eller områden mellan tårna. Liktornar kan också finnas under nagelplattan, vilket gör dem särskilt smärtsamma.

Till skillnad från förhårdnader, som är platta, har liktornar en distinkt struktur med en så kallad rot som tränger djupt in i huden och orsakar smärta. Liktornar, även om de liknar förhårdnader, skiljer sig från dem i placering och är mer konvexa.

Det är viktigt att skilja mellan dessa tre typer av hudskador, eftersom behandlingsmetoderna kan variera beroende på typen av skada. Om du är osäker är det värt att konsultera en podiatrist eller hudläkare.

Sammanfattning av problemet med liktornar med rot

Liktornar med rot är smärtsamma och fula hudförändringar på fötterna som kan orsaka mycket obehag. De uppstår främst när man bär olämpliga skor. Det finns många behandlingsalternativ, både hemma och professionella. Det är viktigt att veta hur man skiljer liktornar från förhårdnader och liktornar för att kunna behandla dem effektivt.

Liktornar med rot – vanliga frågor och svar

Hur blir jag av med en liktorn med rot?

För att bli av med en rotförhårdnad är det bäst att konsultera en podiatrist som kommer att använda professionella borttagningsmetoder.

Kommer rotavtrycken att försvinna av sig själva?

Ett rotavtryck försvinner inte av sig självt och kan kräva specialistbehandling.

Hur ser ett rotavtryck ut?

Ett rotavtryck är en hård hudförändring med en karakteristisk ”rot” som tränger djupare in i huden.

Hur tar jag bort ett rotavtryck på foten hemma?

Hemma kan du försöka blötlägga foten i varmt vatten med Epsom-salt och försiktigt gnugga liktornarna med en pimpsten, men effekten kan vara begränsad.

Hur mycket kostar det att ta bort en rotad liktorn?

Kostnaden för att ta bort en rot beror på kliniken och regionen, men varierar vanligtvis från tiotals till hundratals pund.

Gör det ont att ta bort ett rotavtryck?

Att ta bort ett rotavtryck kan vara obehagligt, men professionella metoder minimerar ofta smärtan.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *