Syndromet med kokande grodor – du behöver inte tolerera det!
Har du någonsin stött på en situation i ditt liv där du gjort samma sak om och om igen, trots att du visste att det inte ledde till något bra? Kanske känner du att du blir mer och mer utmattad för varje dag som går, men ändå har du inte modet att förändra situationen? I så fall kan du ha att göra med den kokande grodans syndrom. Du behöver inte längre tolerera detta fenomen – jag uppmanar dig att läsa vidare!
Grodornas syndrom – vad är det?
Den franske författaren och filosofen Jean-Paul Sartre myntade begreppet ”grodornassyndrom ” för att förklara hur vårt beteende kan relateras till vår omgivning. Tänk dig att du doppar en groda i en kastrull med kallt vatten och börjar värma det långsamt. För att överleva måste grodan börja anpassa sin kroppstemperatur till omgivningens, tills vattnet redan är på gränsen till att koka över. Det kommer en punkt då grodan bestämmer sig för att hoppa ut, men ibland har den använt all sin energi för att anpassa sig och har inte längre styrkan att göra det.
Den kokande grodans syndrom kan tillämpas på våra liv när vi tolererar de ohälsosamma situationer vi befinner oss i. Ibland går saker och ting långsamt framåt och det verkar som om inget dåligt kommer att hända, men när vår kroppstemperatur stiger – andligt eller mentalt – blir det hetare och hetare. Det är värt att säga att det ibland är svårt att ta sig ur en sådan situation, för ibland fortsätter vi att göra det och framhärdar i det, försöker att uthärda. Ännu värre är att vi ibland tolererar giftiga relationer eller andra saker för länge, vilket kan leda till att vi måste hoppa av grytan innan vi har en chans att fly eller åtminstone komma på en flyktplan. När du känner att du har fått nog bör du därför försöka göra något för att ta dig ur grytan eller be om hjälp från en psykoterapeut.
För att bättre förstå vad Boiling Frog Syndrome är måste vi komma ihåg att vi ibland tolererar svåra situationer eller giftiga relationer som vi går med på. Det kan vara något som verkar vara ett litet problem, men som till slut dör när vattnet är nära kokpunkten. Detta har blivit vardagsmat i våra liv eftersom vi ofta inte känner att vi har att göra med något som kommer att utlösa några reaktioner eller invändningar från vår sida. Därför behöver vi en bättre känslighet för dessa situationer så att vi kan hoppa av grytan i tid, innan vi har förbrukat all vår energi och helt enkelt inte längre har styrkan att göra det.
Hur känner man igen ”boiling frog syndrome”?
Kokande grodors syndrom är liknelsen med grodan som gradvis anpassade sig till den allt varmare vattentemperaturen. När vattentemperaturen blev så hög att grodan kokade över var det för sent att rädda den. Den här berättelsen handlar om situationer i våra liv där obekväma förändringar sker långsamt och vi inte kan se att något dåligt håller på att hända. Ibland slösar vi mycket tid och kraft på att skydda oss mot ytterligare förändringar utan att inse att de redan har inträffat.
Det beskrivna konceptet kan enkelt tillämpas på många nivåer i våra liv, från hur föräldrar ibland lägger sig i hur våra familjer fungerar, till hur möten alltid ser likadana ut och vi inte har möjlighet att få våra behov tillgodosedda. För att undvika grodproblemet måste vi anstränga oss och ärligt fundera över hur vi kan få kontroll över våra liv innan vi uppfyller ännu en begäran från vår omgivning.
Vi måste tveka att be om hjälp eftersom den hjälpen kan rädda oss, och lära oss att göra förändringar och fatta beslut på egen hand. Genom att arbeta med oss själva kan vi hitta vår balans innan förändrade omständigheter gör att det kritiska ögonblicket kommer, när det redan är för sent. För att undvika detta öde är det en god idé att konsultera en pålitlig yrkesman och läsa historien om grodan som inte kunde anpassa sig till de förändrade förhållandena i vattengrytan.
Hur undviker man att vattnet kokar över?
Grodans överkokningssyndrom (även känt som emotionellt utmattningssyndrom) beskriver en situation där en person uppvisar en konstant emotionell ansträngning för att hantera en svår situation eller ett problem, oavsett om det är en interpersonell konflikt eller en svår livssituation. Det vatten som kokar allt snabbare som beskrevs tidigare syftar på det faktum att våra känslor och vår funktionsförmåga försämras när den känslomässiga ansträngning som krävs för att försöka lösa ett problem ökar. Detta skapar en ond cirkel där fortsatt känslomässig ansträngning leder till situationer som gör oss oroliga, och vi kommer bara att ändra vår partners beteende om vi med vår envishet visar att vi verkligen vill.
Hur undviker vi att bli kokta? För att förhindra detta måste vi vara medvetna om att vi är benägna att tro att vi genom att vilja lägga bränsle på elden kanske inte förolämpar någon och att de inte vill hjälpa oss. I sådana situationer måste vi fokusera på oss själva och sluta innan vi förlorar oss själva. Det är därför det är viktigt att be om hjälp från en psykolog eller annan professionell person för att undvika att det kokar över.