Träna på gym för första gången. Allt du behöver veta!

Attträna på gym är vardagsmat och en passion för många. Men det första gympasset kan vara lite stressigt. Så om du vill träna men inte har varit på gymmet tidigare, läs vår guide. Här är allt du behöver veta inför ditt första besök på gymmet!

Träna på gym – träningskläder

Låt oss börja med grunderna, dvs. vad ska man ta med sig till gymmet? Med rätt utrustning kommer du säkert att känna dig mycket mer bekväm. Först och främst måste det vara rätt outfit som inte begränsar dina rörelser, skor och även en handduk. I detalj bör du ta med dig till ditt träningspass:

  • Gymkläder – med andra ord sportkläder som är bekväma utan att vara begränsande eller slitande. Förutom en T-shirt och shorts, ta lämpliga, helst sömlösa, underkläder och bekväma strumpor. Gympakläderna för kvinnor bör också vara utrustade med en sport-bh för att immobilisera bysten och därmed säkerställa bekväm träning.
  • Skor – de kan inte vara de första bättre skorna från vårt skåp. Rätt skor är avgörande när du tränar, varför? Dåligt passande skor kan leda till skador, så se till att dina sportskor är lätta med en flexibel sula som inte halkar på golvet. Om du inte har den här delen av din garderob, gå och shoppa och prova i lugn och ro de rätta modellerna så att du kan vara säker på att skorna är riktigt bekväma.
  • En handdukför gymmet – och inte bara en handduk, utan till och med tre. En liten handduk kommer väl till pass för att torka bort svett och upprätthålla hygienen vid träningsstationen, medan en andra är till för att torka av efter en dusch på gymmet, och en tredje om du planerar att gå till bastun efter att ha tränat.

Om du ska använda duschen på gymmet bör du dessutom ta med dig duschflip-flops. Damer och herrar med långt hår bör ta med sig hårsnoddar och alla ett måste – en drink, helst mineralvatten eller en isotonisk drink.

Första gången på gymmet

Om vi redan har en väska eller ryggsäck med nödvändiga tillbehör med oss kan vi djärvt ge oss iväg till gymmet. Var ska man börja? Definitivt genom att glömma att alla tittar på oss. Människor som går till gymmet för första gången har en känsla av att alla tittar på dem, dömer dem och ser att de är nya här. Mental komfort under träningen är en viktig sak. Om du vill använda gymmet när det är få människor där – rekommenderar vi de tidiga morgontimmarna eller runt kl. 12.00. Då kommer du att känna dig mer bekväm. Vanligtvis är det första besöket på gymmet kostnadsfritt – en provtur innan du bestämmer dig för ett kort. Vi får sedan sällskap av en personlig tränare som visar oss runt och berättar lite kort om de olika träningsredskapen. Du får lära dig hur man tränar på varje redskap, de grundläggande teknikerna och en eventuell vidare träningsplan. Var inte rädd för tränaren, han eller hon är där för att underlätta din användning av gymmet, så fråga om du har några tvivel och dra nytta av hans eller hennes närvaro.

Träning på gym
Träning i gymmet / foto: canva.com

Ditt första träningspass på gymmet

Om du har liten eller ingen erfarenhet av professionell träning och inte vet var du ska börja, prova allmän träning. Detta rekommenderas för nybörjare. Den första träningsplanen kommer gradvis att vänja dina muskler vid en ny typ av aktivitet. Träning för allmän utveckling gör att du kan involvera alla delar av kroppen under träningen. Se till att ditt första träningspass inte är för intensivt och att det inte utförs med för mycket belastning. Hur kommer det sig? Ditt första träningspass på gymmet lägger mycket belastning på din kropp, så du bör göra allt med huvudet och långsamt. Med tiden kommer du att kunna tillåta dig att göra mer. Försök att glömma bort behovet av att gå ner i vikt och kaloriförbränningsräknaren, till förmån för korrekt träningsteknik. Detta gör att du kan utföra träningspasset korrekt och minska risken för skador.

Träning på gym

Det råder ingen brist på träningsalternativ på gymmet, vilket möjliggörs av en mängd olika maskiner, utrustning och vikter. Grundläggande gymutrustning inkluderar:

  • hantlar och skivstänger,
  • Gymnastikbollar,
  • träningsmattor,
  • bänkar,
  • konditionsmaskiner: löpband, cyklar, orbitrecs),
  • träningsmaskiner.

I många gym hittar du också kettlebells, TRX-band, medicinbollar, hopprep, lådor, push-up-skenor och andra träningstillbehör.

Vi börjar vårt träningspass på gymmet med en uppvärmning, som förbereder kroppen för en långvarig ansträngning. En ordentlig uppvärmning bör ta upp till flera minuter och bestå av korta serier av övningar, såsom jogging, marschering och hoppning, knäböj, arm- och bencirkelrörelser. Utrustning som finns på gymmet, t.ex. ett löpband eller en stationär cykel, kan användas för att värma upp. Efter uppvärmningen kan du gå vidare till din valda träningsplan, t.ex. den allmänna träning som vi rekommenderar. Det är en bra idé att ta hjälp av en personlig tränare som ser till att övningarna utförs på rätt sätt.

Många väljer att bara komma till gymmet för en specifik maskin och använder ett löpband eller en cykel under hela träningspasset – det är också möjligt. Men om du har en specifik vision och motivation för vilken du väljer att använda gymmet, är det värt att engagera sig i mer avancerade övningar.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *