Varför är det viktigt att hålla huden väl återfuktad?

Dlaczego warto zadbać o dobre nawilżenie skóry?

Återfuktande krämer är användbara av många skäl. De skyddar inte bara huden mot yttre faktorer som torr luft, låga temperaturer eller överdriven värme. Dessutom har de en lugnande effekt på olika åkommor som kan ta ut sin rätt på hyn.

Varför är det så viktigt att återfukta huden?

Det är uppenbart att huden inte bara har en skyddande funktion, utan också bidrar till ett hälsosamt och vackert utseende – och när den är välskött också till att vår ålder uppfattas som lägre än den faktiskt är.

Om vi försummar att skydda vår hud kommer den inte bara att påverkas av temperaturskillnader, utan också av till exempel olika typer av mikroorganismer. Det är av den anledningen som det är värt att se till att ge huden näring regelbundet (både genom att använda rätt krämer och genom att välja en kost som är gynnsam i detta avseende). Men det är inte allt. Det är lika viktigt att hålla huden ordentligt återfuktad. Detta är viktigt eftersom det är just denna faktor som påverkar hudens elasticitet och därmed dess förmåga att bättre försvara sig mot mikroskador.

Vad påverkar hudens fuktighet?

Det första många tänker på är förmodligen tillräcklig återfuktning. Tyvärr är detta bara till hälften sant. Ja, att dricka tillräckligt med vätska under dagen påverkar verkligen hudens återfuktning (liksom många andra processer i kroppen, så det är definitivt viktigt att ta hand om detta), men det räcker inte på egen hand för att huden ska hålla sig återfuktad.

Yttre faktorer spelar också en roll. Det är därför det är värt att se till att en fuktkräm används regelbundet, helst en som innehåller ytterligare närande eller skyddande ämnen (som antioxidanter, som hjälper till att skydda huden mot de skadliga effekterna av fria radikaler) som kommer att förbättra dess effektivitet.

Användningen av säsongsanpassade skyddskrämer är särskilt viktig vid kallt och varmt väder. Både kallt och varmt väder kan leda till att huden torkar ut snabbt – och på sommaren finns det också ett problem med ökad UV-strålning, vilket också kan leda till negativa förändringar i huden (och av denna anledning är det värt att komma ihåg att använda krämer med ett lämpligt UV-filter på sommaren).

När är det värt att använda en fuktighetskräm?

Vi har redan nämnt problem relaterade till vädret eller torr luft. Men yttre faktorer är inte allt. Fuktkräm hjälper också i fall där individuella särdrag gör att huden torkar ut särskilt snabbt och i situationer som är kopplade till vissa hälsoproblem, såsom atopisk dermatit eller psoriasis. Dessutom är det tillrådligt att helt enkelt applicera en fuktkräm profylaktiskt på morgonen och kvällen.

Själva krämen bör väljas efter dina egna behov – med hänsyn till hudtypen (normal eller fet, torr, men också känslig till exempel), men också med hänsyn till de förhållanden under vilka krämen oftast kommer att användas (till exempel kommer det ibland också att vara viktigt hur snabbt krämen absorberas av huden).

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *