Varför kan jag inte nysa? Hur framkallar jag en nysning?

Kichnięcie

Det finns tillfällen då vi känner att vi måste nysa, men ändå inte kan göra det. Det kan vara frustrerande och obehagligt, särskilt när man känner klåda eller obehag i näsan. Att nysa är kroppens naturliga försvar för att avlägsna irriterande ämnen från näsan. Om du undrar varför du inte kan nysa är det bra att känna till de potentiella orsakerna och hur du kan stimulera denna reflex. I den här artikeln diskuterar vi de vanligaste orsakerna till att du kan ha svårt att nysa och delar med oss av beprövade metoder för hur du kan framkalla en nysning.

Varför kan jag inte nysa? De 5 vanligaste orsakerna

Här är de fem vanligaste orsakerna till att du kan ha svårt att nysa:

 1. Otillräcklig irritation av nässlemhinnan:
  • Nysningar utlöses av irriterande ämnen som damm, rök, pollen eller stickande lukter. Om dessa faktorer inte är tillräckligt starka kan det hända att nysreflexen inte aktiveras.
 2. Blockerade näsgångar:
  • Förkylning, allergier eller andra tillstånd som leder till nästäppa kan hindra irriterande ämnen från att nå nässlemhinnan, vilket gör det omöjligt att nysa.
 3. Torr luft:
  • En torr nässlemhinna är mindre känslig för stimuli, vilket kan göra det svårare att framkalla en nysning. Torr inomhusluft, särskilt på vintern med uppvärmning, kan bidra till detta problem.
 4. Effekt av vissa mediciner:
  • Mediciner som antihistaminer och nasala avsvällande medel är utformade för att minska svullnad och irritation i nässlemhinnan, vilket också kan undertrycka nysreflexen.
 5. Stress och överkoncentration:
  • Ibland kan fokusering på att försöka framkalla en nysning eller allmän stress undertrycka reflexen. Nysreflexen är ofta mer benägen att inträffa när vi inte fokuserar på den.

En av anledningarna till att vi kan ha problem med att nysa är otillräcklig irritation av nässlemhinnan. Nysningar är en reaktion på olika irriterande ämnen som damm, pollen eller starka lukter. Om dessa faktorer inte är tillräckligt starka kan det hända att nysreflexen inte utlöses. En annan orsak till att vi inte kan nysa kan vara att våra näsgångar är blockerade, till exempel av en nästäppa under en förkylning. Detta kan hindra irriterande ämnen från att nå nässlemhinnan.

Torr luft i rummet kan också påverka förmågan att nysa, eftersom en torr nässlemhinna är mindre känslig för irriterande ämnen. Dessutom kan vissa mediciner, såsom antihistaminer eller avsvällande medel, undertrycka nysreflexen, vilket minskar irritation och svullnad i nässlemhinnan. Slutligen kan anledningen till att vi inte kan nysa också bero på stress eller att vi fokuserar vår uppmärksamhet på att försöka nysa, vilket paradoxalt nog kan hämma denna naturliga reflex.

Hur framkallar man en nysning?

Om du undrar hur man framkallar en nysning finns det flera beprövade metoder som kan stimulera nässlemhinnan och utlösa denna reflex. En av de enklaste metoderna är att använda solljus eller annat starkt ljus – att titta in i en stark ljuskälla kan utlösa nysreflexen hos vissa människor. Denna metod kallas photics reflex och även om den inte fungerar för alla är den värd att prova.

En annan metod är att försiktigt irritera insidan av näsan, vilket kan göras med ett tunt föremål, t.ex. en öronpinne. Detta bör göras mycket försiktigt för att inte skada den ömtåliga slemhinnan. Inandning av irriterande ämnen som peppar, stark mynta eller andra starka dofter kan också effektivt framkalla en nysning.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *