Zamioculcas zamiolistas – odling, vård, sjukdomar

Zamiokulkas

Zamioculcas sweepingis är en växt som blir allt vanligare i hem, kontor, kaféer och många andra platser där man kan njuta av synen av den. Zamioculcas är en perenn i familjen araceae och finns naturligt i Tanzania och Zanzibar. Den har också varit populär som krukväxt i mer än två decennier. Vad är värt att veta om det?

Zamioculcas vård

Zamioculcas växer i allmänhet till en höjd av 30 till 100 cm. Det producerar inte en stam och stam, utan jordstammar med en diameter på cirka 4 cm från vilka bladen dyker upp. De elliptiska, tjocka, styva mörkgröna bladen når en längd på upp till 10 cm. Under naturliga förhållanden producerar växten i fråga vardagliga vitgröna blommor; under inhemska förhållanden är detta ganska sällsynt. Ändå kan växten bosätta sig bra i vårt hem och lägga till charm och elegans i interiören.

Hur odlar man fingerborgsblomman?

Att odla och ta hand om det borde inte vara svårt. Det är en växt som inte kräver särskilt expertkunskap. Den behöver inte överdriven vattning eller gödsling, och den klarar också bra med brist på ljus.

Vattning av fingerborgsblomma

Denna växt behöver inte särskilt mycket vatten, den klarar också torka och kan därför överleva i upp till 2 veckor utan en droppe vatten. Detta beror på ackumuleringen av vatten i de tjocka bladen och underjordiska jordstammar. Blomman bör därför endast vattnas när marken är torr – om den övervattnas kan växten börja dö. Spraya inte heller plantans löv med vatten.

Solljus

Zamioculcas gillar en plats där det finns halvskugga, men det kommer också att göra det bra i mörkare områden. Med långvarig ljusbrist blir bladen gula. Å andra sidan kan brunaktiga fläckar förekomma på bladen om det finns långvarigt solljus. Det är också värt att nämna att bladen på denna växt förlängs och vänder sig mot ljuset, därav behovet av att komma ihåg att rotera potten då och då. Detta kommer att säkerställa att hela växten utvecklas jämnt.

Temperatur

Som en termofil växt känner sig zamioculcas bekväm i höga temperaturer. På sommaren är detta cirka250C. På vintern är en lämplig temperatur cirka200C. En temperatur under50 °Cär farlig för växten. Detta kan leda till frysning. Det är också värt att komma ihåg att inte köpa denna växt på vintern snarare, eftersom vi kanske inte kan acklimatisera den med den rådande kylan.

Jord

Zamioculcas föredrar bördig och humusjord med ett svagt surt pH mellan 5,5 och 6,5. med ett genomsläppligt substrat. Det är också tillrådligt att lägga till lite grus eller sand i den, och krukan ska vara bred så att jordstammarna kan växa i den.

Omplantering av thymosulcas

Unga växter bör omplanteras en gång om året, äldre växter vartannat till vart tredje år eller när de inte längre passar i krukan. Rätt tid att repotera växter är tidig vår.

Zamioculcas förökning

När du odlar växten hemma kan förökning endast göras genom att dela rhizomerna eller genom bladsticklingar. Rhizomdelning bör utföras tidigt på våren och bladstickor senast i juni. Sticklingarna rotar sig inom 4 veckor i ett substrat bestående av torv, sand och perlit.

Sjukdomar och skadedjur hos Zamioculcas

Som vi har skrivit är det mest skadliga för växten en svampsjukdom orsakad av överflödigt vatten. Om du övervattnar kan vissnande bruna ränder förekomma på bladens petioles. Dessa bör skäras av med en vass kniv och lämna den friska växtvävnaden intakt. När det gäller hotande skadedjur är det främst spinnkvalster som sticker ut. Dessa skadedjur gillar höga temperaturer, och en växt som är angripen av dem kan börja bli gul och vissna. Det är värt att köpa ett preparat mot dessa skadedjur, annars kan växten dö.

Thymosculus är inte en krävande växt att odla hemma. Det är dock värt att komma ihåg de grundläggande reglerna för vård. Överdriven vatten- och skadedjursaktivitet är mest skadlig för den. Med regelbunden vård bör vi dock inte uppleva några större problem med zamiokulkas. Det är en graciös och vacker växt som passar bra i hem och kontor.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *