Guilty pleasure – vad betyder det? Exempel

Guilty pleasure co to

Vissa saker gör oss lyckliga, även om vi inser att de inte är allmänt uppskattade eller anses vara ”bra”. Har du någonsin haft ett favoritprogram på TV som du skämdes för att erkänna att du tittade på? Eller en låt som du tyckte om att lyssna på men var rädd att andra skulle skratta åt dig? Det är vad”guilty pleasure” är.

Definition av Guilty pleasure – vad är det?

Guilty pleasure är något som ger oss njutning, även om vi inser att det inte är allmänt uppskattat eller anses vara ”bra”. Det kan vara en film, ett TV-program, musik eller till och med mat. Även om vi njuter av det kan vi samtidigt känna skam eller skuld för att vi gillar det.

Exempel på skuldkänslor

Skuldkänslor är känslor av njutning som följer med oss när vi utför vissa aktiviteter eller konsumerar vissa produkter, även om vi är medvetna om deras potentiellt ”låga” värde i samhällets ögon. Här är några mer specifika exempel från olika kategorier:

Musik – vi har alla en låt som vi älskar att sjunga högt när ingen lyssnar. Det kan vara en gammal hit från 90-talet, en låt från vår barndom eller till och med en låt från en reklamfilm som vi inte kan få ur huvudet. Andra kanske tycker att de är ”kitschiga” eller ”otrendiga”, men för oss har de en speciell plats i våra hjärtan.

TV – har du någonsin haft ett mysteriemaraton med ett program som var så dåligt att det var bra? Det kan vara en dokusåpa, en såpopera eller till och med en tecknad serie från din barndom. Även om kritikerna hyllar dem och vännerna skrattar åt oss, kan vi inte låta bli att charmas av dem.

Mat – snabbmat, godis, feta snacks – allt det där som vi vet inte är bra för oss men som vi älskar. Det kan vara midnattspizza, choklad till frukost eller till och med chips med vitlökssås. Trots att vi är medvetna om deras kaloriinnehåll och brist på näringsvärde kan vi inte motstå dem.

Aktivitet – har du någonsin tillbringat hela dagen i din pyjamas, tittat på film och inte gjort någonting? Eller har du kanske en hemlig hobby, som frimärkssamling, smyckestillverkning eller till och med att dansa i regnet? Även om detta kan verka ”bisarrt” eller ”okonventionellt” för andra, är det för oss en källa till glädje och avkoppling.

Det är viktigt att komma ihåg att ”guilty pleasure” är individuellt. Det som är ett skuldbelagt nöje för en person kan vara helt normalt för en annan. Det viktigaste är att acceptera sig själv och sina val, oavsett vad andra tycker.

Exempel på skuldkänslor
Exempel på skuldkänslor / canva

Varför får vi skuldkänslor?

Skuldkänslor är en komplex känsla som beror på många psykologiska och sociala faktorer. Här är några anledningar till varför vi upplever denna känsla:

Socialt tryck och önskan att tillhöra

Från tidig ålder formas vi av samhället omkring oss. Vi lär oss vad som är ”bra” och ”dåligt”, vad som är ”accepterat” och ”oaccepterat”. Vi vill vara en del av en grupp och bli accepterade av andra, så vi anpassar ofta vårt beteende till sociala normer och förväntningar. När något vi gillar inte är allmänt accepterat kan vi känna oss skyldiga eller skämmas över våra val.

Inre konflikter och moraliska dilemman

Ibland kan våra skyldiga njutningar stå i konflikt med våra egna värderingar och övertygelser. Om vi till exempel äter hälsosamt men älskar snabbmat kan vi känna oss skyldiga för att vi äter ohälsosam mat. På samma sätt kan vi, om vi är miljömedvetna men älskar lyxbilar, känna oss skyldiga för att vi äger dem.

Rädsla för andras bedömning

Rädsla för vad andra ska tycka om våra val är en stark drivkraft för många av oss. Vi är rädda för att bli dömda, förlöjligade eller avvisade av andra på grund av våra dåliga samvetskval. Därför döljer vi dem ofta eller skäms över dem.

Önskan att vara ”perfekt”

I dagens värld finns det en stor press på att vara ”perfekt” i alla aspekter av våra liv. Vi vill vara perfekta föräldrar, partners, anställda, vänner osv. När våra skuldbelagda nöjen inte passar in i denna ”idealbild” kan vi känna oss skyldiga eller otillfredsställda.

Sammanfattningsvis är skuldkänslor en naturlig känsla som härrör från vår mänskliga natur och sociala förväntningar. Det är viktigt att komma ihåg att vi alla har våra skuldkänslor och att det inte är något fel med det. Nyckeln är att acceptera sig själv och sina val, oavsett vad andra tycker.

Vilka är fördelarna med ”Guilty pleasure”?

Även om termen ”Guilty pleasure” har konnotationer av skuld, är verkligheten att många människor upplever positiva fördelar med dessa ”skamliga” nöjen. Här är några av dem:

Stress-och spänningsreducering – I vår hektiska värld som är full av stress och press, kan skuldbelagda nöjen fungera som en kort paus från det dagliga ansvaret. Oavsett om det är genom att titta på en favorit-TV-serie, lyssna på en gammal låt eller äta en favoritdessert, ger dessa stunder oss möjlighet att koppla av och varva ner.

Stärka självkänslan – att erkänna och acceptera våra skyldiga nöjen kan bidra till att bygga upp självkänslan. Det får oss att inse att vi är människor, att vi har våra preferenser och att vi inte behöver skämmas för dem.

Bibehålla positiva minnen – många dåliga samveten är kopplade till våra minnen från det förflutna. Det kan vara en sång från vår ungdom, en film vi såg som barn eller smaken av en favoritmat från barndomen. Dessa ”pinsamma” nöjen kan påminna oss om lyckliga stunder och förstärka våra positiva minnen.

Stimulera kreativiteten – ofta skuldbelagda nöjen, som att titta på film, lyssna på musik eller läsa böcker, kan inspirera oss och stimulera vår kreativitet. De kan leda till nya idéer, perspektiv och inspiration i vårt yrkesliv och privatliv.

Kontakter med andra – även om det kan verka som om vi är de enda som har vissa dåliga samvetskval, är verkligheten den att många människor har liknande smak. Att dela dessa med andra kan leda till djupare kontakter och bygga relationer baserade på gemensamma intressen.

Sammanfattning

Guilty pleasures är saker som ger oss njutning, även om de inte är allmänt uppskattade. Även om vi kan känna oss skyldiga för att vi njuter av dem, kan de faktiskt vara mycket fördelaktiga för vår mentala hälsa. Det är viktigt att komma ihåg att alla har sitt dåliga samvete och att det inte är något fel med det.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *