Riskokaren – En pryl som gör det enkelt med hälsan!

Riskokaren - En pryl som gör det enkelt med hälsan!

För en hälsosam kropp och livsstil räcker det inte med regelbunden träning som ofta kan vara den enkla delen i pusslet. Man behöver även få i sig rätt form av näring och dessutom får maten gärna även vara enkel att tillaga. Som tur är har du hittat denna artikel där vi tittar lite närmare på riskokare och hur de gör din resa mot ett hälsosammare liv väldigt enkel.

Vad är en riskokare?

Om du inte stött på detta populära köksredskap ännu så ska vi berätta vad det är. Kortfattat är det en köksapparat som är utformad ungefär som en gryta som lagar riset åt dig. Riskokare behöver inte stå på någon platta utan man kopplar in dem i vägguttaget, fyller på med ris och vatten, sedan är det bara att trycka på startknappen och efter cirka 20 minuter så har man färskt ris färdigt att äta. Men de har så många mer fördelar och de listar vi nedan. 

Timer: För dig som har ont om tid och verkligen behöver ha maten klar snabbt är timern en fantastisk funktion. Förbered riskokaren och ställ in när den ska börja koka, så kan du ha riset klart redan när du kommer hem och har du tillbehören i kylen så behöver du inte göra någonting. Det är värt att notera att inte alla modeller har timer, så det är något man bör kolla upp innan om det är en funktion som är viktig för just dig. 

Kan användas till mycket: Namnet antyder att riskokare bara ska användas till ris, men det är väldigt fel. Speciellt på de lite finare modellerna som ofta kan göra ganska många olika rätter. Vanligtvis kan de även användas till att koka gröt och ångkoka grönsaker. Men de finare modellerna kan även göra saker som kaksmet, soppor, grytor och thadig. 

Varmhållningsfunktion: När riset blivit klart kan riskokare gå över till varmhållning. Det innebär att riset hålls i lagom temperatur och rätt konsistens tills man är redo att äta det. Det gör att det inte gör något om man inte kan äta direkt när det är klart, samt att om man är flera som äter vid olika tidpunkter så smakar riset ändå helt färskt när man äter det. 

De är prisvärda: Trots att det är ett köksredskap som både sparar tid och ger en högre kvalitet på riset så är de väldigt prisvärda att köpa. De billigaste alternativen börjar på runt 300 och de lite finare, mer välutrustade alternativen ligger på mellan 1000 och 1500 kronor. Äter man mycket ris är det ett riktigt prisvärt inköp!

Varför en riskokare är bra för hälsan 

Om man tränar regelbundet vilket är en stor del av en hälsosam livsstil så behöver man ge kroppen rätt näring i form av protein, fett och kolhydrater. Ris är en bra kolhydratkälla som dessutom kan ätas till många olika rätter. Här kommer riskokaren in och gör tillagningen väldigt smidig och dessutom kan du få dina grönsaker, kött eller fisk ångkokade i samma produkt. 

Slutsats

När jag köpte min första riskokare så sparade jag väldigt mycket tid som jag kunde lägga på andra viktiga saker medan riskokaren sköter matlagningen. Prova att skaffa en du med! 

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *