Sådd av grönsaksfrön för plantor i trädgården

Wysiew nasion warzyw na rozsadę w ogródku

Att odla grönsaker från plantor kräver inte specialkunskaper, men det är verkligen arbetsintensivt. Vem som helst kan så frön i sin trädgård, från vilka grönsaker kommer att växa på några månader.

Allt som krävs är lite tålamod och du kan beundra din skörd på sommaren.

Vilka grönsaker ska man odla från plantor, dvs. vilka frön är värda att få?

Det beror på våra individuella behov. Ibland behöver du bara en grönsak för ditt eget personliga bruk, så att du kan kasta några grönsaker i en soppa eller krydda en vårsallad. Det är värt att bunkra upp med spenatfrön, som innehåller mycket näring och är hälsosamma, alternativt ruccola, radicchio eller sallad. Fröna från dessa grönsaker kan sås och odlas hemma, t.ex. på balkongen eller terrassen. Listan över grönsaker som vi kan odla från plantor är mycket lång. För närvarande finns frön från praktiskt taget alla grönsaker som kan odlas i tempererade klimat tillgängliga på trädgårdsodlingsmarknaden. Det kan handla om morotsfrön i färger från mörklila till vitt, rotpersilja eller persilja, ettårig eller flerårig gräslök, selleri, rädisor och så vidare. Att välja mellan, att färga.

Sådd av grönsaksfrön för plantor i trädgården
Såning av grönsaksfrön för plantor i trädgården

Hur sår du grönsaksfrön för en planta?

Varje grönsak har ett specifikt sådatum, vanligtvis tidigt på våren, men det finns också några som sås året runt. Detta indikeras vanligtvis av producenten på förpackningen. I trädgårdsbutiker kan man köpa speciella såkrukor, små lådor där man häller jord och sedan placerar fröna. Det är viktigt att sätta ett par frön i varje bricka, eftersom dessa fortfarande kommer att producera de starkaste plantorna, som kommer att vara de mest robusta och motståndskraftiga mot hårda väderförhållanden. Det är en bra idé att kontrollera våra frön för skador innan sådd, och vissa kan behöva blötläggas i vatten innan. Grönsaksplantor som växer från utsäde transplanteras direkt i marken i växthus eller trädgårdar.

Under vilka förhållanden ska man så frön och odla grönsaker?

Frön som sås i behållare eller lådor bör skyddas från vind och överdriven sol, bör vattnas ofta och inte tillåtas torka ut. En av de bästa lösningarna är ett växthus, som dessutom skyddar frön och plantor från eventuella frost som kan uppstå tidigt på våren. Vissa människor väljer att så under hemförhållanden, och det är inte en dålig idé så länge det finns tillräckligt med utrymme. I de flesta fall bör de första plantorna dyka upp efter några veckor. Det är en bra idé att placera plantorna i marken, i de håligheter som gjorts i förväg, detta kommer att ge vår växt bättre fukt. Speciellt vid denna tidpunkt bör den vattnas ofta. Gödsla jorden på vintern, omedelbart efter skörden, annars kan dina plantor vissna som ett resultat av att de är överbefruktade.

Fördelar med att så grönsaker på plantor

För det första, och förmodligen viktigast för trädgårdsmästaren, är möjligheten att se vårt frö växa tills det slutligen förvandlas till en grönsak som kan ätas. Att så frön är ett nöje i sig, om vi bara kan hitta tiden att göra det. De grönsaker som växer upp från fröet används i goda sallader, soppor eller äts råa. Våra egna grönsaker från sådd är de mest hälsosamma eftersom vi tar hand om dem själva utan att förse dem med konstgödsel och mineraler. Dessutom är vissa grönsaker estetiskt tilltalande och tilltalar vårt öga i trädgården när de blommar. Det är väl värt att själv så grönsaksfrön, eftersom det ger mycket tillfredsställelse och är en oersättlig avkoppling.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *