Stamblekning av fruktträd och buskar – när görs det och varför?

Bielenie pni drzew i krzewów owocowych - kiedy i po co wykonuje się taki zabieg?

Vitkalkning av stammarna på fruktträd och buskar är ett extremt viktigt underhållsförfarande. Den utförs i trädgården under vintern. Syftet med vitkalkning är att hålla träden och buskarna i gott skick och skydda dem mot barkskador. Varje trädgårdsägare bör utföra denna behandling en gång om året, helst i december eller början av januari.

Varför är stamblekning så viktigt?

Under vinterperioden skadas ofta barken eller tjocka grenar och börjar spricka. Detta orsakas av den intensiva uppvärmningen av stammarna under dagen på grund av solstrålarna. Träd eller buskar har inte längre några löv vid den tiden, så solen har en direkt effekt på barken. Den höga temperaturen leder till att cellerna vaknar och att saftcirkulationen stimuleras. Under natten sjunker temperaturen ofta under fryspunkten, och då börjar trädets uppvaknade sub-cortex att frysa och barken uppvisar längsgående sprickor. För att undvika detta måste vi måla stammarna på fruktträd och buskar med kalk. Den vitkalkade barken värms upp mycket mindre och därför utvecklas inte sår. Oftast orsakas barksprickor av temperaturfluktuationer i träd som körsbär, plommon, äpple, körsbär och päronträd.

Stamblekning av fruktträd och buskar - när görs det och varför?
Stamblekning av fruktträd och buskar – när görs det och varför?

När är det nödvändigt att bleka stammarna på fruktträd och buskar?

Fruktträd och buskar kan behandlas från mitten av december och framåt. Det rekommenderade datumet för att utföra denna behandling är dock januari (8-23.01). Det är under denna period som frost inträffar på natten, medan solen under dagen värmer upp barken intensivt. Kalkning av barken bör göras på en lämplig dag. Då får det inte regna, blåsa eller vara solsken. Temperaturen bör helst ligga runt 5 grader. Träd och buskar kan kalkas fram till slutet av januari/början av februari (24.01-15.02). Att bleka stammarna vid andra tidpunkter har ingen effekt och är helt enkelt onödigt.

Med vad och hur utför jag stubbehandling?

Vanligtvis används kalk för att bleka träd. Det är en ganska enkel procedur att utföra, men det är bra att veta i förväg vad vi behöver göra. Vi måste också veta vad vi ska göra så att kalken inte sköljs bort för snabbt av regnet. Kalkmjölk är idealisk för vitkalkning av träd- och buskstammar, så vi måste köpa vanlig bränd kalk för att göra kalkmjölk. Denna produkt används bland annat inom byggbranschen. Kalken måste först lösas upp i vatten (2 kg kalk per 10 liter vatten). Om man inte vill att kalken snabbt ska sköljas bort från barken är det viktigt att tillsätta ett medel som förbättrar kalkens vidhäftning. Det kan vara en tillsats i form av stärkelse från potatismjöl eller vit emulsionsfärg. Stärkelse är ett effektivt naturligt tillsatsmedel för att öka vidhäftningen av hela blandningen. Kalken bör blandas väl innan den appliceras på trädets bark. Blekningsproceduren utförs med en pensel. Stammar av träd och buskar, liksom tjocka grenar, bör täckas med kalk. Det är viktigt att södra sidan målas lite högre, eftersom det är här stammarna värms upp mest, vilket gör det mest troligt att skalsår kommer att dyka upp. Naturligtvis behöver vi inte förbereda den speciella blandningen själva, eftersom vi kan köpa en färdig produkt. Kommersiellt tillgängliga preparat för blekning av träd med ökad vidhäftning är mycket effektiva. Det är därför inte nödvändigt att upprepa behandlingen efter varje nederbörd, vilket är mycket bekvämt. Det är värt att välja en högkvalitativ kalk från en pålitlig tillverkare.

Similar Posts