Blockkedjeteknik – vad är det och hur fungerar det?
Blockkedjan är för närvarande ett av de mest populära ämnena som diskuteras inom teknikindustrin. Men vad är det egentligen? Och varför har blockchain blivit så populärt?
Se även: Mexc registreringsbonus – hur får man den? Kolla in det!
Låt oss börja från början. Den första stora tillämpningen av blockkedjeteknik var bitcoin, som släpptes 2009. Bitcoin är en kryptovaluta och blockkedjan är den underliggande tekniken. Kryptovaluta är ett digitalt mynt som körs på blockkedjan.
Om vi förstår hur blockkedjan fungerar med Bitcoin kan vi se hur tekniken kan överföras till många andra användningsområden i den verkliga världen.
Bitcoin är skapad av en mystisk person eller grupp av personer som kallas Satoshi Nakamoto. Ingen känner till Nakamotos identitet, men deras vision beskrevs i en vitbok från 2009 med titeln ”Bitcoin: Peer-to-Peer Electronic Cash System”.
Läs också – Digitala nomader, vilka är de och hur lever de?
Bitcoins blockkedja
Blockkedjan bakom bitcoin är en offentlig liggare över alla transaktioner som har ägt rum. Den kan inte manipuleras eller ändras. Förespråkare av tekniken menar att detta gör bitcointransaktioner säkrare än dagens system.
Så här är några fakta om Bitcoin:
- Den utfärdas inte av en central myndighet.
- Utbudet är begränsat
- Det finns för närvarande drygt 17 miljoner i omlopp.
- Det anses allmänt att den första transaktionen med bitcoin utfördes av en programmerare vid namn Laszlo Hanyecz, som spenderade 10 000 bitcoin på två Papa John’s-pizzor 2010.
- Identiteten på bitcoins skapare Satoshi Nakamoto är fortfarande ett mysterium.
- Bitcoin har ofta använts för att köpa olagliga produkter som droger.
Hur fungerar den?
Bitcoins blockkedja är ”decentraliserad”, vilket innebär att den inte kontrolleras av en central myndighet.
Medan traditionella valutor utfärdas av centralbanker har Bitcoin ingen central myndighet. Istället underhålls blockkedjan av ett nätverk av personer som kallas miners.
Dessa ”miners”, som ibland kallas ”noder” i nätverket, är personer som kör specialbyggda datorer som faktiskt tävlar med varandra om att lösa komplexa matematiska problem för att göra transaktioner.
Låt oss till exempel säga att många människor gör bitcointransaktioner. Varje transaktion kommer från en plånbok som har en ”privat nyckel”. Detta är en digital signatur och ger matematiskt bevis för att transaktionen kom från plånbokens ägare.
Föreställ dig nu att många transaktioner äger rum runt om i världen. Dessa enskilda transaktioner grupperas i ett enda block, som organiseras enligt strikta kryptografiska regler. Blocket skickas till Bitcoinnätverket, som består av personer med kraftfulla datorer. Dessa datorer tävlar med varandra om att validera transaktionen genom att försöka lösa komplexa matematiska pussel.
Vinnaren får en belöning i form av en Bitcoin.
Det validerade blocket läggs sedan till tidigare block för att bilda en kedja av block som kallas blockkedja.
Blockkedjan är manipuleringssäker
En av fördelarna med blockkedjan är att den inte kan manipuleras. Varje block som läggs till i kedjan innehåller en hård, kryptografisk referens till det föregående blocket.
Denna referens är en del av det matematiska problem som måste lösas för att följande block ska kunna infogas i nätverket och kedjan. En del av lösningen på pusslet är att räkna ut ett slumptal som kallas ”niece”. I kombination med andra data, t.ex. transaktionsstorlek, skapar niece ett digitalt fingeravtryck som kallas hash. Detta är krypterat, vilket gör det säkert.
Varje hash är unik och måste uppfylla vissa kryptografiska villkor. När detta är gjort är blocket färdigt och läggs till i kedjan.