Gikt – vad du kan äta med gikt. Principer, näring, menyer

Dna moczanowa

Gikt är en typ av artrit. Det orsakas av en överdriven koncentration av urinsyra i blodet, på grund av störningar i nedbrytningen av proteiner (puriner). Giktdieten är ett slags stöd för behandling av denna typ av tillstånd. Se vad du ska äta och vad du ska undvika vid gikt?

Orsaker till gikt

Gikt är en reumatisk sjukdom som manifesterar sig i svår smärta och inflammation och deformitet i lederna. Dess huvudsakliga orsak är överdriven produktion av urinsyra eller minskad eliminering från kroppen. Urinsyra i sig bildas av puriner som tillförs i kosten och även från nedbrytningen av döende vävnader. Det finns två typer av gikt:

  • primär g ikt – detta är en primär störning som drabbar män mycket oftare. I detta fall finns det en överdriven produktion av urinsyra i kroppen, vilket är förknippat med svårigheter att utsöndra den.
  • Sekundär gikt – beror på komplikationer av sjukdomar som leukemi, njursjukdom, multipelt myelom, högt blodtryck, fetma, diabetes. Det kan bero på användning av vissa mediciner, en ohälsosam livsstil eller en otillräcklig kost.

Vad påverkar utvecklingen av gikt?

  • Hög ålder,
  • genetisk predisposition,
  • dålig kosthållning,
  • uttorkning,
  • vissa sjukdomar såsom diabetes, högt blodtryck, lipidrubbningar, fetma och cancer
  • alkoholmissbruk,
  • intag av läkemedel som ökar urinsyrakoncentrationerna.

Behandling av gikt

Vid gikt är farmakologisk behandling avgörande. Dessa används främst för att lindra smärta och förhindra ytterligare attacker. Läkemedel som används under behandlingen är:

  • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel – dessa används främst under akuta giktattacker,
  • glukokortikosteroider – dessa läkemedel används vid akuta attacker av gikt och när icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel är ineffektiva eller inte lämpliga för patienten. De administreras oftast direkt i leden och detta ger snabb smärtlindring.
  • Kolkicin – preparat med kolkicin, verkar vid mycket akuta attacker av gikt. De är effektiva på mycket kort tid. De har dock biverkningar, bland annat kräkningar, diarré och buksmärtor.
  • Blodurinsyrareducerande läkemedel – med dessa läkemedel stoppas utvecklingen av gikt, vilket hämmar produktionen av urinsyra. Dessa läkemedel ges cirka två veckor efter den första giktattacken. Om de tas tidigare kan de förvärra symtomen.

Vad ger lindring vid gikt?

Gikt är ett inflammatoriskt tillstånd som åtföljs av svullnad och inflammation som orsakas av urinsyra. Det är en åkomma som ofta drabbar personer över 60 år. Även om orsaken till denna åkomma inte är helt känd, är det känt att den kan orsakas av överdriven urinsyraproduktion, metaboliska störningar eller C-vitaminbrist. Gikt är en sjukdom som kan vara mycket smärtsam. Personer som lider av gikt klagar ofta på smärta och obehag i ledområdet. Smärtan intensifieras ofta på natten och förhindrar normal sömn. Andra symtom på gikt är svullnad och rodnad i leden, begränsad ledrörlighet, feber, frossa och allmän svaghet.

Gikt kan behandlas med läkemedel eller diet. Antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel används för farmakologisk behandling, medan dietbehandling innebär en diet som begränsar urinsyran. Personer med gikt bör undvika livsmedel som innehåller mycket urinsyra, t.ex. kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, bönor, ärtor, kål, gurka, sill, sardiner, fiskkonserver, kaffe, te, choklad, kakao och alkohol. Det rekommenderas också att man äter mycket frukt och grönsaker och undviker animaliska fetter.

Gikt kan vara mycket besvärligt, så det är en bra idé att följa din läkares råd och strikt följa din diet. Det är också en bra idé att ta hjälp av en dietist som kan hjälpa till att ordna en lämplig diet.

Gikt och kost

En diet för personer som kämpar med gikt är användbar för att lindra symtomen på sjukdomen och stöder också effekterna av medicinering. Livsmedel att äta under dieten är de med låga mängder urinsyra, såsom:

  • grönsaker: auberginer, paprika, zucchini, radicchio, kål, gurkor, tomater, morötter, sparris, kålrabbi, sallad, rädisor, lammssallad, rödbetor, potatis, blomkål, selleri, lök.
  • Frukt: äpplen, päron, körsbär, jordgubbar, ananas, kiwi, plommon, apelsiner, bananer, körsbär.
  • Fullkorns- ochvetebröd.
  • ris, gryn, pasta, mjölk, mejeriprodukter, ägg och nötter.

    Det finns också produkter som producerar medelstora mängder urinsyra:

  • köttprodukter: kallskuret, korv, korv, nötkött, lamm, fläsk, fjäderfä, vilt,
  • Baljväxter: gröna ärtor, kikärter, soja, bönor,
  • Fisk: torsk, gös, pollock,
  • samt: svamp, choklad, majs, gikt.

Dessa typer av produkter kan användas då och då i mycket begränsade mängder.

Produkter från vilka stora mängder urinsyra bildas och som giktpatienten bör undvika är:

  • Inälvsmat: lever, hjärta, njurar,
  • fisk och fiskprodukter: skarpsill, sill, sardiner, tonfisk, rökt lax, rökt makrill,
  • och: köttgeléer, starka köttbuljonger, konserver.

En patient med gikt bör äta 4-5 måltider om dagen, med jämna mellanrum, med den sista måltiden äten upp till 3-4 timmar före sänggåendet. Dieten bör också bestå av rikligt med vätska – upp till 3 liter per dag. För dem som kämpar med övervikt rekommenderas att övervikten minskas gradvis och under ledning av en läkare eller dietist. Det är viktigt att se till att patientens måltider innehåller rikligt med grönsaker och frukt med en begränsning av fetter, främst de av animaliskt ursprung. Måltiderna kan varieras med ett litet tillskott av vegetabiliska fetter som t.ex. rapsolja, olivolja och linolja. Alkoholkonsumtion och rökning bör undvikas.

Kan man äta inlagda gurkor vid gikt?

Inlagdagurkor är ett viktigt ämne när man går på en giktdiet. Pickleälskare undrar om pickles är tillåtna med gikt. Ja, de är tillåtna, men man måste vara försiktig med den mängd som konsumeras på grund av det höga saltinnehållet. På samma sätt kan andra pickles också läggas till i din meny. Även om purinrika livsmedel bör undvikas i giktdieter, såsom gurkor, skadar de inte patienten. Saltet i pickles är dock problematiskt. Det går inte att förneka att saltinnehållet i pickles är mycket högt, och överskott av salt vid gikt kan vara skadligt. Därför kommer helt enkelt att äta inlagda gurkor i rimliga doser (det är svårt att avgöra hur många bitar) inte att påverka kroppen negativt. Så, till exempel, när du lägger in syltade gurkor till en sallad, tillsätt inte mer salt till det. När du komponerar en pickelsmörgås, försök att välja produkter som inte innehåller salt.

Menyer för gikt

Exempel på en meny för patienter med gikt:

  • Frukost: hirsgryn med frukt.
  • Andra frukost: keso med gräslök och en skiva bröd.
  • Lunch: torskfilé, potatis, vitkålssallad.
  • Mellanmål påeftermiddagen: naturell yoghurt, en handfull valnötter.
  • Middag: bovetegryn med bräserad spenat och soltorkade tomater.

Det är viktigt att komma ihåg att kosten bör konsulteras främst med läkaren, som kommer att anpassa kosten till den typ av sjukdom som patienten lider av.

Similar Posts