Sårbarhet – vad är det och hur fungerar det? Definition av begreppet
Sårbarhet är därför ett slags benägenhet som kan vara medfödd eller förvärvad. Det kan användas för att hänvisa till patologiskt beteende, men också till förmågor och färdigheter som kan utvecklas.
Vad är sårbarhet? Definition av begreppet
Sårbarhet är en tendens att uppvisa ett visst beteende i vissa situationer. Det kan förstås som ett personlighetsdrag som gör att man reagerar på ett visst sätt i en given situation. Sårbarhet är därför ett slags anlag som kan vara medfött eller förvärvat.
Sårbarhet används ofta i samband med patologiskt beteende, som t.ex. känslighet för alkoholism. I detta fall betecknar det en benägenhet att uppvisa detta beteende under de rätta förhållandena. Sårbarhet kan också användas i samband med förmågor eller färdigheter som kan utvecklas under rätt förhållanden. Till exempel kan känslighet för musik betyda att någon är mer benägen att bli en bra musiker om han eller hon får rätt förutsättningar för det.
Olika typer av mottaglighet
Sårbarhet är en medfödd tendens att bete sig på vissa sätt och att känna vissa känslor. Det kan beskrivas som en viss benägenhet att agera på ett visst sätt. Sårbarhet kan vara positiv eller negativ. Positiva sårbarheter är sådana som får oss att agera på ett konstruktivt sätt, medan negativa sårbarheter är sådana som får oss att agera på ett destruktivt sätt.
Sårbarheter kan också formas av erfarenheter. Erfarenhet kan utlösa vissa förändringar i sårbarheten. Den kan stärka eller försvaga dem. Erfarenhet kan också göra att sårbarheten varierar från person till person.
Sårbarheten formas också av våra gener. Generna avgör vilka mottagligheter vi kommer att ha. De är också ansvariga för hur sårbarheter kommer att manifestera sig i våra liv.
Det finns många olika typer av känslighet. Nedan följer en lista över de vanligaste typerna av känslighet:
- Stresskänslighet – är tendensen att uppleva de negativa effekterna av stress. Personer som är känsliga för stress kan uppleva symtom som sömnlöshet, hälsoproblem, minnesproblem, koncentrationsproblem och synproblem.
- Beroendekänslighet är tendensen att bli beroende av substanser eller beteenden. Substanser som kan orsaka beroende inkluderar alkohol, droger, tobak, kaffe och läkemedel. Beteenden som kan orsaka beroende är t.ex: spel, sex, mat och internet.
- Känslighet förångest är tendensen att uppleva ångest. Personer som är mottagliga för ångest kan uppleva symtom som skakningar i händerna, svettningar, andningsproblem och buksmärtor.
- Mottaglighet för depression är tendensen att uppleva depression. Personer som är mottagliga för depression kan uppleva symtom som brist på energi, sömnproblem, aptitproblem och känslor av hopplöshet.
- Sjukdomsbenägenhet är benägenheten att bli sjuk. Personer som är mottagliga för sjukdomar kan uppleva symtom som feber, frossa, värk i kroppen och hosta.
Är mottaglighet något dåligt?
Sårbarhet är mycket viktigt i livet. Den gör det möjligt för oss att anpassa oss till nya situationer och förändringar i vår omgivning. Sårbarhet är därför en mycket önskvärd egenskap.
Men sårbarhet har också sina nackdelar. Ibland kan den vara svår att balansera. Sårbara människor kan lätt påverkas av andra eller av förändringar i omgivningen. De kan också ha svårt att hålla fast vid sina åsikter och värderingar.
Det är därför det är viktigt för känsliga personer att veta hur man upprätthåller balans. De bör veta när och hur de ska anpassa sig till förändringar och när det är nödvändigt att behålla sina åsikter och värderingar.
Sårbarhet – exempel
Sårbarhet inom psykologin innebär en tendens till ett visst beteende eller fenomen. Det kan vara en benägenhet till depression, ångest, beroende eller till vissa sociala beteenden. Sårbarhet kan vara medfödd eller förvärvad.
Ett exempel på medfödd känslighet är t.ex. en benägenhet för depression. Om någon har en sådan benägenhet kan den visa sig när som helst i livet, även om personen hittills har haft ett lyckligt och innehållsrikt liv. Ett annat exempel är benägenhet för missbruk. Om någon har en sådan benägenhet kan han eller hon lätt bli beroende av alkohol, droger eller andra ämnen.
En förvärvad mottaglighet kan till exempel vara en benägenhet för ångest. Om någon har upplevt en traumatisk händelse kan detta göra dem mer benägna att få ångest. Ett annat exempel är mottaglighet för socialt beteende. Om någon befinner sig i en grupp där vissa beteenden är vanligt förekommande, kan de lära sig dessa beteenden och bli mer mottagliga för dem.