Utbrändhet – vad är det egentligen? Definition av begreppet
Få av oss har någonsin hört talas om något sådant som”utbrändhet”. Ändå är det inget annat än ett tillstånd där en person förlorar all motivation att göra saker, liksom en känsla av mening i livet. Det är ett tillstånd av mental utmattning som kan leda till depression.
Vad är utbrändhet? Definition av begreppet
Utbrändhet är den term som används för att beskriva yrkesmässig utbrändhet. Detta fenomen kan jämföras med ett tillstånd där en person inte längre kan utföra sina arbetsuppgifter effektivt. Det kan sägas vara ett tillstånd där en person ”utmattar” sig själv mentalt och fysiskt.
Utbrändhet diagnostiseras allt oftare bland personer som arbetar inom olika branscher. Detta fenomen kan särskilt ses bland personer som arbetar inom områden som hälsovård, utbildning, sociala tjänster, juridik och bankverksamhet. ”Utbrändhet” kan påverka alla delar av livet för den person som klagar över det. Det kan orsaka problem på jobbet, i relationer med andra människor samt orsaka hälsoproblem.
Utbrändhet – delar av fenomenet
Symtom på ut brändhet kan variera kraftigt och beror på den person som de uppstår hos. De vanligaste symptomen är dock
- brist på motivation att göra jobbet;
- Känslor av maktlöshet och hopplöshet;
- en känsla av skuld;
- Känslor av mental och fysisk utmattning;
- sömnproblem;
- Hälsoproblem som huvudvärk, ledproblem, hjärtproblem;
- problem med relationer;
- Apati, brist på intresse;
- Minnes- och koncentrationsproblem;
- Irritabilitet och nervositet.
Symtom på ”utbrändhet” kan öka gradvis eller plötsligt. Om symptomen förvärras är det värt att konsultera en läkare eller psykolog som kan ställa diagnos och rekommendera behandling.
Orsaker – utbrändhet
Det kan finnas många orsaker till utbrändhet. De vanligaste orsakerna är dock
- Arbete i en krävande och stressig miljö;
- Brist på möjligheter till professionell utveckling;
- Brist på möjlighet till vila och avkoppling;
- Alltför stort ansvar för arbetet;
- Bristande stöd från överordnade eller kollegor;
- Oklara eller orealistiska förväntningar på de anställda;
- Brist på möjligheter att interagera med andra människor;
- Social isolering;
- Personliga problem och familjeproblem.
Som framgår kan orsakerna till ”utbrändhet” vara många. Vissa är direkt arbetsrelaterade, medan andra kan vara personliga eller familjerelaterade.
Utbrändhet – hur hanterar man det?
Utbrändhet är ett tillstånd där vi känner oss överväldigade, hjälplösa och vilsna. Vi kan känna att vårt liv bara är ett ständigt arbete och inget annat. I en sådan situation är det lätt att bli deprimerad. Det är därför det är så viktigt att vi kan hantera detta tillstånd.
Det första steget är att inse att vi har ett problem. Vi kan inte ignorera symptomen på utbrändhet. Om vi känner oss övertrötta, saknar energi, har problem med sömn och aptit och känner oss hjälplösa och vilsna, är detta ett tecken på att vi bör kontakta en läkare.
Nästa steg är att förändra din livsstil. Det kan vara så att det arbete vi utför är för stressigt och krävande för oss. Om så är fallet är det värt att fundera på att byta jobb. Om möjligt är det också värt att öka den tid du tillbringar med att vila och koppla av. Du bör också komma ihåg att vara fysiskt aktiv, vilket hjälper dig att slappna av och återhämta dig.
Att hantera utbrändhet är en svår utmaning, men det är inte omöjligt. Det är viktigt att vi kan stanna upp och märka att något är fel. Då kan vi vidta åtgärder som hjälper oss att återgå till normal funktion.