Zero Waste – Jag slösar inte bort någonting
Zero Waste betyder bokstavligen noll avfall. Det är en idé som syftar till att minska produktionen av avfall. Utopisk noll är en form av strävan efter att faktiskt få mängden avfall som produceras till ett minimum. Mot bakgrund av miljökrisen är denna attityd en av de alltmer populära formerna för att bekämpa överproduktionen av plast och annat konstgjort avfall.
Vad är nollavfall?
Zero Waste är svaret på en konsumistisk livsstil. Vi är vana vid bekvämlighet, snabba inköp och plastpåsar och har indirekt orsakat de problem som vår planet står inför. Det betyder inte att vi ska sluta köpa – det handlar om att träna oss att köpa medvetet och att vara uppmärksamma på hur en produkt är förpackad. En viktig princip i idén är återvinning och tron på att allt kan återanvändas.
De 5 principerna för nollavfall:
- Avvisa
- Minska
- Återanvända
- Återvinna
- Kompostera
Enligt CSO:s rapport genererade den statistiska polen 342 kg avfall bara under 2020, en ökning med 10 kg jämfört med föregående år. Kräver det verkligen särskilda uppoffringar att bli grönare? Det viktigaste är att ändra dina vanor.
Hur blir man avfallsfri?
Noll avfall – är det möjligt? Om vi är vana vid att handla med plastpåsar och inte tror på källsortering verkar idén om total avfallsfrihet faktiskt omöjlig. Men att ändra våra vanor är det första steget mot en grönare livsstil. Hur kan vi göra det?
1. En återanvändbar påse istället för en plastpåse
Det är bekvämt att gå till affären och helt enkelt köpa en eller flera plastpåsar att packa sina inköp i. Detta genererar dock oönskad plast, som i slutändan ofta inte hamnar i de soptunnor som är avsedda för konstgjort avfall. Det bästa alternativet för att förpacka våra produkter är tygpåsar. Dessa kan köpas i många butiker, inklusive livsmedelsbutiker och apotek. Priset varierar från några få till ett dussin eller så zloty, och de kan tjäna oss under lång tid. Dessutom är tygpåsen mycket mer motståndskraftig mot tyngre shopping än den klassiska plastpåsen. Det är värt att ta för vana att kasta den i din handväska eller ryggsäck när du handlar.
2 – Påsar för grönsaker
Vi stannar kvar på temat shopping och plastpåsar. Bröd, grönsaker och frukt packas ofta i många separata plastpåsar. Även här kan vi vara mer ekologiska och köpa eller göra en liten bomullspåse själva, i vilken vi packar produkterna efter vikt. På många marknader kan vi också hitta ekopåsar vid grönsaksstånden – även om det är viktigt att komma ihåg att dessa redan måste köpas. Det är också värt att vara uppmärksam på hur de förpackade produkterna läggs i korgen. Försök att ta det som inte är överpackat i plast eller helt enkelt inte har det – för behöver du verkligen bananer som ligger på en polystyrenbricka insvept i plast? När allt kommer omkring kan du köpa de som ligger runt i bulk.
3. Egna behållare för vatten, kaffe och mat
Istället för att släpa med dig en literflaska från affären är det värt att investera i en kanna och flaska med filter. Vid daglig användning byts filtret en gång i månaden och vattnet tappas helt enkelt upp från kranen. Det är en billig investering som gör att vi slipper bära tunga flaskor och, naturligtvis, producera plast. Kannan kommer att fungera bra i hemmet eller på arbetsplatsen. Vi kan ta med flaskan vart vi vill och fylla den där det finns tillgång till vatten. Detsamma gäller för kaffemuggar – det är värt att köpa en termomugg och det är med den som vi kommer till vårt favoritcafé för att ta en takeaway-kaffe. Engångsmuggar återvinns inte, så nästa steg mot ett Zero Waste-liv är att investera i en egen mugg. Och baristan kommer inte att bli förvånad, eftersom detta har varit en trend under en längre tid nu. När det gäller mat är det värt att minnas din skoltid och smörgåsar som packas i frukostbehållare istället för folie. Det här är precis vad Zero Waste handlar om när det gäller mat. Vi packar vår andra frukost i en behållare eller ett miljövänligt smörgåspapper, som redan kan köpas i många butiker eller tillverkas själv. Naturligtvis är ett sådant omslag också återanvändbart.
4 Olika sätt att leva med noll avfall
Ett stort problem med föroreningar av miljön och främst haven är sugrör av plast. Genom att ge upp dem behöver vi inte förlora det roliga om vi tycker om att dricka drycker genom ett sugrör. Idén om Zero Waste sprider sig mer och mer och vi kan helt enkelt köpa metallsugrör och gå till arenor med dem, och på många ställen får vi också papperssugrör. Zero Waste handlar också om att inte slösa med maten, dvs. att köpa så mycket som vi verkligen behöver. Detta gäller inte nödvändigtvis produkter med långt utgångsdatum, men låt oss vara uppmärksamma på om för mycket mat hamnar i vår soptunna. När det gäller överskott är det en bra idé att ta produkter med ett utgångsdatum som närmar sig, till exempel till en livsmedelsdistributionscentral. Det finns fler och fler ställen där du kan dela med dig av mat gratis. Och glöm inte att sortera soporna och ta för vana att lägga dem i rätt soptunna. Fundera också på om en såsburk är användbar för konservering i framtiden, och en skokartong kan vara ett bra alternativ för förvaring av juldekorationer och andra prydnadssaker. Det är verkligen inte mycket, och det gör en enorm skillnad för planetens tillstånd.
Att leva ett Zero Waste-liv kräver inga stora ansträngningar, bara att man ändrar vissa vanor och handlar medvetet. Några små förändringar kan göra mycket gott för vårt gemensamma bästa – det vill säga för jordens bästa, eftersom vi trots allt bara har en planet.