Välsmakande och hälsosamma – hemlagade spenatdumplings
En ofta förekommande delikatess. Men få vet hur man kryddar spenat på ett sådant sätt att klimparna blir välsmakande. Här är en beprövad metod för en god fyllning och en god deg. Mycket nöje!
Fyllning, vilket innebär att vi börjar med det viktigaste!
Fyllningen kan göras av fryst spenat. Tina den och stöt den med lite vitlök och salt. Om den kokas för kort tid blir den seg, om den kokas för länge blir den till en massa. Cirka tio minuter är tillräcklig tid.
Tillsätt gräddsås till spenaten
Häll grädden i grytan. Numera berättar tillverkarna för oss vad grädden är bäst för på förpackningen. Så vi väljer en grädde för såser från butikshyllan. Låt grädden koka ett tag och tillsätt sedan en lätt roux gjord av smör och några matskedar mjöl. Smör kan ersättas med vegetabilisk olja; i teorin låter detta mindre gott, men när smör värms upp produceras ett skadligt toxin. Olja är ett naturligt fett som är avsett för stekning. Tillsätt den kalla rouxen till grädden. Krydda sedan blandningen med salt och muskotnöt.
Den resulterande såsen kombineras sedan med spenaten. Koka i några ögonblick. Roux i gräddsåsen kommer att tjockna blandningen. Vitlök och muskotnöt ger spenaten sin egen smak och arom. Hela rätten kan förhöjas med en annan italiensk specialitet, soltorkade tomater. Skär dem i små tärningar och blanda med den färdiga fyllningen. Om du har tomater som topping kan du också lägga till dem. Soltorkade tomater passar perfekt med spenaten och kommer att vara en slags sultana i våra dumplings.
Slutligen, degen!
Här föreslår jag att du använder ett bra bakmjöl och mjölk istället för vatten. Om du vill ha en hård deg, tillsätt ett ägg. Om du gillar en mjuk deg, tillsätt lite smält ägg, cirka 50 gram. Ställ den knådade degen svalt i flera minuter under ett tätt lock. Efter flera minuter ska degen knådas igen och är redo för att göra dumplings.
En sak är värd att veta. Ju mindre vatten du tillsätter till degen, desto fastare blir den. Om du vill frysa klimparna, tillsätt ett ägg i degen och lite vatten. Degen kommer att vara hård, men när du tar ut den ur frysen kommer den att vara mjuk. Om du gör degen så att den är mjuk innan du fryser den, kommer dumplingarna helt enkelt att falla isär efter upptining.
Dessa dumplings smakar gott med sauterad lök och färsk paprika stekt som knäckebröd.
Rätten är perfekt för både vardag och fest. Den smakar bra på en elegant restaurang eller på en bankett, såväl som hemma.