Anomali – vad är det? Definition av begreppet

Anomalia - czym jest? Definicja pojęcia

Anomali, är ett mycket brett spektrum av händelser som täcker alla aspekter av livet, eftersom en anomali kan uppstå var som helst. Ta reda på vad en anomali är, vilka typer av anomalier som finns och exempel.

Vad är en anomali? Definition av begreppet

En anomali – är en avvikelse från det normala tillståndet, något som borde vara. I vardagen kan vi stöta på det i olika områden. Naturfenomen, som orkaner och jordbävningar, är till exempel anomalier. I det normala mänskliga livet kan det finnas en situation där någon till exempel vinner jackpotten och deras liv förändras dramatiskt. I det sociala livet kan en anomali till exempel avse skilsmässor, som blir allt vanligare. Det är värt att ha detta i åtanke och vara medveten om att något kan hända i livet som man inte förväntar sig.

Typer av anomalier

Det finns också anomalier relaterade till människokroppen. Anomalier är utvecklingsstörningar som kan påverka vilket organ eller kroppssystem som helst. De kan vara medfödda eller förvärvade. De vanligaste anomalierna inkluderar:

  • Neuralrörsanomalier: det vill säga avvikelser i utvecklingen av hjärnan och ryggmärgen. De kan orsakas av genfel, vitaminbrist eller miljöfaktorer. De vanligaste neuralrörsanomalierna är: pontin dysplasi, cerebral pares, autism.
  • Skelettavvikelser: det vill säga avvikelser i benutvecklingen. De kan vara medfödda eller förvärvade. De vanligaste anomalierna i skelettsystemet är: leddysplasi, Crohns sjukdom, osteogenesis imperfecta.
  • Kardiovaskulära anomalier: det vill säga avvikelser i utvecklingen av hjärtat och blodkärlen. De kan vara medfödda eller förvärvade. De vanligaste kardiovaskulära anomalierna är: hjärtfel, högt blodtryck, ateroskleros.
  • Gastrointestinala anomalier: det vill säga avvikelser i utvecklingen av tarmarna och magen. De kan vara medfödda eller förvärvade. De vanligaste gastrointestinala anomalierna är: magsår och sår på tolvfingertarmen, Crohns sjukdom, kolorektala neoplasmer.
  • Missbildningar iurinvägarna: det vill säga avvikelser i utvecklingen av njurar och urinblåsa. De kan vara medfödda eller förvärvade. De vanligaste missbildningarna i urinvägarna är: nefrolithiasis, njurtumörer, njursjukdom.
  • Anomalier i andningsvägarna: det vill säga avvikelser i utvecklingen av lungor och luftrör. De kan vara medfödda eller förvärvade. De vanligaste andningsavvikelserna är: astma, bronkit, lungcancer.

Anomali – exempel

En anomali är förekomsten av något som förväntades men utan en förklaring av orsaken till det. Inom fysiken är en anomali varje uppvisning av något som inte förväntas från en given situation. Här kan vi tala om tillväxtanomalier, kraftanomalier, magnetiska anomalier och många andra. Ett exempel på en tillväxtanomali kan vara en hittills okänd växtart som plötsligt dyker upp i en trädgård. Ett exempel på kraftanomalier kan vara när ett föremål med liten massa kan lyfta ett föremål med stor massa. Ett exempel på magnetiska anomalier kan vara fenomenet att magnetiska föremål vänder sig bort från varandra. Vi kan stöta på många anomalier i vardagen. Ofta är det bara märkliga händelser som inte har någon förklaring. Andra gånger kan en anomali vara en signal om att något oroande är på gång. I vilket fall som helst är det värt att uppmärksamma dem och försöka förstå dem.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *