Höstallergier – hur hanterar man dem?
Allergier är en plåga för många människor. Rinnande näsa, rinnande ögon, andnöd och utslag gör vardagen svår. I vårt samhälle är det allmänt accepterat att allergiska reaktioner inträffar särskilt på våren. Det är naturligtvis sant – de första varma dagarna på året kan vara en riktig plåga för allergiker – men det är också sant att hösten för många är den svåraste tiden på året. Hur klarar de sig?
Det är mycket vanligt att förväxla höstallergier med de första symptomen på en förkylning. I själva verket är symptomen ofta likartade, men problemet uppstår när vi inser att traditionella läkemedel inte hjälper. Det kommer ofta som en överraskning att hosta, en känsla av överbelastade bihålor eller konjunktivit kan vara resultatet av allergier. Pollen finns inte bara på våren, regnigt väder och hög luftfuktighet är ett paradis för mögel, och med torr och varm luft börjar dammkvalster föröka sig i våra hem. Även om detta inte är de enda orsakerna till allergiska reaktioner under denna period, är de definitivt bland de vanligaste.
Låt oss börja med grunderna – vad är allergiframkallande på hösten?
Pollenallergi, dvs. allergi mot pollen från vindpollinerade växter, kan vara särskilt besvärligt inte bara under våren och sommaren, utan även under hösten. Även om det inte finns lika många växtallergener i luften, finns det fortfarande tillräckligt många för att göra livet surt för allergiker. Ogräs, särskilt gråbo, har en hög pollenaktivitet. Quinoa, lupin, groblad, nässlor, flerårigt gräs och ragweed kan också vara ett hot.
Vi får inte glömma svampar och mögel. Hösten är en tid som är särskilt gynnsam för deras snabba förökning, på grund av temperaturen (16-30 °C) och luftfuktigheten (över 70 %). Det bör noteras att mögel finns året runt, men på hösten är koncentrationen av allergener i luften mycket högre än på vintern.
En annan och ofta underskattad fara är utan tvekan kvalster. Höstvädret uppmuntrar ofta inte till promenader, så vi väljer att stanna inomhus – med centralvärme för att hålla oss varma, tätt stängda fönster som hindrar luftcirkulationen och massor av damm som har lagt sig på möbler och dekorationer. På så sätt låser vi in oss i ett utrymme där vi är omgivna av dammkvalster.
Hur hanterar jag höstallergier?
Det kan verka omöjligt att undvika höstallergier när det finns så många faror; trots allt utsätts vi för allergiframkallande ämnen både utomhus och i vårt eget hem. Lyckligtvis behöver det inte alls vara så. Den äldsta och mest effektiva metoden är att undvika allergener. Pollenallergiker bör undvika att gå på ängar, åkrar, landsvägar – överallt där det finns en mycket hög risk att komma i kontakt med allergiframkallande växter. Alla som är allergiska mot svamp och mögel bör försöka undvika rum som har varit fuktiga under lång tid och platser där det är lätt att stöta på gamla och murkna träd eller högar med fuktiga löv. Om krukväxter vattnas för ofta och för generöst är det värt att överväga att ta bort dem från huset och omedelbart reagera på alla spår av svamp och mögel.
När det gäller höstallergier spelar det också en mycket viktig roll att hålla hemmet så rent som möjligt. Detta kan uppnås med traditionella metoder eller genom att använda moderna lösningar. Ångrengörare är idealiska här, eftersom de inte bara gör rengöringen snabbare och enklare, utan också kan göra det på en nivå som är ouppnåelig för det mänskliga ögat. – Varje hem, även det renaste, är fullt av mikrober och kvalster. De allra flesta av dessa dödas vid temperaturer över 85 °C, vilket är vad ångrengörare kan producera: moppar, skrubbar och rengöringsmedel. Tack vare dem kan vi avlägsna upp till 99,9 % av mikroorganismerna och bakterierna, vilket i hög grad bidrar till att eliminera problem med allergier mot mikroorganismer som lever i våra hem. – informerar Arkadiusz Sawicki, en expert från Gero Sp. z o.o., som är den exklusiva distributören av varumärket Ariete i Polen. Dessutom är regelbunden ventilation mycket viktigt för att förbättra luftcirkulationen och förhindra spridning av kvalster.
Personer som lider av höstallergier har också ofta problem med att välja rätt kemikalier för att rengöra sitt hem. Rengöring med het ånga som genereras under högt tryck är inte bara effektivt, utan också säkert för vår hälsa och miljö. Ånga har också hypoallergena egenskaper, så om den används vid städning i hemmet kan vi undvika potentiella hudirritationer eller inandningsallergier. ”En ångmopp eller högtryckstvätt är ett bra alternativ för personer som vill minska kontakten med giftiga kemikalier i sitt dagliga liv och minimera risken för komplikationer.” – tillägger experten.
När det gäller lägenheten är det en mycket bra idé att göra sig av med alla ”dammsamlare”. Det finns också speciella preparat på marknaden som kan sprutas på gardiner, sängkläder eller överkast, som är effektiva mot spridning av dammkvalster.
Huskurer för höstallergier
I kampen mot allergier tar allergiker vanligtvis till farmakoterapi eller väljer desensibilisering. Dessa är effektiva sätt att eliminera obehagliga obehag, men inte de enda. Hemmetoder för att lindra allergier kan vara lika effektiva. En bra metod är att berika din kost med produkter som innehåller quercetin – en naturlig motsvarighet till antihistaminer. Det finns i vitlök, lök och paprika, som förresten också har antiinflammatoriska egenskaper. När vi blir trötta på en ihållande hosta och samtidigt vill hitta något med antibakteriella egenskaper kan vi brygga oss ett te gjort på nässlor eller timjan. Naturliga immunförstärkande ingredienser inkluderar också honung och fläderbär. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vårt immunförsvar bara ökar efter en viss tid och kräver regelbunden konsumtion av produkter som är allergireducerande.