Vikingaköket, eller smakerna från Skandinavien
De nordliga länderna förknippas vanligtvis med enkel mat – råa rätter som huvudsakligen består av fisk, spetsade med feta sidorätter. På 2000-talet är detta dock en felaktig uppfattning som lämnar mycket övrigt att önska.
Det moderna Norge, Sverige och andra skandinaviska länder öppnar sig alltmer för influenser utifrån.
Det märks både i samhällslivet, kulturen och det kulinariska. Olika smaker kombinerar traditioner från många hörn av världen. Ett sådant mischmasch är mycket positivt överraskande och lockar tusentals turister till kalla länder. Med tanke på den begränsade växtligheten importeras populära kryddor och smaker främst från varmare regioner i Europa och Asien.
Fusion är nyckelordet för den växande populariteten hos vikingaköket. Traditionella rätter blandas perfekt med exotiska inslag och skapar ett värde i sig – smaker som du inte hittar någon annanstans. Naturligtvis är fisk grundpelaren i svenskarnas, danskarnas och norrmännens kost. Lax, torsk eller öring från Skandinavien exporteras till Europas yttersta hörn och till och med till andra kontinenter. Anmärkningsvärda är också frukterna från de kalla haven, bland dem till exempel den exklusiva hummern.
Bland det kött som odlas kommer fläskkött utan tvekan först. Man får dock inte glömma att vikingarnas ättlingar är förtjusta i vilt. Jakt är en oskiljaktig del av den skandinaviska kulturen – ett stort nöje och till och med en plikt för både eliten och vanligt folk. Lingonen passar till exempel bra till hjortkött, som ofta plockas av nykomlingar i Europeiska unionen, inklusive Polen.
De många festmåltiderna är utmärkta tillfällen att visa upp det vilt man har jagat eller att upptäcka en ny krydda som passar bra till typiska lokala rätter. Särskilt den yngre generationen skandinaver älskar att experimentera i köket och tar med sig en mängd olika tillsatser från sina många utlandsresor som deras far- och morföräldrar kanske aldrig hade hört talas om. Vissa försöker till och med modifiera den starka lukten av inlagd svensk sill, som har fått många nyanlända att tänka på ett inte nödvändigtvis positivt sätt.
Om du inte har tid eller möjlighet att göra en längre resa till våra nordliga grannar är det värt att åtminstone åka till Bornholm – den danska ö som ligger närmast Polen. En färjetur på Östersjön är ett nöje i sig, och på den skandinaviska utposten hittar du lätt en traditionell pub där du kan känna det nordiska klimatet och njuta av en smörgås med marinerat fläsk.