Vilka är fördelarna med att använda bastu?

Jakie są korzyści korzystania z sauny?

Bastun har funnits i hundratals år och ett besök i bastun är inte bara avkopplande, avslappnande och har en positiv effekt på hudens utseende. Det förbättrar också cirkulationen, slappnar av musklerna och påskyndar kaloriförbränningen. Vilken bastu är det bästa valet och hur använder man den på rätt sätt?

Vilken typ av bastu ska jag välja?

Bastur skiljer sig åtinte bara när det gäller materialet de är gjorda av, utan också när det gällertemperaturen inuti och hur de fungerar, samt när det gäller rekommenderad tid att tillbringa i dem. De mest populära bland bastuentusiaster är ångbastu och torrbastu.

En ångbastu, ofta även kallad ångbad eller romersk bastu, är oftast byggd av härdat glas eller helt klädd med keramiska plattor. Den ånga som uppstår genereras av en ånggenerator och leds in i rummet genom särskilda kanaler. Temperaturen är vanligtvis inte mer än 40 grader Celsius och tack vare den stora mängden ånga är luftfuktigheten mycket hög, till och med upp till 100%. Det rekommenderas att använda ”badet” i högst 20 minuter.

I den torra bastun, känd som den finska bastun, produceras ångan av stenar som värms upp av spisen eller glöd, som hälls över med vatten efter behov. Rummet är tätt fodrat med trä och sittplatserna är arrangerade i form av trappsteg. Temperaturen är hög, från 60 till 110 grader Celsius (den lägsta temperaturen är längst ner och den högsta på de högsta trappstegen), och luften är varm och har mycket låg luftfuktighet, högst 20 %. I en finsk bastu kan du bada i högst 5 till 15 minuter.

Hur använder man bastun?

Grundregeln för bastubad, oavsett typ, är att du inte ska ha några kläder på dig – du ska vara naken i bastun (kläder blockerar värmeutbytet). Din kropp ska tvättas och torkas innan du går in i bastun, och du ska skydda håret med en handduk eller mössa. I torrbastun ska du ha med dig en handduk som du sitter på – bred ut den innan du sätter dig så att din kropp inte kommer i kontakt med träet. Innan du går in i bastun ska du ta bort alla föremål som kan värmas upp – smycken, glasögon eller klockor och, vilket borde vara uppenbart, använd inte elektriska apparater inuti. Du bör inte bada bastu på fastande mage, direkt efter en måltid eller efter intensiv träning. Regeln är att man inte får prata i bastun. Efter bastubadet bör du svalka dig, skölja kroppen och fylla på med vätska.

Fördelar med att bada bastu

Fördelarna med ett bastubad är många. Först och främst varar bastubadet i flera minuter och slappnar av spända muskler, förbättrar cirkulationen, ökar blodcirkulationen och frekvensen av hjärtkontraktioner och påskyndar ämnesomsättningen. Regelbunden användning av bastun förbättrar kroppens effektivitet och har en bra effekt på hudfärgen och hjälper till att bekämpa sjukdomar i luftvägarna. Bastubad förbättrar humöret, hjälper dig att slappna av och återhämta kroppen efter ansträngning samt stärker den och förebygger därmed infektioner och förkylningar. Genom att svettas förlorar kroppen inte bara vatten utan också en betydande mängd natrium, vilket kan hjälpa till i kampen mot högt blodtryck. Bastun kan också ha en gynnsam effekt på artritrelaterade klagomål.

De viktigaste kontraindikationerna för bastubad är graviditet, menstruation, infektionssjukdomar, ateroskleros och problem med blodkoagulering. Det rekommenderas inte heller om du har öppna sår, irriterad hud, åderbråck eller vidgade blodkärl. Kombinera aldrig bastubad med alkoholkonsumtion.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *