Leverdiet – vad du kan äta, regler, menyer

dieta wątrobowa

Leverdiet används främst för att förbättra organets tillstånd under sjukdom. Lär dig mer om principerna för leverdiet, vad du ska äta och vad du ska undvika, och hur din exempeldiet kan se ut.

Lär dig mer om levern och hur den fungerar i din kropp

Levern är ett mycket viktigt organ i vår kropp, och dess huvudsakliga funktion är att avgifta kroppen. Den hjälper till att göra sig av med toxiner som bildas under ämnesomsättningen och intas med mat, stimulantia och läkemedel. Vilka är dess andra funktioner?

  • Utsöndring av galla – levern utsöndrar cirka 1,5 liter galla per dag. Galla orsakar emulgering av fetter; dessutom kommer steroidhormoner också in i den, så gallans funktion är att avgifta kroppen.
  • Proteinproduktion – levern producerar och lagrar proteiner. De proteiner som den producerar och utsöndras i blodet är albumin, fibrinogen, protrombin, globulin, angiotensinogen.
  • Blodfiltrering – som vi nämnde är levern involverad i att rensa organen från toxiner. Detta sker oftast när kroppen är i vila under sömnen, så protein och fet mat bör inte ätas före sänggåendet.
  • Omvandling av proteiner och socker till fett.
  • Produktion, lagring och frisättning av glukos.

Principer för leverdiet

Leverdieten är en diet som är lätt att smälta, det finns flera varianter av denna diet, beroende på vilken typ av störning i organet som uppstår.

  • steatos i levern – en diet med en standardmängd protein och fiber, med reducerade fetter,
  • hepatit – standardmängd protein, reducerat fett och fiber,
  • leversjukdom med hepatisk encefalopati – reducerad mängd protein, fibrer och fett.

Drycker och måltider under en leverdiet bör inte vara för varma eller för kalla. Grönsaker bör ingå i tre måltider om dagen, medan frukt bör ingå i högst två. Dessutom bör frukt inte ätas vid middagen. Vilka är de andra reglerna för leverdieten?

  • Cirka 5 mindre, lättsmälta måltider bör ätas var 2-3 timme.
  • Frukost bör ätas upp till en timme efter uppvaknandet och middag senast tre timmar före sänggåendet.
  • Drick minst 1,5 liter vätska per dag, mestadels mineralvatten och svagt te.
  • Måltiderna under leverdieten ska vara färska och tillagas samma dag.
  • Maten ska kokas i vatten, ångas eller bakas i folie.
  • När du följer leverdieten bör maten inte stekas, särskilt inte i djupt fett eller brödsmulor.
  • Undvik kryddiga kryddor och salt.
  • Måltiderna ska ätas långsamt, i små bitar, med noggrann tuggning.

Vad ska du äta på leverdieten?

Nu när vi känner till reglerna är det värt att veta vilka produkter man ska äta under leverdieten på grund av deras gynnsamma effekter på denna organisms funktion under sjukdom.

  • Spannmålsprodukter: vetemjöl, vetebröd, hirsgryn, semolina.
  • Mejeriprodukter: lättmjölk, lättyoghurt, kefir, kärnmjölk.
  • soppor – soppor med grönsaksbuljong och mager kycklingbuljong.
  • Köttprodukter: lamm-, kalv-, hjort-, kanin-, kyckling- och kalkonkött.
  • Fisk : torsk, gädda, gös, flundra.
  • Fetter: olivolja, rapsolja, vegetabiliskt margarin.
  • Grönsaker: skalade tomater, gurkor, rödbetor, broccoli, blomkål, selleri, grönsallad, isbergssallad, persilja, potatis (kokt eller rostad utan fett), zucchini.
  • Frukt: apelsiner, mandariner, bananer, skalade äpplen, hallon, persikor, aprikoser, jordgubbar.
  • drycker: stilla mineralvatten, svart te, fruktte, örtinfusioner, spannmålskaffe.

Vad bör undvikas under en leverdiet?

Följande produkter bör elimineras från leverdieten:

  • spannmålsprodukter: vetekli, bröd med kli, fullkorns- och rågbröd, smörgåsar.
  • Mejeriprodukter : fet mjölk och produkter som innehåller mer än 2 % fett, kondenserad mjölk, gulost, formad och smält ost, fet keso.
  • Soppor – feta buljonger, soppor med benbuljonger, svamp, kött, ärtor, bönor, svamp, kål, gurka, soppor med grädde.
  • Köttprodukter – fett kött: fläskkött, fårkött, nötkött, anka, gås.
  • Fisk : sardin, sill, makrill, lax, ål.
  • Fetter : ister, bacon, klarat smör.
  • Grönsaker: ärtor, bönor, purjolök, vitlök, lök, rödkål, stekt potatis.
  • Frukt: plommon, körsbär, vindruvor, päron, vattenmelon.
  • drycker: kolsyrat vatten, starka kaffebönor, alkohol, kolsyrade drycker, starka teer.

Lever diet meny

Undrar du hur man komponerar en provmeny? Se vårt förslag.

  • Frukost: havregryn eller vetebulle med magert kallt kött och skalad tomat.
  • andra frukost : keso eller naturlig yoghurt.
  • Middag: bakat skinnfritt kycklingben, ris eller kokt potatis/bakad torsk med grönsaker.
  • Eftermiddagsfika : fruktkissel eller frukt- och grönsakscocktail med skummjölk.
  • Middag: pumpa-/tomatsoppa eller smörgås med kallt kött eller grönsaker.

Leverdietmenyn är inte komplicerad eller begränsad. Det är viktigt att tänka på hur rätten tillagas och att inte använda feta produkter.

Se även här: Juice diet principer, recept effekter

Similar Posts