Minimalism – är mindre bättre? Downsizing som ett sätt att leva livet fullt ut
Minimalismen, även om den länge har varit känd inom konsten, är en relativt ung utveckling inom denna levnadskonst och inte alltid populär. Detta beror på att den står i motsats till konsumismen, som är 2000-talets modell. Vad innebär det att leva ett minimalistiskt liv? Innebär det att avstå från njutning? Hur implementerar man minimalism i sitt liv? Dessa och många andra frågor besvaras i dagens artikel.
Minimalism – en tid för mindre
Minimalism definieras som en ideologi och en viss livsstil, vars syfte är att minska antalet ägodelar. Det handlar om att leva ett enklare liv utan överflöd av onödiga saker och utan att göra impulsiva inköp. Människor som praktiserar minimalism är nöjda med vad de har och försöker inte jämföra sig med andra människor. Det är en form av tacksamhet för det vi redan har genom att fokusera på det som är viktigt. Minimalisten ägnar sig inte åt tvångsmässigt shoppande, påverkad av reklam eller modet för en viss produkt. Ofta går minimalism hand i hand med en ekologisk attityd och därmed Zero Waste. Att ta hand om miljön och shoppa medvetet är en viktig del av denna livsstil. Eftersom minimalister inte faller in i tvångsmässiga utgifter, tjänar en sådan filosofi också till att spara pengar. De tycker också att det är lättare att balansera sina utgifter genom att inte vara mottagliga för manipulation, ge upp TV och till och med sociala medier, som frestar med en mängd olika produkter och tjänster. Är minimalisternas liv därför tråkigt? Nej, det är det inte. De finner nöje i att kommunicera med naturen, tillbringa tid med nära och kära och den mindfulness som praktiseras av slowlife. När allt kommer omkring utesluter inte antikonsumism nöje och passion.
Minimalism i hemmet
Hur introducerar du minimalism i ditt liv? Var börjar du? Det behöver inte vara en mångfacetterad förändring direkt – och inte så stor alls. Med tiden kommer du själv att avgöra om du vill införa minimalism på fler områden i ditt liv eller sluta med det du redan har gjort. Här är några tips på hur du kan börja förändra din livsstil till en mer minimalistisk sådan.
- Identifiera ditt mål – dvs. välj det område i ditt liv där du vill införa minimalism. Det kan till exempel vara: ditt hem, din garderob, dina relationer, ditt arbete, din shopping. Många börjar med att rensa upp i garderoben, så det är det exemplet vi ska fokusera på.
- Minimalism i garderoben: ta fram alla kläder du har och se vad du verkligen behöver och vad som bara hänger på galgen. Om du gör en ordentlig rensning i din garderob kan du hitta kläder som du knappt eller aldrig använder. Vissa av dem kommer att visa sig vara användbara och du kommer därmed att avstå från ytterligare klädinköp. Du kan ge kläderna du vill bli av med till vänner eller behövande, eller helt enkelt lägga ut dem på auktioner för begagnade kläder.
- Avstå från att göra ytterligare inköp under minst en månad.
Din minimalism kan omfatta alla aspekter av ditt liv och till och med dina apparater. Du kan städa upp i din laptop eller telefon – radera onödiga appar, foton och annat som vi i onödan håller kvar på disk, dvs. som vi helt enkelt inte använder.
Minimalism – hur är det med njutningarna?
Det kan verka som att minimalism innebär att ge upp njutningar. Om så vore fallet skulle vi skriva om asketism, medan det helt enkelt handlar om att begränsa överdrivet, tanklöst, tvångsmässigt spenderande och ackumulerande av saker som vi inte använder. Minimalister är inte heller snåla, de är helt enkelt försiktiga och uppmärksamma på vad de spenderar sina pengar på. På så sätt kan de spara pengar till exempelvis en drömsemester. Och det är inte så att de lever fattigt och äter blygsamt – de är helt enkelt medvetna konsumenter. Vissa minimalister begränsar sig till att ha 100 föremål – inklusive kläder. Är det mycket eller lite? Om vi har en tendens att hamstra är 100 säkert lite. Men om vi börjar ge upp överflödiga saker gradvis kanske vi upptäcker att 100 till och med är mycket. Synsättet förändras med övning.
Minimalism i vardagen
Hur praktiserar du minimalism i vardagen? Om du är en bokmal, berätta ärligt, hur många böcker som du äger har du läst? Har du inte en hög som fortfarande väntar på sin tur? Hur många av titlarna i ditt personliga bibliotek har du läst mer än en gång? Behöver du verkligen allt det här? Istället för att köpa böcker, varför inte börja låna dem eller välja en e-bokläsare? Hur är det med matinköpen? Handlar du medvetet? Det är en bra idé att göra en lista över vad vi verkligen behöver innan vi går till mataffären – och definitivt inte att handla hungrigt. Då är det lättare att oreflekterat slänga mer saker i korgen än vi behöver. Genom att handla medvetet slänger vi mindre mat – och sparar därför mer pengar. Minimalism är helt enkelt att vara förnuftig och medveten om vad vi verkligen behöver. För behöver vi flera paket på filmplattformar? Använder du dem alla regelbundet? En minimalistisk inställning är att vara uppmärksam på dina behov när de verkligen uppfylls – inte för en dag eller aldrig.
Minimalister är inte snyltare eller asketer, utan människor som inte följer flyktiga moden och njuter av nya saker under bokstavligen några minuter. Vanligtvis är det själva shoppingögonblicket som gör oss lyckliga – men denna lycka bleknar snart. Minimalister kan fokusera på det som verkligen är viktigt för dem. De sparar tid, pengar och har större frihet att fatta medvetna beslut – inte bara när det gäller konsumtion, utan när det gäller många aspekter av livet. Minimalism är – som vi betonar – att vara mer medveten om sina egna behov, snarare än behoven av vad världen tror kommer att göra oss lyckliga.