Personlig utveckling – nyckeln till lycka. 10 tips för självutveckling!

Personlig utveckling är ett ämne som har blivit alltmer populärt på senare tid. Detta framgår av böcker om personlig utveckling, olika kurser i självutveckling, videor på internet och en mängd innehåll i sociala medier. Varför är personlig utveckling viktigt? Vad är det egentligen? Var kan man börja? Vi förklarar!

Vad är personlig utveckling?

Vad är personlig utveckling? Det är en av de termer som inte har en specifik definition. I de enklaste termerna är personlig utveckling dock en serie aktiviteter som syftar till att bli en bättre version av dig själv. Olika faktorer beaktas här, men det viktigaste är att förändra ditt sätt att tänka, hur du uppfattar dig själv, hur du relaterar till människor och världen, och grunden för detta är självkänsla. Personlig utveckling börjar med att arbeta med självkärlek, självrespekt, fokusera på vad som gör oss lyckliga och lyckliga. Mycket ofta tenderar människor att offra sig för andra, på bekostnad av sin egen lycka. Självutveckling drar initialt uppmärksamheten bort från världen och riktar den mot oss själva. Det pekar på fördelarna med vad hälsosam själviskhet är.

Personlig utveckling – hur blir man lycklig?

Vad kan då personlig utveckling ge oss? Definitivt självupptäckt, förbättrat välbefinnande, självacceptans, förbättrade relationer med nära och kära, en bättre ekonomisk situation, karriärutveckling, upptäckt av ens talanger och färdigheter. I stor utsträckning en förändring av hela ens liv. Allt detta låter säkert mycket lockande, men för många ganska orealistiskt – och ändå vet alla som har bestämt sig för att satsa på självutveckling vilka positiva effekter det medför. Så var börjar man? Hur förändrar man sitt liv till det bättre? Här är 10 tips som kommer att vara riktigt användbara för dig.

Personlig utveckling
Personlig utveckling / foto: canva.com

1. Personlig utveckling börjar nu!

Vi tenderar ofta att skjuta upp saker till senare. Vi vill förmodligen förändra något i våra liv, men vi tror att vi inte har tid. Vi avslutar ett viktigt projekt på jobbet först, väntar på semester, ledighet eller andra gynnsamma omständigheter. Att skjuta upp saker till senare kan pågå i det oändliga. Låt oss inte leta efter ursäkter, det är trots allt hela vårt liv som står på spel. Låt oss börja arbeta med oss själva idag.

2 Sätt upp ett mål

Personlig utveckling berör alla delar av våra liv. Men när vi bestämmer oss för att förändra vårt sätt att fungera i världen finns det alltid en viktig drivkraft som hjälper oss att ta det första steget mot lycka. Vad är det för dig? Vad får dig att vilja förändra din livssituation? Är det ett lyckligt förhållande? Ett välbetalt jobb? Karriärutveckling? Att leva i harmoni med dig själv? Vad får dig att vilja förändra ditt liv? Definiera ditt mål!

3 – Älska dig själv!

Du kan säkert den här sloganen utantill: älska dig själv! Är det verkligen så viktigt? Hur gör du det? Hur älskar du dig själv?

  • Kännigen dig själv – ofta känner människor som inte är lyckliga i sina liv inte igen sina behov. De gör mycket för andra, gör uppoffringar för dem, gör uppoffringar på bekostnad av sina egna önskningar. Var uppmärksam på dina behov? Vad känner du för att göra? Vad vill du göra i dag? Hitta tid för dig själv.
  • Acceptera dig själv – vi tenderar att se våra brister och ogilla vårt utseende. Jämför dig inte med personer på internet – det är bara en bild på nätet, ofta grafiskt förstärkt. Titta på dig själv och uppskatta ditt utseende? Börja med att hitta en sak som du gillar med dig själv. Är det ögonen? Näsan? Är det håret? Vad det än är, lägg märke till din skönhet från detalj till helhet. Detsamma gäller för olika begåvningar. Känn igen dina talanger och färdigheter – dina egna, inte andras. Var och en av oss föds med sina egna – lägg märke till dem och börja utveckla dem. Även om du tror att du inte har några talanger – då har du helt fel. Hur upptäcker du dina talanger? Du kan använda ett personlighetstest, t.ex. Gallup-testet.
  • Den inre kritikern – det är dags att tysta den. Vi känner alla till den där tysta lilla rösten i vårt huvud som säger att vi inte kan göra något och att vi inte är tillräckligt bra. Tänk på dig själv som en närstående – skulle du säga så negativa saker till en sådan person? Det stämmer. Behandla dig själv som en älskad person och motivera dig själv, tro på dig själv. När något inte fungerar för dig, straffa inte dig själv för det och säg inte att du är dum och svag. Försök igen, notera vilka tekniska saker som gjorde att du misslyckades med att uppnå ditt mål och börja om igen.

4 Det inre barnet

Attarbeta med ditt inre barn är mycket viktigt. Det handlar inte bara om dina barndomsdrömmar och passioner, utan också om den oskuld, glädje och frihet som kännetecknar ett barn. Det handlar om att se på världen med vördnad och förundran, precis som ett barn gör – fritt från fördomar, agendor och att se världen i svart och vitt. I vuxen ålder glömmer vi att njuta av nuet och värdesätta de små sakerna. Ett barn uppfattar världen på ett annat sätt än vad en vuxen gör, men genom vuxna får han eller hon senare olika egenskaper och övertygelser. Minns en tid då du var fri att döma dig själv och andra – tillämpa denna aspekt av lätthet på ditt vuxna liv.

5 Personlig utveckling – förlåt dina föräldrar

Under barndomen förvärvar vi olika program som avgör hur vi uppfattar världen. Mycket ofta är det våra föräldrar som är ansvariga för detta, och de kan ha demotiverat oss – även om de gjorde det utan avsikt, formade det oss i en viss riktning. Relationer i hemmet påverkar hur vi uppfattar människor, partners och, naturligtvis, oss själva. Vissa familjer är ansvariga för allvarliga trauman; våld, alkohol eller en förälders brist på intresse för sina barn kan ha varit vanligt förekommande i vissa hem. Om du bär på agg för det förflutna i ditt hjärta blir det svårt att gå vidare mot framtiden. Förlåt dina föräldrar – du kan göra detta bokstavligen genom att berätta för dem, men du kan också skriva ett brev till dem som du inte behöver skicka. Det är viktigt att känna förlåtelse själv – allt du gör, gör du för dig själv.

6 Personlig utveckling – träna mindfulness

Mindfulness och inre tystnad gör det möjligt för dig att vara mer uppmärksam på dina behov och fatta medvetna beslut, borta från socialt tryck. Hur tränar man mindfulness? En bra övning är meditation, som gör att du kan stanna upp och få en inblick i dig själv. Detta är en bra avslappningsteknik som vi kan göra under dagen eller före sänggåendet. Det är också värt att lära sig om mindfulness, som beskrivs som mindfulnessträning. Det gör att du kan öva dig i att vara lugn i alla vardagliga situationer, att sakta ner och njuta av de små sakerna. Var uppmärksam på dina känslor och tankar – fånga den inre kritikern och skicka den på en lång semester.

7. Var inte rädd för förändringar

I personlig utveckling förändras nästan allt – från hur du tänker till hur du beter dig. Så försök att gå utanför din komfortzon och ändra dina vanor. Var inte rädd för förändring – om du är i ett förhållande som du tycker är svårt och som du inte vill vara i, men du är av rädsla för att vara ensam, då är det dags att lämna. Något tar slut så att något annat kan börja. Det är samma sak med arbete – ogillar du ditt jobb men är rädd för ett nytt? Vad skulle du göra om du inte var rädd? Du skulle byta jobb – så var inte rädd för förändring. Förändring är tillväxt, och tillväxt är att utöka möjligheterna i varje aspekt av livet.

8. Kurser och workshops i personlig utveckling

Daglig träning är viktigt, men mycket kan du få ut av kurser och workshops – särskilt sådana som hålls på skrivbordet. Webbseminarier har förvisso mycket viktigt innehåll, men på en workshop på distans kan du träffa nya människor som tänker som du och vill samma sak – det vill säga att förändra ditt liv. Dessutom får du möjlighet att byta miljö och kliva ur din komfortzon – och som du kan se hänger alla tips ihop och varje nytt tips följer på det föregående. Personlig utveckling är en viss väg, och dess steg är inte värda att hoppa över om du vill ha full lycka.

9 – Tacksamhet

Utövar du tacksamhet? Om inte, bör du definitivt börja! Att öva på tacksamhet kommer att göra det möjligt för dig att njuta av de små sakerna. Var tacksam för dagens väder, för sömn, för vila, för att ha träffat en vän. Det är värt att skriva ner i en anteckningsbok i slutet av dagen vad du är tacksam för – det behöver verkligen inte vara stora saker. Tvärtom är det lätt att vara tacksam för en löneförhöjning, men inte så tacksam när någon släpper fram dig vid ett trafikljus så att du kan komma till jobbet i tid. Vi glömmer bort de små sakerna, men det är de små sakerna som utgör vår vardag. Det är värt att öva på tacksamhet – även mot oss själva. Var tacksam för dina beslut och små framgångar.

10. Personlig utveckling är regelbundenhet

Attarbeta med sig själv är dock arbete – regelbundet och konsekvent arbete. Ofta slutar vi att arbeta med oss själva efter en viss framgång som vi bryr oss om. Vi återvänder bara till det när en aspekt av vårt liv kräver vår uppmärksamhet igen. Det är dock värt att förbättra oss själva och läka de olika aspekterna av oss – eftersom vi kan njuta av livet mer och mer när som helst. Glöm inte dig själv, uppskatta dig själv alltid, hitta tid för dig själv, var uppmärksam, förverkliga dig själv och var inte rädd för förändring.

Personlig utveckling är vägen till lycka, stanna inte upp i din utveckling, upplev livet till fullo eftersom det efter varje vändning finns en ny horisont att utforska. Vi hoppas att några av dessa tips kommer att hjälpa dig i din egen personliga utveckling.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *