För en weekend i Georgien eller vandring i Kaukasus

Trekking po Kaukazie

Kaukasus är storslaget och fascinerande, långt borta och nära, med en rik historia men också en livlig geopolitisk situation. Allt detta gör att vi vill åka dit som turistmål.

Kaukasus har på senare tid blivit ett allt intressantare resmål för polska turister. Den främsta anledningen till detta är Georgiens europeiska ambitioner, som genom sitt sökande efter allierade bland länderna i västvärlden och sin öppenhet för turism har blivit en inkörsport till Kaukasus för många polacker.

För en weekend i Georgia
För en helg i Georgien

Personligen rekommenderar jag särskilt vandring i Georgien och Armenien. Tack vare direktflyg från Polen kan du ta dig till Tbilisi, Kutaisi, Batumi eller Jerevan på ca 3,5 timmar. Det kan jämföras med att flyga till Skottland eller Portugal.

Georgien erbjuder ett helt spektrum av attraktioner för förvaltarna. Från landets historia, som går tillbaka till antiken, till de moderna geopolitiska frågorna i regionen, såväl som de magnifika landskapen och den dynamiskt utvecklande turistinfrastrukturen.

Georgiens norra gräns går längs den kaukasiska bergskedjan. Längs den finns vackra, avlägsna landskap som t.ex:

– Tushetia med en fascinerande vandringsled från Omalo till Shatilia

– Kazbek – inte den högsta men den mest populära toppen i Georgien

– Gudauri – Georgiens skidhuvudstad

– Sydossetien – en region som inte erkänner Tbilisis suveränitet

– Svaneti – en magnifik högbergsregion med städerna Mestia och Ushguli och Georgiens högsta topp – Mt. Shkhara 5068 m över havet

– Abchazien – en region som inte erkänner Tbilisis suveränitet.

Vandring i Kaukasus
Vandring i Kaukasus

Kakheti, å andra sidan, är en berömd region i västra Georgien från vilken stora viner kommer, med vingårdar varvade med utsikt över höga berg och halvökenlandskap.

En av kustregionerna är Adjarien. Huvudstaden är Batumi, känd för sin filippinska sång om tefält. Här når kullarna i Lilla Kaukasus, som är bevuxna med subtropisk vegetation, nästan Svarta havet.

De som har lärt känna Georgien kommer att vilja åka längre in i Transkaukasus. De kommer säkert att åka till Armenien, som liksom Georgien har en direkt flygförbindelse till Polen och inte kräver visum.

Armenien är det första landet i världen som antog kristendomen som sin nationella religion. Detta skedde år 301. Därav de många vackra medeltida klostren som finns utspridda över hela landet.

Överallt där det finns armenier finns det också khachkars, eller rikt dekorerade stenkors. Det finns tusentals av dem i Armenien, och nya tillverkas hela tiden.

Till Armeniens emblem hör berget Ararat. Det är väl synligt från många håll i landet, inklusive Jerevan, men intressant nog ligger det inte på armeniskt territorium utan i Turkiet. Under århundradenas lopp har den armeniska statens territorium förändrats, och berget låg tidigare i mitten av Storarmenien.

Armenien är också känt för platser som är flera tusen år gamla, som Karahunj och Ughtasar.

Att besöka Azerbajdzjan eller Ryssland är något mer utmanande för den polska turisten på grund av bristen på direktflyg till dessa länder, men också till följd av visumkrav.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *