Hygge – den enkla nyckeln till lycka

Hygge prosty klucz do szczęścia

Hygge är ett bra sätt att hantera höstmelankolin om vi är benägna att göra det. Oavsett årstid är hygge helt enkelt nyckeln till lycka, och det är något att odla hos sig själv varje dag. I den här artikeln kommer vi att introducera dig till det danska sättet att njuta av livet. Och som ett incitament för att bekanta dig med idén, låt oss ta en titt på det faktum att danskarna har varit bland de lyckligaste nationerna i världen i flera år.

Hygge vad är det?

Hygge betyder helt enkelt komfort och bekvämlighet i betydelsen att känna sig lycklig och harmonisk. Danskarna har värnat om detta i åratal, men utanför landet har sloganen kommit ut relativt nyligen, men spektakulärt. Hygge utsågs till ett av 2016 års ord, och dess berömmelse är inte på väg att avta. I motsats till vad man kan tro kräver denna nyckel till lycka inte att man söker efter avancerad underhållning och galna lösningar för att må bra. Tvärtom uttrycks denna livsfilosofi bäst med levande ljus, varmt te och en mysig miljö. Kort sagt, vad vi förknippar med fridfull avkoppling.

Hygge som livsfilosofi

Den danska mentaliteten handlar om tillit, jämlikhet och hygge. Danskarna anser att alla medborgare, oavsett kön, hudfärg, religion eller läggning, ska ha samma rättigheter. Allas rättigheter omfattar även fritid, vilket är vad som ligger bakom den tidigare nämnda komforten, bekvämligheten och harmonin. Fritid är mycket viktigt för danskarna, det ger dem möjlighet att njuta av varje ögonblick, vilket är förutsättningen för deras livsfilosofi. Att njuta av de små sakerna, uppskatta små gester och vara fullt uppmärksam är vägen till harmoni. Hygge är definitivt inte en rusning efter pengar, dyra gåvor, utan varm kakao, en ljuslåga, mjuk musik i bakgrunden, brädspel, ett glas vin i hemmets avskildhet och att hålla handen på en älskad. Även om frågan ”så mycket hype om något sådant?” kan komma att tänka, i själva verket, den danska livsstilen, påminner oss om vad som verkligen är viktigt. Så låt oss lära oss lite mer om hygge.

Koppla av

Stress, brådska, många uppgifter och tankar som springer iväg utanför den tid och det utrymme vi befinner oss i. Låter det bekant? Den danska livsstilen betonar vikten av harmoni, och det är just denna harmoni som ska hittas genom att hitta en balans mellan arbete och vila. I hygge ger vi oss själva tid för oss själva. Vi ser inte en kväll hemma som bortkastad tid, utan som en chans att koppla av helt med en bok, musik eller helt enkelt i trevligt sällskap. Detta gör att vi kan stilla sinnet och hitta mental komfort.

Mänskliga relationer

En av grundpelarna i hygge är mänskliga relationer. Att vara med varandra, att vara nära andra som inte avbryts av att man ständigt sträcker sig efter telefonen, är mycket i stil med den danska mentaliteten. Att tillbringa tid med nära och kära bidrar till att skapa ömsesidigt förtroende, en känsla av trygghet och komfort. Detta är en stark grund i strävan efter inre harmoni, men det betyder inte att det inte finns ett behov av att tillbringa tid ensam. Det är också viktigt att bygga upp en relation med sig själv.

Hygge i köket

Mat i hygge är helt enkelt tänkt att ge njutning. Det handlar inte om en diet eller ett visst sätt att äta, utan om hur vi äter. Att smaka på maten och njuta av dess kvaliteter är en annan del av den danska lyckan. På grund av de kalla temperaturerna finner danskarna nöje i att dricka kaffe och äta sötsaker, liksom att sträcka sig efter glögg eller glöggvin. Naturligtvis handlar det inte om att främja alkoholism eller en ohälsosam kost – måttlighet i alla aspekter förblir hygge-domänen.

Ljus för hemtrevnad
Hygge-ljus/ foto: canva.com

Hygge i hemmet

Interiören i danska hem speglar ägarna själva. Danskarna tycker mycket om att omge sig med föremål som har ett sentimentalt värde för dem, samt som är relaterade till deras intressen och trevliga känslor. Eftersom hygge är förknippat med mysighet, är hemmen också mysigare. Uppmärksamhet ägnas åt tillbehör och dekorationer, ett överflöd av ljus, dofter, rymd och komfort. Danskarna gillar naturmaterial som trä och sten. I motsats till vad man kan tro handlar det inte om sofistikerade möbler, utan om möbler som helt enkelt är bekväma. Hemmet är ett viktigt aktivitetscentrum för danskarna på grund av det kalla vädret. De tillbringar mycket tid hemma, men under varmare dagar gillar de trädgårdar och platser med anknytning till naturen.

Hygge, eller medelmåttighet över medelmåttighet

Mycket av det beteende som förknippas med Hygge är betingat av Danmarks geografiska läge. Långa vintrar, behovet av att tillbringa tid inomhus, varma filtar, teer och ljus har skapat en kultur bland danskarna som har börjat inspirera människor i andra länder. Det finns inga avancerade sätt att leva, utan man njuter av de små sakerna och delar glädjen med andra. Och det är detta som skiljer hygge från medelmåttigheten i en frenetisk värld med högt tempo.

Receptet på fred är lugn och ro. Hygge är inget nytt, utan en påminnelse om att uppskatta livets små nöjen som kan bli en väg till stor lycka. Vi skrev också om värdet av mindfulness och att njuta av vardagen med enkla tekniker på Art of Mindfulness, kolla in det: Minduflness – träning i mindfulness.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *