Krispigt, fräscht och väldoftande: hembakat bröd

Chrupiący, świeży i pachnący, czyli chleb własnego wypieku

Enligt uppgifter från Statistiska centralbyrån äter en genomsnittlig polack nästan 40 kg bröd per år. Vi kan inte föreställa oss frukost utan det, vi äter det ofta till middagen och det fungerar lika bra som kvällsmat. I samband med Världsbröddagen (16 oktober) kommer vi att titta närmare på bröd och föreslå vilka bageriprodukter man ska välja och hur man förbereder en färsk, doftande limpa hemma.

Traditionen att baka bröd går tillbaka många generationer. Ett tag glömde vi bort det, men idag börjar fler och fler av oss att återvända till det. Hemlagat bröd är säkerheten för de ingredienser som används vid beredningen, dess oförglömliga smak och arom. Hembakade bakverk är alltid fria från smakförstärkare, spädningsmedel, emulgeringsmedel och konserveringsmedel. Enkelt uttryckt – vi vet exakt vad vi äter. Och det slutar inte där, för att baka bröd är alltid ett färskare och helt enkelt godare bröd som kan tillagas av vem som helst, och billigt också.

Surdeg eller jäst? Mörkt eller ljust?

Trots att vi äter bröd praktiskt taget varje dag är det många som inte lägger så stor vikt vid att välja en viss typ av bröd. Och det finns många. Den grundläggande skillnaden gäller metoden för att baka bröd: surdeg och jäst. Våra farföräldrar bakade bröd med surdeg, som är en blandning av mjöl och vatten som har genomgått en jäsningsprocess. Bröd som tillagas på detta sätt är mer kompakt och håller längre. Bröd bakat med jäst är mycket vanligare i bagerier, på grund av den snabbare produktionsprocessen. Brödet är ljust och mycket mjukt, men blir hårt efter bara några dagar.

I samband med de olika typerna av bröd är det också nödvändigt att nämna mörka och ljusa bröd. Det förstnämnda är gjort av vete, råg eller blandat mjöl. Det kallas oftast fullkornsbröd, vilket innebär att fullkornsmjöl, dvs. enkelmalet mjöl, har använts vid tillverkningen. Ljust bröd bakas av raffinerat vitt mjöl. Det gör brödet mycket mjukt, men det förlorar också en del av sina näringsmässiga egenskaper.

Hembakat bröd handlar inte bara om ett beprövat recept, utan också om rätt mjöl

Förmodligen har allt sagts om brödbakning, och ändå är det inte svårt att göra misstag. På ytan kan det verka som en enkel konst – köp ingredienserna, blanda, häll i en form och sätt in i ugnen. I praktiken visar det sig dock att ett bra recept bara är halva sanningen, eftersom mjölet spelar en avgörande roll.

Valet av mjöl avgör brödets smak, konsistens och hållbarhet. Den enklaste tumregeln är att ju högre kvalitet, desto mörkare blir brödet och desto lägre är malningsgraden. När det gäller hälsofrågor bör mjöl med det högsta indexet helst användas för bakning, men det kommer inte att fungera lika bra för allt. Några av de mest populära inkluderar:

  • bröd bakat på vetemjöl – mjukt och gott, men mindre mättande och med lite fibrer,
  • Bröd av speltmjöl – rikt på fibrer, protein och mineraler,
  • Bröd gjort på rågmjöl, som rekommenderas för diabetiker på grund av sitt låga glykemiska index,
  • bröd bakat på glutenfritt mjöl – majs, bovete eller amarantmjöl kan ersätta de tre ovan nämnda mjölsorterna.

Det är mycket vanligt att blanda olika mjölsorter för att göra ett lättare och mer lättsmält bröd, t.ex. rågmjöl blandat med vetemjöl. Det är också värt att nämna att det enklaste sättet att börja ditt brödbakningsäventyr är med vetemjöl, som är mycket formbart och förlåter många misstag.

Surdeg eller jästbaserad? Mörk eller ljus?
Surdeg eller jäst? Mörkt eller ljust?

Knåda för hand eller med en planetblandare

För att baka bröd själv måste du knåda degen ordentligt. Du kan antingen göra det på traditionellt sätt, med händerna, eller använda en planetblandare. Att knåda degen för hand är en arbetsintensiv uppgift som kräver mycket övning, medan blandaren kan göra det praktiskt taget av sig själv och vår roll är begränsad till att tillsätta ingredienserna i skålen. Om du bestämmer dig för att knåda deg med en planetblandare är det värt att köpa en modell som klarar uppgiften. Själva blandarens effekt är viktig – minst 1000 watt, så att du inte behöver oroa dig för att knåda degen ordentligt. Kapaciteten hos skålen på planetblandaren är också viktig. Det bekvämaste är att få en modell med en kapacitet på 4 liter eller mer, och då kan du blanda en solid sats deg utan problem. Sist, men inte minst, är blandaren. En spiralformad knådkrok är perfekt för att samla ihop degen från alla skrymslen och vrår i bunken – både från sidorna och botten. Du kanske tror att en robust apparat för att hjälpa till med denna uppgift skulle belasta hushållsbudgeten mycket, eftersom den kostar flera tusen zloty. Men det är precis tvärtom. Tillverkarnas erbjudanden är så breda just nu att en bra och beprövad enhet kan köpas för så lite som 600 PLN.

Slutligen ett bra tips. En planetblandare är ofta en bänkskiva, så det är värt att välja en som matchar stilen i vårt kök. Och här är vintage-serien av apparater från Ariete mycket intressant, som förutom funktionalitet kombinerar moderna lösningar med klassisk italiensk design.

Nedan hittar du ett recept på hemlagat bröd. Kolla in det själv.

Recept på hembakat bröd

  • 500 g brödvetemjöl (typ 750 eller 850),
  • 25 g färsk jäst,
  • 1 sked socker,
  • 270 ml ljummet vatten,
  • 1 msk mjukt smör,
  • 1 tesked salt,
  • valfria favoritfrön (solros, vallmo, sesam).

Tillsätt jäst, socker, 1 msk mjöl och ljummet vatten (100 ml) i en skål, blanda ordentligt och ställ åt sidan i 10 minuter. Sikta resten av mjölet genom en sil till skålen på en Ariete planetarisk matberedare, tillsätt vatten (170 ml), smör, salt och det upphöjda jästmedlet. Knåda till en elastisk, plastisk massa och låt degen jäsa övertäckt med en duk i en timme. Häll över den jästa degen i formen och ställ åt sidan i en halvtimme. Förvärm ugnen till 220°C, skåra försiktigt i degens ovansida och fukta lätt med en pensel. Strö över kornen och sätt in i ugnen. Gräddningstid: 20 minuter.

Similar Posts